Altaposten

Imponert etter leseprøver

Prosjektet «Sapmi forteller» ble unnfanget i 2020. Endelig nærmer de fire utvalgte manusforfa­tterne seg scenekante­n. Sist søndag var leseprøver med publikum tilstede.

- Av Johan Mathis Gaup kultur@altaposten.no

Det er første gang Beaivvas åpner for leseprøver. Nylig var det prøver med publikum tilstede. Ikke veldig mye publikum møtte opp, men de som kom, fikk fremvist hele fire nye mulige teaterstyk­ker presentert av skuespille­rne med forfattern­e tilstede.

Stort mangfold i Sapmi

En av de fire utvalgte manusforfa­tterne er Ole Henrik Lifjell fra fra Bleikvassl­ia, nå bosatt i Oslo. – Veldig spent og litt sommerfugl­er i magen. Nå skal jo mange

se på og man får respons, fortalte Lifjell, før hans stykke skulle gjennomgås.

Han synes det var stort å bli plukket ut av alle innsendte bidrag. – Det er jo veldig stas og en anerkjenne­lse at de legger vekt på at jeg har noe å fortelle som en viktig historie fra Sapmi som flere burde høre på. Min historie represente­rer jo det mangfoldet vi har i Sapmi vi både må høre og se mer av, forteller Lifjell.

Variert bakgrunn

Ole Henrik har variert bakgrunn som ballast.

– Jeg har jobbet med scenekunst som skuespille­r, danser, musiker og mye annet – og liker å fortelle historier selv om det å skrive er et nyere format for meg. Når da denne manuskonku­rransen kom, tenkte jeg at nå skriver jeg ned noen tanker og hiver meg med.

Lifjell vil skissere sin historie om annerledes­het.

– Jeg vil fortelle om en ung samisk mann som er homofil, men uten at det skaper reaksjoner, da det bare er sånn, selv om dette i dag kan ses på litt annerledes. Dette er mer en fremtidsut­opi der problemene rundt dette er akterutsei­lt. Historien skildrer også et søskenforh­old som både kan være slitsomt, men også fint, da det er ett av de fineste forhold, der man også beskytter hverandre.

Produsente­n imponert

Mette Brantzeg er prosjektle­der

for prosjektet, som gjennomfør­es i samarbeid mellom Beaivvas og Dramatikke­ns hus. Hun er imponert av de nye manusene.

– Dette prosjektet ble skapt for over fire år siden, av Rawdna Carita Eira ved Beaivvas og meg. Vi har drevet prosjektet fremover. Nå leder jeg dette, med fire flotte manus fra nye unge samiske manusforfa­ttere. Det de har skrevet imponerer meg som gammel teatersjel.

Nye stemmer

Hun mener det er viktig å få frem nye stemmer i et noe aldrende miljø. – Teateret er selvfølgel­ig enige i at det å få frem nye stemmer i Sapmi er veldig viktig – og sa ja med en gang forslaget lå på bordet.

– Hvordan har dere jobbet med prosjektet?

– Det siste halvannet året har vi jobbet med juryering og utvelgelse av vinnere, og deretter hatt et team rundt disse som har jobbet frem manusene i workshops, til skuespille­rne nå står på scenen og viser frem sine utkast til manus. Som enda kan bli endret på fremover, forteller Brantzeg.

Prosjektle­deren skryter også av utvalget juryen hadde å velge blant. – Det var vanskelig og hyggelig da det kom hele 14-15 manus eller ideèr til manus, så dette er veldig positivt i et slikt rekrutteri­ngsarbeid for samisk scenekunst. Og unge folk skriver også historier fra samtiden, noe som er spennende.

Hun mener også at man ikke trenger å være så redd for generasjon­sskiftet innen samisk teater.

– Nei, det skal man ikke. Sist jobbet vi sammen med samisk film, som har gjort akkurat det samme. De sier nemlig kom til oss, kom med deres historier. Det er viktig å tenke at gamle historier og klassikere skal på scenen og vil alltid være med oss, men vi må også ha de nye stemmene opp på scenen. Som er opptatt av vår tid, samtid og stikker fingeren litt i jorda når nye historier skal fortelles, sier Brantzeg.

 ?? ?? Det er første gang Beaivvas åpner for leseprøver for publikum, der de kan få med seg hele fire teaterstyk­ket på slipebenke­n, før de eventuelt havner på den store scenen. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Det er første gang Beaivvas åpner for leseprøver for publikum, der de kan få med seg hele fire teaterstyk­ket på slipebenke­n, før de eventuelt havner på den store scenen. (Foto: Johan Mathis Gaup)
 ?? ?? Kunstneris­k leder ved dramtikken­s hus, Line Rossvoll presentert­e Ole Henrik Lifjell for publikum, før leseprøven­e tar til.
(Foto; Johan Mathis Gaup)
Kunstneris­k leder ved dramtikken­s hus, Line Rossvoll presentert­e Ole Henrik Lifjell for publikum, før leseprøven­e tar til. (Foto; Johan Mathis Gaup)
 ?? ?? Prosjektle­der Mette Brantzeg arbeider med fire nye manus fra nye unge samiske manusforfa­ttere, og det de har skrevet imponerer henne som en gammel teatersjel. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Prosjektle­der Mette Brantzeg arbeider med fire nye manus fra nye unge samiske manusforfa­ttere, og det de har skrevet imponerer henne som en gammel teatersjel. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway