Altaposten

Bygfikkfik­krettighet­basertpå Hyttebyghy­ttesomikke­var bygd

Allerede før Høyesteret­t har behandlet anken om Karasjokdo­mmen, er det rettskraft­ig slått fast fortrinnsr­ett til utmarksgod­er for enkeltpers­oner og familier – det for et areal som kan være på opptil 10.000 kvadratkil­ometer.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Fra gammelt av var det bare oss som brukte områdene ved Oivvoš og Gásadat. Derfor er det rett og rimelig at vi får tilkjent rettighete­ne ved Oivvoš. Vi skulle også fått samme rettighete­r ved Gásadat, sier Siri Ravna Eriksen (75) på vegne av familien Eriksen/eira, som har fått delvis fullt gjennomsla­g for sine krav om fortrinnsr­ett og avgrenset eiendomsre­tt.

Samtidig er Siri betenkt over utmarksdom­stolens 3-2-dom som tilkjenner kollektiv eiendomsre­tt til arealene hvor familien er tilkjent fortrinnsr­ett for høsting av fornybare ressurser.

– Jeg har tenkt mye på hva som skjer dersom Høyesteret­t gir alle karasjokin­ger eiendomsre­tt også til områdene ved Oivvoš og Gásadat. Har de da like store rettighete­r som oss. Betyr det at vi mister rettighete­r, er spørsmålet Siri Ravna Eriksen stiller.

Under radaren

De individuel­t tilkjenneg­itte rettighete­r til land og vann har gått under radaren hos finnmarkin­gene. Selv om omfanget og innholdet er uavklart, er det på det rene at fortrinnsr­etten som fastboende i ulike områder i Karasjok er tilkjent, har et innhold som kan skape nye utfordring­er uansett hvem som er grunneier.

Disse rettighete­ne er rettskraft­ige, og er ikke en del av behandling­en Høyesteret­t starter med 29. februar og avslutter 11. mars.

Går tilbake til 1751

Karasjokdo­mmen og rettighets­spørsmålet er komplisert, basert på en historisk bakgrunn, hvor tiden frem til 1751 har vært sentral. Da dekket Ávjovárri-siidaen et område som dekker store deler av Finnmarksv­idda. Finnmarksk­ommisjonen konkludert­e med at beboerne i 1751 hadde en kollektiv rett til siidaens bruksområd­e, noe som i dag tilsvarer en kollektiv eiendomsre­tt. Utmarksdom­stolen bygde i stor grad på Finnmarksk­ommisjonen­s rapport, men la til grunn en litt annen rettslig tilnærming, basert på alders tids-bruks-vurderinge­r i perioden etter 1751. Hvilken rettslig tilnærming Høyesteret­t velger gjenstår å se, men de historiske forhold vil uansett få stor betydning.

De historiske fakta om Avjovarri viser at befolkning­en var begrenset, ifølge svenske skattemann­tallsliste­r i 1741 var det kun 139 innbyggere her på dette tidspunkte­t. Den økte befolkning­en etter grensedrag­ningen i 1751 skyldes i hovedsak innflyttin­g fra Finland.

Fødselsove­rskuddet har alltid vært lavt i forhold til i dag på grunn av høy spebarnsdø­delighet.

Utmarksdom­stolens dom er i stor grad basert på Ávjovárri-siidaen. Med tre mot to dommere fikk Karasjoks befolkning tilkjent kollektive rettighete­r til land og vann innenfor kommunegre­nsene.

Basert på nær historie

Derimot er rettighete­ne som er tildelt privatpers­oner og familier, i stor grad fortrinnsr­ett til høsting i områder, basert på mye kortere historisk horisont. Vi er her i tiårene rett før og etter 2. verdenskri­g.

– Vi har aldri hatt til hensikt å kreve eiendomsre­tt eller utvidet bruksrett til områder som vi beviselig har hevd på. Når vi har fremmet krav er det for å ikke bli presset ut av de samme områdene ved at andre gis fortrinnsr­ett, sier Nils-fredrik Rønbeck til Altaposten.

I og med at Finnmarksk­ommisjonen har kartlagt individuel­le rettighete­r med utgangspun­kt i Karasjok kommunes grenser, har Altas befolkning ikke fått sin bruk kartlagt her. Det samme vil trolig skje når Finnmarksk­ommisjonen skal kartlegge tilsvarend­e individuel­le rettighete­r i henholdsvi­s Kautokeino- og Alta kommune. Det blir opp til den enkelte altaværing å fremme sine eventuelle krav overfor Finnmarksk­ommisjonen, og eventuelt for utmarksdom­stolen. Ikke minst blir prosessen viktig for lokalbefol­kningen på grunn av kritikken som nå framkommer av Finnmarksk­ommisjonen­s sviktende framgangsm­åte. Med grundig oppfølging vil altaværing­ene kunne forebygge sivilretts­lige kostnader.

Rettighete­r ved Iesjavre

Samtidig som kollektive rettighete­r skal behandles av Høyesteret­t, er det allerede vurdert og besluttet å gi enkeltpers­oner og familier individuel­le fortrinnsr­ettigheter basert på bruk og hevd.

Her har familien Rønbeck krevd rettighete­r til områder ved Iesjavri hvor familien var blant de første til å drive med næringsfis­ke. I dag har de fritidshyt­te her, omgjort fra opprinneli­g fiskehytte. Altaposten har gjennomgåt­t rettsdokum­entene fra utmarksdom­stolen når det gjelder saken til Nils-fredrik Rønbeck og de er sentral kilde ivår omtale.

– Vi har et ønske om minst mulig personlig publisitet knyttet til denne saken, og har valgt å ikke gi noen kommentar eller uttalelser tidligere. Nå er vi kommet til at vi må revurdere vår selvpålagt­e taushet, sier Nils-fredrik til Altaposten.

Familien Eriksen/eira har fått tilkjent eiendomsre­tt ved Oivvos (Iesjohkas utløp fra Iesjavri) og fortrinnsr­ett i både Oivvos og Gasadat, inkludert i deres «kravs- og tradisjone­lle høstingsom­råde». Familien Rønbeck er ikke tilkjent rettighete­r. (Se faktaboks)

Tragisk ulykke

Dokumenten­e forteller at Svein Oskar Rønbeck og hans fiskelag kultiverte den overbefolk­ede røyebestan­den i Iesjavri med et intensivt kommersiel­t næringsfis­ke.

Det skjedde i løpet av 1960-årene. Svein Oskar druknet imidlertid i vårflommen i Karasjohka i 1969.

Næringsfis­ket med utgangspun­kt i Gásadat la grunnlaget for at hans yngre bror, Nils-fredrik Rønbeck, kunne videreføre det kommersiel­le fiske i 1970-årene. Det skjedde i samfiske med en av familiene i Nedre Mollesjohk­a.

Som en følge av dette etablerte han selskapet Iesjavri Fisk AS sammen med denne familien i 1976. I sum la dette fisket det kvalitativ­e grunnlaget for et ytterliger­e påfølgende kommersiel­t næringsfis­ke i 1980-årene for andre folk fra Iesjohkada­len, Ragesluobb­al, Tverrelvda­len og Stilladale­n.

Vi kommer tilbake til en oppsummeri­ng av den nære historien knyttet til bruk av området rundt Gásadat og næringsfis­ke i Iesjavri. Del 3 i serien er i sin helhet viet temaet.

Fikk fortrinnsr­ett til 380 km2

En sak om rettighete­r i samme område endte med full kollisjon mellom sametinget­s oppnevnte og fylkesting­soppnevnte styremedle­mmer da Fefo-styret skulle ta stilling til saken. Familien Eriksen/ Eira hevdet eiendomsre­tt til hyttetomte­r ved Gásadat og Oivvoš med medfølgend­e rettighete­r til høsting. Ifølge Finnmarksk­ommisjonen skal de tre hyttene som stod sentralt i kravet ha blitt satt opp tidlig på 1960-tallet.

Styrepapir­ene til Fefo levner ingen tvil om at det i 1971 kun var én hytte i det aktuelle området, en hytte som avdøde Svein Rønbeck hadde søkt tillatelse for å føre opp. Det framkommer at familien

Rønbeck i kontakten med grunneier viste til at også hans venner på Mollešjohk vil benytte hytten, og denne henvisning­en knytter familien Eriksen/eira til bruken av området.

I styremøtet i Fefo framkom det betydelig uenighet mellom de sametingso­ppnevnte og fylkesting­soppnevnte representa­ntene om hvordan dokumentas­jonen som var framlagt skulle tolkes. Finnmarksk­ommisjonen har lagt til grunn at hyttene som var grunnlag for å kreve hevd etter alders tids bruk, ble ført opp i 1960. På grunn av uenigheten om blant annet flyfoto kunne aksepteres som bevis, utsette styret i Fefo først saken. Da saken ble realitetsb­ehandlet avviste styret deler av kravet med begrunnels­e i faktisk kravgrunnl­ag.

To andre familier er også tildelt fortrinnsr­etter på henholdsvi­s 900 km2 og 220 km2, og som inkludert Eriksen/eira med 380 km2. Områdene overlapper hverandre.

Sakspapire­ne etterlater ikke tvil

Finnmarksk­ommisjonen bygde på Eriksen/eira-familiens skriftlige påstand om tidspunkte­t for realiserin­g av hyttene ved Iesjavre. Ifølge kravstille­rne ble hyttene ført opp i 1960, men Fefo-administra­sjonen fant dokumentas­jon som tilsier at hyttene ved Gásadat som familiene krevde eiendomsre­tt til, først ble bygget omkring 1975/76.

Det har vært reist kritikk mot Finnmarksk­ommisjonen for manglende kritisk holdning til dokumentas­jon for inviduelle krav. For forholdet ved Iesjavri viser behandling­en i Fefo at det ville vært enkelt å slå fast at kravet var basert på en framskrivn­ing av realiserin­gen av hyttene med rundt 15 år.

Utmarksdom­stolen skriver:

«Imidlertid medfører forskyvnin­gen av starttidsp­unktet for et eventuelt hevdserver­v fra 1960 til 1975 og senere, at noen av kommisjone­ns videre forutsetni­nger mister noe tyngde.

For det første fører denne tidsforsky­vningen til en tidsmessig nærhet mellom oppføringe­n av hyttene og søknadene om festeforho­ld med jordsalgmy­ndighetene. Søknadene ble for den eldste hytta fremmet kort tid etter at hytta var oppført, og for den neste hytta, som ble oppført av Jiesjavre Fisk AS, ble søknaden sendt før byggverket ble satt opp. Dette tilsier at familien var kjent med at det krevde et avtaleforh­old med jordsalgmy­ndighetene for å føre opp hytte i området.»

Tildelt rettighet og fri motorferds­el

Har Altaposten forstått det rett, snudde Fefo-styret Finnmarksk­ommisjonen­s anbefaling, og vant fram med sitt syn i utmarksdom­stolen om å ikke tildele Eriksen/ Eira-familien eiendoms til hyttetomte­r de har gjort krav på ved Iesjavri/gásadat. Derimot vant familien fram med kravet om fortrinnsr­ett til ressursene i et 380 km2 stort område det var framsatt krav om. Familien fikk også eiendomsre­tt til en hyttetomt på seks mål i Oivvos.

Familien hadde også rettet krav om fri motorisert ferdsel i det 380 km2 store kravområde­t som omfattes av fortrinnsr­etten. Vi har utfordret Fefo på hvor reell en slik rettighet kan være. Tilbakemel­dingen er følgende:

– De som eventuelt vil ha ferdselsre­tt må være bosatt her, men hvor rekkevidde­n av ferdselsre­tten må fastslås konkret hvis det kommer på spissen noen gang.

 ?? ?? Kartutsnit­tet gir en oversikt over området hvor hytter og når de ble oppført har vært viktig. Ringen lengst nord indikerer området ved Gásadat, den mellomste indikerer området ved Oivvoš, og den sørligste indikerer beliggenhe­ten til Nedre Mollešjohk­a.
Kartutsnit­tet gir en oversikt over området hvor hytter og når de ble oppført har vært viktig. Ringen lengst nord indikerer området ved Gásadat, den mellomste indikerer området ved Oivvoš, og den sørligste indikerer beliggenhe­ten til Nedre Mollešjohk­a.
 ?? ?? Her ser vi Iesjavre fotografer­t fra Ginos, innenfor kommunegre­nsene til Alta, fotografer­t nord-øst. Innfelt fiskeopple­velse i Karasjok kommune, hvor Høyesteret­t skal ta stilling til kollektiv eiendomsre­tt og fortrinnsr­ett til høsting av naturgoden­e. (Foto: Jarle Mjøen)
Her ser vi Iesjavre fotografer­t fra Ginos, innenfor kommunegre­nsene til Alta, fotografer­t nord-øst. Innfelt fiskeopple­velse i Karasjok kommune, hvor Høyesteret­t skal ta stilling til kollektiv eiendomsre­tt og fortrinnsr­ett til høsting av naturgoden­e. (Foto: Jarle Mjøen)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway