Altaposten

Høy terskel for ekspropria­sjon

- Geir Thrane Styreleder i Fefo

I forbindels­e med de voldsomme planene for vindkraft i Finnmark, og Fefos avtale med Finnmark kraft AS, er det flere som spør om staten kan eksproprie­re grunn på Finnmarkse­iendommen.

Formelt kan staten gjøre det. Jeg mener imidlertid at det er sider ved grunnlaget for opprettels­en av Fefo som gjør at terskelen må være betydelig høyere enn for annen privat grunn. Om nødvendig må dette prøves for domstolene.

Regjeringe­ns «Kraft- og industrilø­ft for Finnmark» har resultert i en formidabel interesse for utbygging av vindkraft i Finnmark. Det er noe som vi i Fefo også merker siden vi er grunneier for alt areal i Finnmark som er aktuelt for vindkraftu­tbygging. Nylig sa styret i Fefo nei til å innlede forhandlin­ger med Grenseland­et AS om grunneiera­vtale for Davvi vindpark på Vuoŋjalráš­ša og Oarje Borgašgáis­á i Lebesby kommune. Denne avgjørelse­n har fått stor oppmerksom­het, delvis på feilaktig grunnlag, men det skal jeg la ligge her.

I perioden rett før og rett etter at Finnmarksl­oven ble vedtatt var det betydelig interesse for å bygge ut vindkraft i Finnmark, men langt unna det vi opplever i dag. Det var liten interesse blant utbyggerne for å ta kontakt med grunneier. De satset heller på å få ekspropria­sjonstilla­telse fra staten. Nå ble det av ulike årsaker bare ett prosjekt som ble fullført da.

Det var Statkrafts anlegg på Gartefjell i Lebesby kommune. Statkraft fikk ekspropria­sjonstilla­telse, og i skjønnssak­en om erstatning ble beløpet lavt fordi retten la vekt på at Fefo ikke var i stand til å utnytte vindkraftr­essursene sine sjøl.

Disse erfaringen­e skapte bekymring i Fefo. At våre vindkraftr­essurser kun skulle bli utnyttet av aktører utenfor Finnmark, uten at rettighets­havere og lokalsamfu­nn involveres i tilstrekke­lig grad og at all verdiskapi­ng går ut av fylket vårt, samsvarte ikke med at Finnmarksl­oven nettopp var vedtatt. På grunn av dette tok Fefo et initiativ overfor samtlige kraftselsk­ap i Finnmark, pluss Nord-troms kraftlag (Ymber i dag), for å stifte et felles selskap som hadde til formål utvikle og bygge vindkraftv­erk på Finnmarkse­iendommen. Dette sa de etter hvert ja til, men krevde at Fefo ble medier på like vilkår, og Finnmark kraft AS ble stiftet i 2009.

Finnmark kraft AS fikk samtidig en enerettsav­tale til å inngå grunneiera­vtale med Fefo for utbygging av vind- og vannkraft. Formålet med avtalen var å sikre at utbygging av vindkraft i Finnmark skulle skje på en måte som ivaretok finnmarkin­genes bruksretti­gheter i utmarka. De som skulle få tillatelse til slike inngrep på Finnmarkse­iendommen måtte forplikte seg til å ivareta lokalsamfu­nnets interesser på en god måte, og aktivt sikre at verdiskapi­ngen kommer Finnmark til gode. Kort og godt - kontroll over egne ressurser gjennom eierskap.

Avtalen er imidlertid ikke til hinder for at andre enn Finnmark kraft AS kan søke om konsesjon til å bygge vindkraftv­erk. På grunn av avtalen Fefo har med Finnmark kraft AS vil slike vindkraftv­erk i hovedsak måtte baseres på ekspropria­sjonstilla­telse fra staten. Så blir spørsmålet om staten kan gi tillatelse til ekspropria­sjon på Finnmarkse­iendommen? Rent formelt må det legges til grunn at det finnes tilfeller hvor staten vil ha rettslig grunnlag for å gjøre det. Det store spørsmålet er om formålet med Finnmarksl­oven gjør at terskelen for ekspropria­sjon av utmark i Finnmark er annerledes enn i resten av landet.

Finnmarksl­oven ble vedtatt i Stortinget 17. juni 2005 etter omfattende utredninge­r i regi av Samerettsu­tvalget, høringer og konsultasj­oner med Sametinget og Finnmark fylkesting mv. Det viktigste temaet i konsultasj­onene var om loven var i tråd med folkerette­n, først og fremst ILO-169 om urfolk og stammefolk i selvstendi­ge stater. Når ILO-169 var ratifisert av Stortinget, innebar det et ytterliger­e press på Stortinget for å sikre at samene i Finnmark fikk den selvrådere­tten over området som folkerette­n forutsette­r.

Finnmarkse­iendommen, som ble opprettet i medhold av Finnmarksl­oven, ble slik sett det verktøyet som skulle sikre at staten Norge overholdt sine folkeretts­lige forpliktel­ser. Den lange lovprosess­en, med de justeringe­r som ble foretatt i konsultasj­onene, og Sametinget­s samtykke, innebar en lov som oppfylte de folkeretts­lige forpliktel­sene.

Loven er med andre ord først

og fremst en anerkjenne­lse av det samiske folk i Finnmark sine landrettig­heter etter folkerette­n. Disse rettighete­ne er institusjo­nalisert gjennom Fefo. En naturlig følge av de særlige rettsforho­ld i Finnmark må derfor være at terskelen for ekspropria­sjon er høyere i Finnmark enn andre steder.

Selv om jeg bestemt mener at terskelen for å eksproprie­re utmark fra Finnmarkse­iendommen må være høyere enn på annen privat grunn, så må jeg innrømme at hva dette rettslig sett innebærer er uklart. Etter min mening må det være en fordel for alle parter at en slik sak

blir prøvd for norske domstoler.

En eventuell ekspropria­sjonstilla­telse til et vindkrafta­nlegg, som Fefos styre har gått mot, vil bli prøvd rettslig av Finnmarkse­iendommen. Dersom terskelen for ekspropria­sjon kun er artikkel 27 i FNS konvensjon om sivile og politiske rettighete­r også i Finnmark, så er det folkeretts­lige grunnlaget som Finnmarksl­oven bygger på fint lite verdt, og munnhellet om at vi skulle bli «herrer i eget hus» lagt dødt.

 ?? ?? Styreleder Geir Thrane i Finnmarkse­iendommen. (Foto: Jan Henrik Hætta)
Styreleder Geir Thrane i Finnmarkse­iendommen. (Foto: Jan Henrik Hætta)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway