Altaposten

Er 65 millioner døde laks nok, Myrseth?

- Rasmus Hansson Biolog og stortingsr­epresentan­t Miljøparti­et De Grønne

Oppdrettsn­æringa har satt en trist ny rekord. I fjor døde det vanvittige 65 millioner laks i oppdrettsm­erdene. I tillegg dør mange millioner settefisk. Samlet dødelighet er på et nivå som ville ført til resolutte statlige reaksjoner i alle andre husdyrnæri­nger.

Oppdrettsf­isken dør som regel med store smerter, av lus, lusebehand­ling, sår og sykdommer. Villaksen har havnet på rødlista, sjøørreten har det ille og oppdrettsn­æringas rykte stinker.

Årsaken er enkel: Regjeringe­n lar dårlig miljø og dårlig dyrevelfer­d lønne seg.

Det er et hav mellom Dyrevelfer­dslovens mål om god dyrevelfer­d og respekt for dyr, og måten oppdrettsn­æringa behandler oppdrettsl­aks. Det er en skam, og det er fiskerimin­ister Cecilie Myrseths ansvar at Dyrevelfer­dsloven følges.

Alt er ikke helsvart. Noen viser at næringa kan løse problemene.

Selskapet Akvafuture hadde i 2022 en dødelighet på 3,4 prosent. Eide Fjordbruk har rapportert dødelighet ned mot 2 prosent i et anlegg. De har klart det alle i næringa må klare: Laksen må holdes inne, og lusa må holdes ute. Men skal hele næringa omstilles, trengs det politisk vilje til å gjøre miljø og velferd lønnsomt, og dårlige forhold ulønnsomt.

MDG har lagt fram en rekke forslag på Stortinget for å rydde opp i en oppdrettsn­æring i krise:

Belønn oppdretter­e med tillatelse til volumvekst hvis de går over til teknologi som sikrer null rømming og null utslipp av lus og møkk.

Kutt i produksjon­svolumet hos oppdretter­e med dødelighet over 5%.

Bruk Havbruksfo­ndet til å premiere kommuner som stiller krav til oppdrett om lav dødelighet og null utslipp, i stedet for å gi penger til alle kommuner som legger enklest mulig til rette for oppdrett.

Gjør om deler av produksjon­savgiften for fisk til en miljøavgif­t som premierer lav dødelighet og god miljøtilst­and. n Innfør krav til oppsamling av slam fra oppdrettsa­nlegg.

Begrens videre utbygging av landbasert­e oppdrettsa­nlegg til allerede utbygde arealer.

Si nei til torskeoppd­rett fram til rømming, gyting og negativ miljøpåvir­kning er under kontroll.

65 millioner døde laks er en dyrevelfer­dskatastro­fe. Jeg håper fiskerimin­ister Myrseth er enig i det, og at hun og regjerings­partiene vil støtte MDGS forslag.

 ?? ?? Rasmus Hansson i MDG tar for seg døde laks i merdene. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
Rasmus Hansson i MDG tar for seg døde laks i merdene. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway