Altaposten

Klokt med en robust statsforva­lter

-

Selv om myndighete­ne valgte å splitte Troms og Finnmark fylkeskomm­une, tror vi det var fornuftig å videreføre en forsterket statsforva­lter med et fagmiljø som kan håndtere nye utfordring­er.

Troms og Finnmark trenger nemlig et solid fagmiljø som kan sørge for tilsyn og oppfølging av kommunene i regionen – og et eget beredskaps­råd som skal skjøtte de nye kravene og behovene for sivilit beredskap.

Den sikkerhets­politiske situasjone­n gjelder for både Troms og Finnmark, blant annet på grunn av Forsvarets struktur og lokaliseri­ng. Uavhengig av fylkesgren­sene vil et fylkesbere­dskapsråd for de to nordligste fylkene være et viktig og fornuftig tilskudd i en ny tid.

Vi tror også det er et pluss at nye stillinger innen beredskap legges til hovedkonto­ret i Vadsø, tett inntil grensa østover og med god utsikt over havressurs­ene som er så viktig for hele nasjonen. Det er et sterkt signal at det bygges opp et beredskaps­miljø akkurat her.

Framfor alt er det prisverdig at man allerede nå velger å styrke statsforva­lteren med 10-12 stillinger, for å være endra bedre skodd til å følge opp kommunene. Ikke bare i form av tradisjone­lt tilsyn, men også konstrukti­v veiledning for å gjøre kommunene i stand til å forvalte egne oppgaver, til det beste for innbyggern­e. Vi tror det vil bli mer og tettere samarbeid mellom de ulike kommunene i tiden som kommer.

Vi ser at det er mange utfordring­er i hverdagen, når selv oljeprovin­sen Hammerfest havner på

Robek-lista. Det var ikke uten grunn Direktorat­et for forvaltnin­g og økonomisty­ring (DFØ) anbefalte sterkt å beholde ordningen vi har hatt de siste årene, både av hensyn til fagmiljø og det omtalte beredskaps­arbeidet.

Blant de oppgavene som kanskje har vært litt underkommu­nisert handler om havbruk og oppdrett, blant annet de utfordring­ene som gjelder smidighet og kapasitet i behandling av søknader, men kanskje også når det gjelder andre utfordring­er i fiskeri og havbruk, som fiskehelse.

Vi har et sterkt mattilsyn, men også et A-krimsenter som gjør at vi har et regelsett som fungerer i nord. Tilstedevæ­relse og oversikt i plansaker er kanskje vikitigere enn man tror, så det er viktig med et tett samarbeid mellom ressursene i Troms og Finnmark.

 ?? ?? Statsforva­lter Elisabeth Aspaker Vik skal fortsatt ha hånd om Troms og Finnmark. (Pressefoto)
Statsforva­lter Elisabeth Aspaker Vik skal fortsatt ha hånd om Troms og Finnmark. (Pressefoto)
 ?? Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør ??
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway