Altaposten

Det enkleste er ofte det beste

- Mathis Somby Styrets leder i Mahkaravju Magerøy Siida

Å ha kun én grunneier i Finnmark gir oss mest mulig forutsigba­rhet for reindrifta.

Livet som reineier er utvilsomt berikende, selv om det stiller oss overfor mange utfordring­er. Alltid er det på naturens premisser.

Innafor vår siida er vi et fellesskap på omtrent 80 personer med stort og smått. Alt som bidrar til mest mulig stabilitet og forutsigba­rhet, det er et gode for oss.

Vi er partshjelp for Fefo når eierskapet til utmarka i Karasjok behandles av Høyesteret­t i februar og mars. Årsaken er at saken kan etablere presedens først i Karasjok, og senere ved at andre kommuner følger etter. Allerede vet vi at Kautokeino, Porsanger og Tana har spilt inn lignende krav.

Vår siida benytter seg av 16 prosent av Karasjok kommunes areal til høst- og vinterbeit­e, hvor vinterbeit­e grenser mot Kautokeino kommune. Sommerbeit­e vårt ligger både i Nordkapp og Måsøy kommune. I tillegg flytter vi både høst og vår via Porsanger, Alta og Hammerfest. Til sammen er vi innom seks kommuner.

Å måtte «kjøre slalåm» mellom grunneiere bidrar ikke til stabilitet og forutsigba­rhet. Vi vet ikke hva slags administra­sjon og regler vi

kan møte om Finnmark splittes opp eller hva slags interesser de vil la seg styre av.

Med privat styring vil trolig økonomi bli en sterkere drivkraft. Vi trenger stabilitet og forutsigba­rhet. Det er utrolig viktig for oss å ha en god relasjon til alle vi møter på vår flyttevei. Vi frykter at dette kan endres om konfliktni­vået i Finnmark øker.

I Utmarksdom­stolen ble de samiske interessen­e ofte kobla opp mot de fastboende i Karasjok. Dette er bekymrings­fullt sett fra vårt ståsted. Jeg mener Finnmarksl­oven og dagens ordning er best, den gjør det enklest å være reineier. Vi er nødt til å ha et grunneiero­rgan med en helhetlig oversikt over områdene i Finnmark. Det

te mener vi blant annet med den erfaring at Reindrifts­loven alene ikke er sterk nok til å ivareta våre interesser, spesielt i arealsaker. Egentlig forstår jeg ikke hensikten med Karasjokei­endommen. Hva skal endres ved eiendomsov­erdragelse? Vi frykter at kommunen av årsaker som dårlig økonomi, få arbeidspla­sser og ønsket om økt bolyst vil gi adgang til gruvedrift, økt hyttebyggi­ng og salg av villmarkso­pplevelser på bekostning av våre beiteområd­er. Det er allerede i dag stadig snakk om at reindrifts­næringen er til hinder for slik aktivitet i Karasjok.

Det er fremmet ønsker om økt motorisert ferdsel i utmark, både med snøscooter og ATV. Det kan ikke tillates. Beitelande­t vårt et sårbart

og under sterkt press. Man så senest hvordan Porsanger kommune overkjørte reindrifts­næringen totalt og gav tillatelse for konsekvens­utredelse for gigantisk vindmøllep­ark, midt i sommerbeit­elandet til Skuohtanja­rga siida og i flytteleia vår. Videre kan det nevnes at Fefo nylig gikk imot etablering av Davvi vindkraft i Rástegáisa-området, som er sommer- og høstbeiten­e til reinbeited­istriktene 9, 13 og 14a. Til stortinget har Fefo også sagt at tålegrensa for vindkraft er nådd og henvist til Finnmarksl­oven og reindrifts­hensyn.

Vi vet hva vi har i Finnmarksl­oven, men ikke hva vi får. Vi ser ingen fordeler med en oppsplitti­ng av Finnmark, bare ulemper for oss og fremtidige generasjon­er.

 ?? ?? Mathis Somby tar for seg Karasjok-dommen i dette innlegget. (Foto: Leif Anders Somby)
Mathis Somby tar for seg Karasjok-dommen i dette innlegget. (Foto: Leif Anders Somby)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway