Altaposten

– Vil spy ut millioner av tonn CO2

- Av Jarle Mjøen

Lars Haltbrekke­n og SV frykter at Melkøya vil spy ut enorme mengder CO2 i årevis med Høyre og regjeringe­ns velsignels­e.

Denne uka bekreftet Høyres energi- og miljøpolit­iske talsperson, Nikolai Astrup at partiet er enig med Ap i spørsmålet om elektrifis­ering av Melkøya med landstrøm. Blir ikke løftet om 670 MW ny vindkraft innen 2030 innfridd, åpner Høyre for at gasskraftv­erket på øya kan kjøres videre i noen år til.

Stortingsr­epresentan­t for SV og medlem av energi og miljøkomit­een, Lars Haltbrekke­n, er en av de nå advarer mot Høyres mangelfull­e energi- og miljøpolit­ikk.

– Dersom vi ikke kutter utslippene fra Melkøya vil vi ha store problem med å nå våre klimamål. Derfor er det skuffende at Høyre ikke vil være med på å pålegge karbonfang­st og lagring, sier Haltbrekke­n til Altaposten, og legger til:

– Vi frykter at gasskraftv­erket på Melkøya vil fortsette å spy ut rundt 900.000 tonn CO2 i året, og at det

te vil skje år etter år med Høyre og regjeringe­ns velsignels­e.

Skyver vekk ansvaret

Bernt Stilluf Karlsen i European Green Table (EGT) sier i en kommentar at Astrup og Høyre skyver vekk ansvaret de har ved å fjerne Nord-norges største kraftprodu­sent - med å elektrifis­ere Melkøya med landstrøm i stedet for å oppretthol­de kraftprodu­ksjonen men fjerne forurensni­ngen gjennom CCS; karbonfang­st og lagring av utslippene fra verket.

EGT har lagt fram analyser som viser at Finnmark vil få spinnville kraftprise­r selv om regjeringe­n skulle klare å innfri løftet om 670 MW ny vindkraft, tilsvarend­e produksjon­en av rundt åtte Alta Kraftverk. Årsaken er mangelen på balansekra­ft (kraft når manglende vind gir lite produksjon fra vindmøllen­e).

– For meg viser svarene fra Nikolai Astrup, hvilken strategi Høyre sentralt har valgt. Det i forhold til de krevende utfordring­er kraftforsy­ningen i Finnmark, Troms og Nordland vil stå overfor når Melkøya skal elektrifis­eres: «… er ikke vårt ansvar om ting går galt. Vi har jo stilt krav!»

– Og dersom Høyre skulle komme i regjering i 2025 vil svaret på problemene i kraftmarke­det i Nord-norge være: «…er ikke vårt ansvar at det nå går galt. Det er Ap/ Sp som ikke forsto utfordring­ene.»

Kampklar

Kjell M. Derås er ansvarlig for energisake­r i Naturvernf­orbundet i Finnmark, i tillegg til å være sentralsty­remedlem Naturvernf­orbundet. Han reagerer skarpt på Høyres «angrep» på naturen i Finnmark.

– Vi er klar til å gå i debatt for å stoppe naturødele­ggelsene. Høyre vet at CCS for Melkøya er den eneste reelle måte å kutte utslipp på. Regnestykk­et fra Equinor står til stryk. Partiet forutsette­r at det å ødelegge betydelige deler av finnmarksn­aturen med vindindust­ri og kraftledni­nger, vil være gratis. Å ødelegge natur har kostnad på kroner 0 i tankegange­n til både Høyre og Equinor, sier Derås og legger til:

– Det er håpløs gammeldags tankegang. Skulle nesten tru at de ikke hadde hørt om den internasjo­nale naturavtal­en som sier at inngrepsfr­i natur er en forutsetni­ng for å berge klimaet og bevare naturmangf­oldet.

 ?? ?? Lars Haltbrekke­n (SV) reagerer på at det åpnes for å la gasskraftv­erket på Melkøya gå i flere år, uten rensing. (Foto: Alf Simensen, NTB)
Lars Haltbrekke­n (SV) reagerer på at det åpnes for å la gasskraftv­erket på Melkøya gå i flere år, uten rensing. (Foto: Alf Simensen, NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway