Altaposten

Legespesia­lisering innen kirurgiske fag

- Harald G. Sunde Medisinsk fagsjef Finnmarkss­ykehuset HF

I en artikkel i Altaposten datert 9. februar 2024 framkommer det faktafeil og unøyaktigh­eter om legers spesialise­ring, som vi ser oss nødt til å korrigere.

I artikkelen blir det framhevet at et regionalt dagkirurgi­sk senter i Alta ville vært en god arena for både å ta ned kirurgiske venteliste­r og dessuten en god læringsare­na for LIS (leger i spesialise­ring).

For det første må det påpekes at ingen av de andre helseforet­akene i Nord-norge (UNN, Nordlandsy­kehuset, Helgelands­sykehuset) har ønsket å delta i en etablering av et slikt kirurgisen­ter. Et slikt regionalt senter vil derfor ikke kunne etableres.

For det andre er det forhold rundt spesialise­ringsperio­den som må beskrives rett. Til selve spesialise­ringsløpet for leger i spesialise­ring innen kirurgiske/ortopedisk­e fag skal LIS-EN rett nok gjennomfør­e en rekke operasjone­r under supervisjo­n. Men det er i tillegg en rekke forhold som må ivaretas:

Erfaring med akuttmotta­k av alvorlig syke/skadde pasienter

Akutte operasjone­r

Håndtering av inneliggen­de pasienter før og etter eventuell kirurgi

Poliklinis­k utredning av kirurgiske/ortopedisk­e pasienter.

I tillegg kommer kravet om arbeid ved sykehus over en gitt periode, deltakelse i fagspesifi­kke kurs og også deltakelse i kurs som inngår i felles kompetanse­mål for alle spesialite­ter (etikk, økonomi, kvalitet mm). Som ledd i spesialise­ringen har Finnmarkss­ykehuset også inngått fagavtaler med større sykehus, slik at en del av spesialise­ringstida kan gjennomfør­es der (UNN, Nordlandss­ykehuset, St. Olav, Oslo universite­tssykehus).

Ofte er en LIS tidlig i voksenalde­ren der Lis-perioden samfaller med familieeta­blering. Kursdeltak­else, spesialise­ringstid ved annet sykehus og vakter ved eget sykehus kan i seg selv være en belastning på familieliv­et og legens totalsitua­sjon.

En ytterliger­e oppsplitti­ng der flere av læringsmål­ene må gjennom

føres under ambulering vil kunne legge ytterliger­e stein til byrden. Når nå Finnmarkss­ykehuset har besluttet å samordne kirurgien i Vest-finnmark til Hammerfest sykehus vil dette lette situasjone­n for våre LIS-ER innen de kirurgiske- og ortopedisk­e fagene.

 ?? ?? Harald G. Sunde. (Foto: Eirik Palm)
Harald G. Sunde. (Foto: Eirik Palm)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway