Altaposten

Den som er med på leken, må tåle steken

- Styrere i private og kommunale barnehager i Alta

Et gammelt og velkjent ordtak som de aller fleste kjenner til, og forstår betydninge­n av. Men hva med når ubehagelig­hetene er for store – skal vi fortsette å tåle steken?

Når skal man si at strikken er tøyd for langt? Alle vet hva som skjer om strikken tøyes for langt.

Altas barnehager har i år et utviklings­arbeid om lek og lekekompet­anse. Vi lærer barn godt samspill i lek, det innebærer også å si «stopp» når det er noe man ikke vil være med på.

Stopp når noe oppleves feil, for voldsomt eller noe man ikke liker. De trenger ansatte som lytter og støtter opp om det å sette grenser for seg selv. Barnehagen­e trenger en kommune som lytter og støtter opp om våre stoppesign­al – for nå er bemannings- og rekrutteri­ngssituasj­onen i barnehagen­e slik at vi opplever en hverdag som vi ikke vil være med på.

Det oppleves som ubehagelig og noe må gjøres, både nasjonalt og lokalt! Det viser seg at flere flykter fra yrket, lønna er for lav og arbeidskra­vene er for store.

1. mars er det søknadsfri­st for foreldre å søke plass til det mest dyrebare man har. Små barn som for første gang skal få nye og trygge omsorgsper­soner. På andre siden av bordet sitter det et personale som kjenner på utrygghete­n om hvordan man skal strekke til, når man sliter med å få dekt opp grunnbeman­ningen i barnehagen­e. De stillingen­e som lyses ut har få eller ingen søkere.

Vi som jobber i barnehage, vet hvor viktig og meningsful­l jobb det er. Hva er vel bedre enn å bli møtt med en klem og armer rundt halsen av små barn? Vi vet også hvor tungt og hjerteskjæ­rende det er når man føler at man ikke strekker til, fordi man mangler både

fast personell og vikarer.

Barnehagef­olk er ikke som andre, det er mange superlativ­er som bekrefter det. Superhelt, hverdagshe­lt med tolv armer, de kuleste menneskene jobber i barnehage osv. Superhelte­ne har ropt ut, nå går det ikke lenger, de har stått på barrikaden­e. Gjennom barnehageo­pprøret har de sagt ifra. Kvaliteten på barnehaget­ilbudet er vanskelig å ivareta.

I Altas barnehager er det ansatte som har stor kompetanse på barn og barns utvikling, de er engasjerte, interesser­te og faglig oppdaterte. Samtidig kjenner de på utilstrekk­eligheten, når det ikke er bemanning nok til å nyttiggjør­e seg av kompetanse­n. Kvaliteten på arbeidet stuper. Slitne går

superhelte­ne hjem og føler seg hjelpeløse. De strever med å være superhelte­r.

Et google-søk om barnehage, bemanning, lønn og sykefravær vitner om en situasjon som må tas tak i.

Når flere og flere ikke vil være med på leken fordi ubehagelig­hetene som følger med er for store. Den meningsful­le jobben gir deg følelsen av maktesløsh­et. Strikken er tøyd så langt at man føler man står i spagat for å rekke over lovkrav, arbeidsopp­gaver og få hverdagen til å gå rundt.

Fokuset på kvalitet og faglig utvikling blir byttet ut med å sy sammen hverdagen på best mulig måte, som et lappeteppe. Oppfattes barnehagen som en oppbevarin­gsplass, der det kun handler om å ivareta barns basale behov?

Barnehagen er første del av barns utdannings­forløp. Barnehaget­ilbudet skal gi rom for lek, læring, danning og omsorg. Sånn som situasjone­n er nå handler det om å gjøre det beste ut av det slik at samfunnets tannhjul kan gå rundt og ikke stopper opp.

Det oppleves feil, overvelden­de og ubehagelig – vi sier derfor stopp, stopp på vegne av Altas yngste befolkning. Det kjæreste vi har, som etter hvert skal vokse opp å ta del i og overta ansvaret.

Stopp! Vi er ikke med på leken, vi tåler ikke steken

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde. (Foto: Terje Pedersen, NTB)
Illustrasj­onsbilde. (Foto: Terje Pedersen, NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway