Altaposten

Tok et «oppgjør» med krigen Og takker for

- Av: Rune Østlyngen

Driton Krasniqi (44) fant fred og vennskap i Alta, etter en dramatisk flukt fra krigen i Kosovo.

17 år gammel søkte den tidligere Rafsbotn-spilleren og Rimi-ansatte på Elvebakken trygghet i skogen utenfor hjembyen i Kosovo, da krigen kom med bomber i 1997. Nå driver han egen butikk i Sverige.

Rømte fra bombene

I 2001 og 2002 skrev Altaposten en rekke saker om Driton og hans familie, bror og to søstre, samt mor og far som ble truet med å bli sendt tilbake til Kosovo etter nesten fire år i Norge.

Underskrif­tskampanje­r, og varsel om fakkeltog skulle overbevise norske myndighete­r om at det beste var å la den godt integrerte familien få bli.

– Det var veldig rørende å se den støtten og gløden folk i Alta viste for å hjelpe oss. Mamma og pappa hadde fått jobber som lærere og vi barna var godt integrert i skolen. Vi følte at Alta var vårt hjem, det var i Alta vi ville fortsette å bo, vi

trivdes så godt, sier Driton i dag. Han husker tilbake til de dramatiske årene med krig i Kosovo.

– Vi rømte fra bombene i landsbyen Zhilivoda like ved hjembyen Vushtrri. Ut i skogen hvor vi måtte klare oss i mange dager. Uten mat, og det var så kaldt, forteller Driton.

Rømte til Norge

For å forstå hvordan verden så ut

på den tiden, må vi ta frem Europa-kartet fra begynnelse­n av 1990-tallet, da Jugoslavia var i ferd med å gå i oppløsning. Flere kriger fant sted i løsrivning­sprosessen. Slovenia, Kroatia, Bosnia-hercegovin­a og Montenegro ble egne stater. Igjen sto Serbia (som Kosovo var en del av), Vojvodina og Makedonia. I dag er Kosovo egen stat, mens Vojvodina utgjør den nordlige delen av Serbia. Også Makedonia er egen stat.

– Det var serbiske styrker som bombet byen vår. Men vi ble heldigvis varslet. De ville skremme, ikke drepe sivilbefol­kningen. Men det var fryktelig skummelt. Jeg så mange hardt sårede mennesker. De var sterke inntrykk, og frykten for noe verre lå alltid der, sier Driton.

Etter oppholdet i skogen, ble det våpenhvile og de rømte videre til familie i hovedstade­n Pristina.

– Landsbyen vår var bombet sønder og sammen. Det var ingenting igjen. Selv hestene var skutt og drept.

– Vi fulgte strømmen av folk ned til togstasjon­en i Pristina. De som gikk ned på togsporet ble truet med å bli skutt. Vi var vettskremt, så vi gikk ombord i toget, men ante ikke hvor det gikk. Dagen etter kom vi til Makedonia. Her fikk vi ønske hvor vi ville dra videre. Vi oppga Norge, Sverige eller Danmark. Vi ble sendt med fly til Kirkenes. Vi landet 17. mai og jeg tenkte at det norske folk var helt fantastisk som stilte opp med flagg for å ta i mot oss. Men plutselg var alle borte, og vi ble fraktet til en fjellhall hvor vi fikk mat og klær, sier Driton og ler, med tanken på at han trodde folk stilte opp med flagg for å ønske dem velkommen.

Kjøpte brorens butikk

Samme dag som Driton skulle kastes ut av Norge, gikk han på jobb på Rimi og møtte sjefen Vegard Slettvoll og de andre ansatte som vanlig.

Han ventet på at politiet skulle komme og hente ham, men overraskel­sen var stor da ingen kom. Like etter giftet han seg i Norge, og fikk opphold. Sammen flyttet han og kona, som han hadde vært sammen med i flere år til Kristiansa­nd, men forholdet tok etter hvert slutt.

Driton ble i sørlandsby­en i 10 år og fikk til slutt norsk statsborge­skap. I 2012 flyttet han etter broren, og bosatte seg i Esløv i Skåne, helt sør i Sverige, hvor han fortsatt bor. Byen er på størrelse med Alta. – Broren min bygde opp sin egen dagligvare­butikk. Den har jeg nå tatt helt over. Vi er i Axfood-kjeden, og det går veldig fint selv om det er veldig mye arbeid og lite fritid, påpeker han.

Mange husker nok at Dritin var et kjent fjes på Rimi Elvebakken under tiden i Alta. Beskrevet som et arbeidsjer­n hvor smilet alltid lå på lur. Han var også sentral som fotballspi­ller i Rafsbotn i flere år.

– Den støtten jeg fikk fra folk i Alta har jeg aldri glemt. Det var mange som ville gjøre nesten alt for å at jeg skulle bli. Noen ba meg om å flytte hjem til dem, slik at jeg kunne holde meg skjult for politiet. Og penger til det daglige skulle de også stille opp med. Fra egen lomme. Folk i Alta altså! Fantastisk­e mennesker!

Tok «oppgjør» med mareritten­e

Driton forteller at årene med krig, alt han så og hørte, pluss den konstante frykten, skapte et traume som stadig kom til overflaten.

– Jeg hadde en slags film som surret og gikk inni hodet mitt. Fra krigen hjemme i Kosovo. Jeg kunne se ikke krigsfilme­r eller lignende, da veltet alt opp igjen. Det var så fælt. Men en psykolog ga meg mange gode råd for å takle det jeg hadde opplevd. Det viktigste var at han oppfordret meg til å reise tilbake. For å se med egne øyne at hjembyen min var bygd opp, og at det var fred i Zhilivoda, nabolaget som vi flyktet fra. Etter noen år reiste jeg ned. Og fra det øyeblikket forsvant den indre frykten og redselen jeg hadde båret på

i så mange år. Det var fantastisk å kjenne at det slapp taket og godt å se at landsbyen sto der igjen. Livet ble godt å leve igjen. Siden har jeg vært tilbake flere ganger, sier 44-åringen.

Stor familie

Driton har nå giftet seg på nytt og lever det gode liv med kona Besarta. Også hun er fra Kosovo. Sammen har de tre døtre; Ajana (7), Jonila (5) og Arba (to måneder).

– Jeg har tenkt så mange ganger på at jeg må reise tilbake til Alta og treffe gamle venner og tidligere kolleger fra Rimi. Jeg har så mange som fortjener en god og varm klem, understrek­er han.

– Det er så rart å tenke på at jeg bodde omtrent fire år i Alta, og 10 år i Kristiansa­nd, men det er Alta jeg savner mest. Og jeg vil at de som leser min historie skal vite at jeg har tenkt på alle på min gamle jobb på Rimi, alle i Rafsbotn og andre i Alta som kjempet så hardt for at jeg, min bror, to søstre og foreldre skulle få bli i Alta. Når jeg tør å stole hundre prosent på mine ansatte, og kan overlate butikken noen dager til dem, så skal jeg reise tilbake og besøke gamle kjente. Det har vært en årelang drøm, og nå lover jeg at det skal skje. Snart, understrek­er han.

 ?? ?? Alllerede i 2001 begynte myndighete­ne å jobbe for å sende Driton Krasniqi og familien tilbake til Kosovo. Men i Rafsbotn slo idrettslag­et og privatpers­oner ring om 21-åringen. (Faksimile: Altaposten, 18. september 2001)
Alllerede i 2001 begynte myndighete­ne å jobbe for å sende Driton Krasniqi og familien tilbake til Kosovo. Men i Rafsbotn slo idrettslag­et og privatpers­oner ring om 21-åringen. (Faksimile: Altaposten, 18. september 2001)
 ?? ?? Like før jul i 2002 kom vedtaket om at Driton Krasniqi skulle sendes ut av Norge. Men som et mirakel kom aldri politiet, og ikke lenge etter giftet han seg og fikk opphold. (Faksimile: Altaposten, 6. desember 2002)
Like før jul i 2002 kom vedtaket om at Driton Krasniqi skulle sendes ut av Norge. Men som et mirakel kom aldri politiet, og ikke lenge etter giftet han seg og fikk opphold. (Faksimile: Altaposten, 6. desember 2002)
 ?? ?? Tre nydelige jenter, Ajana (i midten), Jonila og familiens lille sjarmtroll, Arba, har det blitt på pappa Driton og mamma Besarta. (Foto: Privat)
Tre nydelige jenter, Ajana (i midten), Jonila og familiens lille sjarmtroll, Arba, har det blitt på pappa Driton og mamma Besarta. (Foto: Privat)
 ?? ?? Sjuåringen Ajana er så glad i pappa, Driton, som både overlevede krigen, flukten og som gir barna trygghet i Sverige. (Foto: Privat)
Sjuåringen Ajana er så glad i pappa, Driton, som både overlevede krigen, flukten og som gir barna trygghet i Sverige. (Foto: Privat)
 ?? ??
 ?? ?? I dag er Driton Krasniqi gift på nytt med Besarta og har tre de døtrene Ajana, Jonila og Arba. De bor i dag i Esløv i Skåne, og Driton driver egen butikk. (Foto: Privat)
I dag er Driton Krasniqi gift på nytt med Besarta og har tre de døtrene Ajana, Jonila og Arba. De bor i dag i Esløv i Skåne, og Driton driver egen butikk. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway