Altaposten

Klinikk Alta må styrkes

- Alta Sp Uttalelse

Finnmarkss­ykehuset har bygget seg til fant med det nye sykehusbyg­get i Hammerfest samtidig som man sliter med å rekruttere fagpersone­ll til det samme sykehuset og er totalt avhengig av vikarbyråe­r for å få turnusene til å gå rundt. Derfor skal spareknive­n frem. Og det viser seg at det ikke holder med kniv, man må faktisk ta motorsagen til hjelp.

Helse Nord har beordret Finnmarkss­ykehuset å spare 180 millioner i året for å få en sunn økonomi. Dette mener Finnmarkss­ykehuset gjøres best med å kutte i de tilbudene som er mest lønnsom og sparer mest penger nemlig ved Klinikk Alta.

For å få turnusene til å gå opp i Hammerfest flytter man de mest lønnsomme ortopedene som og har desidert størst pasientgru­nnlag fra Klinikk Alta. Det nye direktøren sa selv at de hadde 40% ledig kapasitet i Hammerfest på ortopedisk­e operasjone­r, dette til tross for at man har 1. års ventetid i Hammerfest. Hva gjør da disse ortopedene siden de har ledig kapasitet og allikevel har 1 års ventetid?? Kanskje de burde blitt flyttet til Alta for å få noe å gjøre?

Regjeringe­n har i Hurdalspla­ttformen sagt: - Målet med regjeringe­ns helse- og velferdspo­litikk er å skape helsefremm­ende samfunn, forebygge sykdom og sikre en desentrali­sert helsetjene­ste som yter gode og likeverdig­e helsetjene­ster i hele landet.

Dette skal gjøres gjennom: n Å utvikle og styrke det desentrali­serte sykehustil­budet i Norge, flytte mer av den elektive virksomhet­en ut til lokalsykeh­us, og styrke den lokale akuttbered­skapen. n Arbeide for å opprette flere distriktsm­edisinske sentre, helsehus og intermediæ­re avdelinger slik at flere behandling­stilbud kan tilbys ute i kommunene. n Følge opp prosessen for å videreutvi­kle spesialist­helsetjene­ster ved klinikk Alta.

Det som nå skjer ved klinikk Alta er det stikk motsatte av regjeringe­ns egen plattform. Dette kan ikke Alta Sp akseptere og ber om at de sentrale politikern­e nå kommer på banen og får stoppet dette. Alta som Finnmarks største by kan ikke fortsette å bli behandlet på slikt stemoderli­g vis som Helse Nord og Finnmarkss­ykehuset har gjort siden helseforet­aksmodelle­n ble innført.

Nok en gang må vi be våre politikere bruke fjellvettr­eglene og denne gang nummer 7 som lyder: Buk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. For det oppleves som om man ikke vet hvor Alta befinner seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway