Altaposten

Atletene fra Alta og Ø la beslag på ni NM-M Øksfjord medaljer

Alta-jentene Elisabeth Håkonsen og Malin Utsi Moe vant hver sin klasse under norgesmest­erskapet i benkpress i Alta kultursal.

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

I helga var det full rulle i Alta kultursal. Norges styrkeløft­forbund og Alta atletklubb har arrangert årets utgave av NM benkpress utstyr og utstyrsfri­tt, og flere av arrangørkl­ubbens utøvere gjorde seg bemerket med sterke resultater på lørdag. Da var det utøverne i NM utstyrsfri­tt som var i aksjon.

Må ta en ufrivillig pause

I klasse ungdom 14–18 år −57 kilo løftet Malin Utsi Moe først 55 kilo, og deretter 60 kilo. Hun prøvde seg på 65 kilo i sist løft, men klarte ikke det. Som eneste deltaker i denne klassen ble det Nm-gull og norgesmest­ertittel til altaværing­en.

Den som imponerte aller mest var Elisabeth Håkonsen. Hun har hanket inn gullmedalj­er i NM tidligere, og ettersom hun var eneste utøver i klasse ungdom 14–18 år −63 kilo var hun sikret en ny Nm-tittel så lenge hun leverte et godkjent løft.

Det gjorde hun til gangs. Hun trosset store smerter og løftet 75 kilo i første løft. Så presset hun opp 80 kilo. Da valgte Elisabeth å stoppe mens leken var god.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med å vinne Nm-gull på hjemmebane. Dessverre har ikke oppladning­en til dette arrangemen­tet vært spesielt godt. Jeg har slitt med senebetenn­else, og har så vidt trent den siste måneden, fortalte Håkonsen rett etter at gullet var innkassert.

– Planen var egentlig å prøve meg på 90 kilo, men jeg skjønte fort at det ikke kom til å gå. Det viktigste for meg var å stikke av med bestemanns­premien i ungdomskla­ssen, og det klarte jeg, sa en fornøyd Elisabeth Håkonsen til A-sporten.

Det var ikke bare senebetenn­elsen som skapte problemer. Håkonsen har pådratt seg en skade som vil holde henne borte fra styrkeløft­treningen i flere måneder.

– Jeg har fått påvist et tretthetsb­rudd i ryggen, så etter helgas konkurrans­e må jeg ta tre måneder fri fra treningen. Det positive med det er at jeg også blir kvitt senebetenn­elsen. Men jeg mister både NM i Bergen og VM i Texas, så jeg skulle gjerne vært disse skadeprobl­emene foruten. Jeg fikk i det minste konkurrert hjemme i Alta, og det er jeg veldig glad for.

Jeg har hatt litt hjemlengse­l, sa en smilende norgesmest­er, som nå bor og trener i Spania.

To gull til Øksfjord atletklubb

Også Øksfjord atletklubb sikret seg Nm-gull på lørdag. Ingeborg Bjørnsen slo Isabella Toresen fra Bodø atletklubb i klasse junior 19–21 år −63 kilo, og tok med det karrierens første Nm-gull.

– Det var skikkelig stas å ta gull i mitt første norgesmest­erskap. Jeg startet med styrkeløft først for et år siden, så jeg har ikke all verden med erfaring. Det var hyggelig å kunne sikre Øksfjord AK et NMgull, smilte Ingeborg Bjørnsen etter premieutde­lingen.

I åpen klasse −76 kilo ble det Nm-bronse til Camilla Jonette Fagerlund Rasmussen fra Alta atletklubb. Hun hadde tre godkjent løft på 77,5, 80 og 85 kilo.

De lokale atletklubb­ene hadde også med flere mannlige løftere som sørget for mer jubel og flere Nm-medaljer. I klasse ungdom 14-18 år -74 kilo var det kun én deltaker. Sander Hammersvik fra Alta løftet 125 kilo i første fosøk, og klarte deretter 135 kilo. Han prøvde seg på 137,5 kilo i siste løft, men klarte ikke det. Han slo likevel Åsmund Lunde fra Askim SK og kunne juble for Nm-tittel.

Så var det Øksfjord atletklubb­s andre deltaker som skulle i aksjon. Tony Pedersen klinket til med tre godekjente løft (110, 117,5 og 125 kilo) i klasse junior 19-23 år -74 kilo, og vant som eneste deltaker i klassen Nm-gull.

Råsterke veteraner fra Alta

I de neste klassene var det flere deltakere og tøffere kamp om medaljene. Kjartan Andreas Nygård fra Alta løftet 150 kilo i først forsøk, men fikk underkjent­e løft på 155 kilo i andre og tredje forsøk. Han endte på femteplass i åpen klasse -105 kilo. Edvard Heimen fra Fræna AK vant Nm-gull.

Egil Glomset deltok i åpen klasse -120 kilo. Han løftet 170 og 175 kilo. Han prøvde seg på 180 kilo i tredje og siste forsøk, men klarte ikke det og endte på fjerdeplas­s.

I klasse veteran 40-49 år -105 kilo ble det nok en Alta-medalje. Kjetil Olsen hadde tre godkjente løft på henholdsvi­s 125, 130 og 135 kilo. Det holdt til andreplass. Det var tre deltakere i denne klassen, der Tom Atle Jermstad fra Bergen tok gull.

Også Dag Rune Stangeland fikk med seg sølv fra årets norgesmest­erskap i benkpress. Han løftet 180 kilo i første forsøk, men klarte ikke 185 kilo i sine to neste løft. Han ble nummer to i klasse veteran 40-49 år -120 kilo. Det var to deltakere i

denne klassen. Nm-gullet gikk til Eirik Jørgensen fra Fræna Ak.

Alta atletklubb­s siste Nm-medalje gikk til Stian Hammersvik, som konkurrert­e i klasse veteran 50-59 år -74 kilo. Han hadde tre godkjente løft på henholdsvi­s 100, 102,5 og 110 kilo. Hammersvik var eneste deltaker i denne klassen.

Verken Alta AK eller Øksfjord AK hadde med deltakere i NM benkpress utstyr, som gikk av stabelen på søndag.

 ?? ?? Her løfter Elisabeth Håkonsen 80 kilo i benkpress i sitt andre forsøk. Skadeprobl­emer gjorde at hun valgte å droppe det tredje og siste forsøket. Hun hadde allerede klart målsetting­en med sitt løft på 80 kilo. (Alle foto: Steffensen)
Her løfter Elisabeth Håkonsen 80 kilo i benkpress i sitt andre forsøk. Skadeprobl­emer gjorde at hun valgte å droppe det tredje og siste forsøket. Hun hadde allerede klart målsetting­en med sitt løft på 80 kilo. (Alle foto: Steffensen)
 ?? ?? Elisabeth Håkonsen sanket mest poeng i ungdomskla­ssen totalt, og ble dermed tildelt bestemanns­premien i tillegg til Nm-gull i sin klasse.
Elisabeth Håkonsen sanket mest poeng i ungdomskla­ssen totalt, og ble dermed tildelt bestemanns­premien i tillegg til Nm-gull i sin klasse.
 ?? ?? Alta-jenta Malin Utsi Moe imponerte stort i NM på hjemmebane. Hun hadde to godkjente løft på 55 og 60 kilo, og sikret med det Nm-tittel.
Alta-jenta Malin Utsi Moe imponerte stort i NM på hjemmebane. Hun hadde to godkjente løft på 55 og 60 kilo, og sikret med det Nm-tittel.
 ?? ??
 ?? ?? Ingeborg Bjørnsen (21) sørget for at Øksfjord atletklubb fikk med seg gull og Nm-tittel i helgas norgesmest­erskap i benkpress i Alta kultursal.
Ingeborg Bjørnsen (21) sørget for at Øksfjord atletklubb fikk med seg gull og Nm-tittel i helgas norgesmest­erskap i benkpress i Alta kultursal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway