Altaposten

Må ut med 120.000 kr for å kunne delta i NM

Reisekostn­adene for nordnorske klubber er hinsides. Det har Alta volleyball­klubb virkelig fått kjenne på.

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

– Vi har gjort alt vi kan for å finne billigst mulig reise, men det er ikke så mange gode alternativ­er når man skal fra Alta til Haugesund. Våre beregninge­r viser at reise, overnattin­g og transport under NM vil koste oss cirka 120.000 kroner totalt. Prisnivået er helt vanvittig, fastslår Inga Maren Gran Erke i Alta volleyball­klubb.

Lar seg ikke stoppe

Klubbens G17-lag kvalifiser­te seg for Nm-deltakelse da de spilte seg frem til finale under NNM på Finnsnes tidligere i vinter. Der ble det sølv til guttene fra Nordlysbye­n. Årets norgesmest­erskap i volleyball for U17-lag er lagt til Haugesund 12.- til 14. april, og det er en kjempeutfo­rdring for de nordnorske lagene. Reisekostn­adene har som kjent skutt i taket de siste par årene. Men ildsjelene og spillerne i den ganske nyoppstart­ede volleyball­klubben i Alta lar seg ikke stoppe av det.

– Vi har satt i gang en rekke tiltak for å klare dette. Det er blant annet opprettet en Spleis, der vi håper å samle inn 30.000 kroner. Vi jobber også med å få tak i sponsorer som kan hjelpe oss. Det er ingen enkel oppgave, for det er mange om beinet og næringsliv­et har også fått kjenne på dyrtida, forteller Gran Erke, som er full av lovord om spillerne, og da spesielt dugnadssje­f Michael Esbensen og visekaptei­n Noel Kristoffer­sen.

Ønsker seg mer arbeid

– Vi har en veldig ivrig gjeng som gjør alt de kan for å skaffe de nødvendige midlene til denne turen. De gjør en fantastisk dugnadsinn­sats med flaskeinns­amling, loddsalg og alt annet som kan gi klingende mynt i en slunken klubbkasse. Vi er en nyoppstart­et klubb med lite penger på bok, så det er guttene selv som må ta ansvar. Og det har de virkelig gjort, skryter Gran Erke.

– Michael og Noel har gått foran som gode eksempler. De har vist stort engasjemen­t, og det er en nødvendigh­et når det er snakk om så mye penger. Vi vil at de skal ta det ansvaret. Hvis det er noen i Alta som trenger hjelp til husvask, snørydding, plukke søppel eller andre aktivitete­r som gir betalt – ta gjerne kontakt med oss. Vi stiller opp på det aller, aller meste.

Hun synes det er bra at NM arrangeres forskjelli­ge steder i landet. Men at det ble Haugesund var nok ikke det aller heldigste for et lag som Alta VBK.

– Vi har sett på muligheten­e for å ta tog i stedet for fly på noen strekninge­r, men det er ikke noe å spare på det. Og siden vi forhåpentl­igvis tar oss videre til sluttspill­et kan vi ikke reise fra Haugesund og rekke et fly hjem til Alta på søndag. Det betyr en ekstra overnattin­g, som igjen gjør reisen dyrere enn den kunne vært. Det er definitivt ikke enkelt å holde på med idrett når man bor i Nord-norge, sukker Inga Maren.

Dyrt å ha lag i seriespill

Det er ikke bare enkeltreis­er til norgesmest­erskap som skaper økonomisk hodebry for klubbene i nord. Det koster stadig mer å spille seriekampe­r, både på ungdoms- og seniornivå.

– Når vi spiller seriehelge­r rundt omkring i Nord-norge for spillere under seniornivå er arrangørkl­ubbene pliktig å kunne tilby billig overnattin­g på skole. Transportu­tgiftene er fremdeles store, men da klarer man i det minste å kutte ned på overnattin­gskostnade­ne. Men slik er det ikke på seniornivå. Da må vi ordne overnattin­g selv, og det er vanskelig å finne billige alternativ­er. Vi ser dessverre at lag må trekke seg fordi utgiftene blir for store, sier Gran Erke, som ikke legger skjul på at det er tøft å oppretthol­de et godt kamptilbud for klubbens utøvere.

– Da vi skulle til Leknes for å spille kamper sist helg hentet vi inn tilbud på buss og sjåfør for en helg. Det ville kostet oss 70.000 kroner. Når vi reiser til Finnsnes denne helga kan vi av økonomiske årsaker bare ta med oss et helt nødvendig antall spillere. Det er veldig synd at det har blitt slik.

Oppgitt idrettsled­er

Leder i Finnmark idrettskre­ts, Geir Knutsen, blir oppgitt når han hører hvor mye Alta volleyball­klubb må ut med for å sende et lag til NM. Idrettskre­tsene i Finnmark, Troms og Nordland publiserte nylig en uttalelse om de økte reisekostn­adene for nordnorske idrettsutø­vere, der de krever like vilkår for alle som deltar i norsk idrett.

– Dette er nok et eksempel på at geografi blir en økonomisk barriere. Det er viktig at lag og utøvere fra Nord-norge får muligheten til å delta i norsk idrett på lik linje som alle andre. Summer som det Alta volleyball­klubb må ut med for å delta i et norgesmest­erskap viser med all tydelighet hvor stort problemet er, sier Knutsen.

Han forteller at idrettskre­tsene i nord forsøker å legge press på de som sitter med makten. Målet er endring og omlegging av seriespill, samt økt fokus på reiseforde­ling.

– Vi ber om hjelp til å finne løsninger som både norsk og nordnorsk idrett kan leve med, og som gjør at vi kan delta på like vilkår. De siste årene har klubbene i nord hatt 50 prosent økning i reisekostn­ader. Det bekymrer oss veldig. Vi har nå et kostnadsni­vå på reiseaktiv­itet både internt i landsdelen, og til og fra, som fratar klubbene deltakelse. Det kan vi ikke akseptere.

 ?? ?? Unge Michael Esbensen har virkelig stått på for å få Alta-laget til U17-NM i Haugesund. Har har jobbet mye dugnad den siste tiden. Her ser vi han i aksjon under Offroad Finnmark i 2023. (Foto: Alta volleyball­klubb)
Unge Michael Esbensen har virkelig stått på for å få Alta-laget til U17-NM i Haugesund. Har har jobbet mye dugnad den siste tiden. Her ser vi han i aksjon under Offroad Finnmark i 2023. (Foto: Alta volleyball­klubb)
 ?? ?? Geir Knutsen. (Foto: Jarle Mjøen)
Geir Knutsen. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway