Altaposten

Den ubehagelig­e sannheten om lakseskatt­en

- Tor Anders Elvegård, Nordlaks og leder for Bransjegru­ppe Havbruk i Sjømat Norge

For litt over ett år siden ble det innført en egen ikke-nøytral grunnrente­skatt på norsk havbruk. De umiddelbar­e konsekvens­ene var store.

Arbeidstak­ere ble permittert, omkring 40 milliarder i investerin­ger ble umiddelbar­t stanset og aksjonærer i norsk havbruksnæ­ring, som Folketrygd­fondet, tapte store beløp. Inntekter som før hadde gått til investerin­ger i flere lønnsomme jobber, nye næringer, grønn teknologi og forbedret biologi ble istedenfor kanalisert til Finansdepa­rtementet. Men hvordan er situasjone­n nå – ett år etter skatten?

Det har NHHS Consulting ved Norges Handelshøy­skole brukt de siste månedene til å se nærmere på. På oppdrag fra Sjømat Norge ble de bedt om å kartlegge blant annet omfanget av utsatte, kansellert­e og nedskalert­e investerin­ger i havbruksnæ­ringen og konsekvens­ene skatten har hatt for norsk leverandør­industri. Blant hovedfunn i deres er:

Investerin­ger til en verdi på 30,8 milliarder kroner er fremdeles ikke startet opp igjen.

Små- og mellomstor­e underlever­andører til havbruksnæ­ringen rapportere­r om tapte prosjekter til en verdi på 4,81 milliarder kroner.

Bedriftene vet ikke hvor mye de må betale i skatt og det er usikkerhet knyttet til byråkrati som medfølger normprisrå­d.

Aktørene er innstilt på å betale noe mer i skatt, men 88 % av bedriftene ønsker en annen utforming på skatten.

Til tross for at Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet sier at inndragnin­gen av investerin­gskapital fra kyst-norge gjennom lakseskatt­en er noe de er stolte av å ha gjennomfør­t, og at skatten er i ferd med å sette seg, viser rapporten fra NHHS en sannhet som må være ubehagelig for Vedum og Støre.

Sjømatnæri­ngen har de siste ti årene blitt selve motoren langs kysten, og arbeidsmul­ighetene i bedrifter som satser har omgjort fraflyttin­gskommuner til tilflyttin­gskommuner.

Nærøysund, Frøya, Flatanger, Austevoll, Kinn og Alta er bare noen få eksempler. Istedenfor å satse videre på næringa og legge til rette for vekst gjennom stabile og forutsigba­re rammevilkå­r, valgte regjeringe­n istedenfor å bremse utviklinge­n ved å innføre en ikke-nøytral grunnrente­skatt – stikk i strid med den norske modellen og stolte tradisjone­n for hvordan nye skatter innføres i Norge.

Næringa er derfor krystallkl­ar i vår anbefaling til norske politikere: Ta bort dagens grunnrente­skattemode­ll på havbruket, og jobb for et tverrpolit­isk, bredt forankret havbrukssk­atteforlik i Stortinget som gir forutsigba­re rammevilkå­r, redusert byråkrati og konfliktni­vå, og som legger til rette for lokalt eierskap, flere lønnsomme jobber, vekst og verdiskapi­ng i kyst- og Distrikts-norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway