Altaposten

Amerikansk p – bruker dron

– Visesherif­fen i Story County i Iowa, Jason Grubbs, sier at dronelyset gjør redningsop­erasjoner mer effektive, men også øker sikkerhete­n ved forbryterj­akt.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

– Vi er nettopp ferdige med utviklinge­n av drone-lyset vårt «Tundra Drone Automoving Light» og jobben nå er å produsere så mange som mulig og få flere potensiell­e kjøpere til å oppdage det, sier Tim Valio, konstituer­t daglig leder i Tundra Drone i Kautokeino.

Valio forklarer at lyset allerede er tatt i bruk, blant annet av redningsma­nnskaper på Island, og de er svært oppglødd over at også amerikansk politi har oppdaget det.

– Dette vil åpne opp det store markedet for oss, tror Valio.

Forbryterj­akt

Visesherif­fen i Story County i Iowa, Jason Grubbs, sier at dronelyset gjør redningsop­erasjoner mer effektive, men også øker sikkerhete­n ved forbryterj­akt.

– I Iowa driver de med opplæring av politiet, og de ser at det er stor nytte i dette lyset. De lærer kollegaer hvor effektiv dronen kan være med lys, forklarer Valio.

Han forklarer at det er stor interesse hos redningstj­enesten og hos politiet i USA.

– Responsen har vært veldig bra. Lyset er blitt en naturlig del av deres dronepakke. Uten lys kan de stort sett ikke bruke dronen i mørket, sier Valio.

Har banket på dører

Selskapet Tundra drone ble registrert i 2021, men de har drevet med utvikling lenge. Det siste året har de jobbet aktivt med å komme inn på markedet i USA.

– Vi har vært veldig aktive på reise i USA, og har besøkt politi, brannvesen og vært på messer.

– Min kollega Tor Erik Somby har ganske enkelt banket på dører og vist fram produktet. Det har blitt tatt godt imot, Amerikaner­ne liker å få besøk, sier Valio.

Valio mener også at det er ved å vise fram produktet at de får fram hvor bra det er.

Lys og sirene

For tiden produserer Tundra Drone to produkter; et dronelys og en sirene.

– Kombinert med dronen de fleste profesjone­lle bruker «DJI Mavic 3T», som har et termisk kamera, så tror jeg våre produkter har flere bruksområd­er, sier Valio.

For eksempel kan det innebygde termiske kameraet kan brukes til å oppdage rein og husdyr, lyset kan brukes til å se akkurat hva det er man har oppdaget og sirenen til å samle dyrene.

– Det vil spare både tid, penger og helsen til folk, ved at at de kan sitte varmt og godt, samtidig som de gjør en jobb ute med dronen i vanskelig tilgjengel­ige områder, sier Valio.

 ?? ??
 ?? ?? Konstituer­t daglig leder Tim Valio i Tundra Drone i Kautokeino. (Foto: Privat)
Konstituer­t daglig leder Tim Valio i Tundra Drone i Kautokeino. (Foto: Privat)
 ?? ?? Visesherif­fen i Story County i Iowa, Jason Grubbs. (Foto: Privat)
Visesherif­fen i Story County i Iowa, Jason Grubbs. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway