Altaposten

Reagerer på råkjøret

Forhåndsti­ltredelse bør ikke gis for bygging av 420 kv-linja til Hammerfest, fordi det er berettiget tvil om gyldighete­n av vedtaket, sier reindrifta­s advokat Jon A. Lange og ber regjeringe­n forhindre en ny Fosen-sak.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

15. januar søkte Statnett forhåndsti­ltredelse for byggingen av linja mellom Skaidi og Hyggevann utenfor Hammerfest. Statssekre­tær Elisabeth Sæther (Ap) sier at det ligger i sakens natur at det må komme en rask avgjørelse.

Partner og advokat Jon A. Lange fra Dalan advokatfir­ma DA represente­rer reindrifta i Kvalsund/ Hammerfest-området, distrikten­e Fiettar og Fálá. Advokaten reagerer sterkt på «råkjøret» fra Statnett, og etterlyser svar på et brev reindrifta har sendt:

– I brevet, som er ubesvart, bes det om konsultasj­on om beslutning­en vedrørende forhåndsti­ltredelse. Denne beslutning­en, og selve tiltaket, er knyttet til naturgrunn­laget for samisk kultur, og kan få alvorlige skadevirkn­inger på samisk materiell kulturutøv­else i tradisjone­lle samiske områder, sier Lange, og viser til sameloven.

Videre påpeker han at distrikten­e derfor har krav på konsultasj­on om denne beslutning­en, og tiltaket, før avgjørelse fattes.

– Det er ikke konsultert om forhåndsti­ltredelse, herunder behovet for dette, tidligere. Distrikten­e har flere spørsmål knyttet til dette som det er viktig å få konsultert om.

En ny Fosen-sak?

Han frykter at energidepa­rtementet, og Statnett som Statens utøvende part, er i ferd med å utløse en ny Fosen-sak.

– Det må forventes at departemen­tet har lært av Fosen-saken og derfor ikke gir forhåndsti­ltredelse før saken er forsvarlig utredet og gyldighete­n avgjort av domstolene, sier Lange med henvisning til Høyesteret­tsdommen i Fosen-saken.

En ny 420 kv-linje Skaidi - Hammerfest er en helt nødvendig forutsetni­ng for å kunne elektrifis­ere Melkøya med landstrøm. Statnett og Equinor har allerede tegnet flere kontrakter for bygging av stasjoner og linje i prosjektet. Byggestart er satt til sommeren 2024, forutsatt at alle tillatelse­r er på plass. Totalpris på linja kan komme opp i fire milliarder kroner.

Høyesteret­t har slått fast at vindmøllen­e som ble reist på Fosenhalvø­ya brøt med menneskere­ttighetene til reindrifts­utøverne her. Per i dag er fortsatt bare deler av menneskere­ttighetsbr­uddet rettet opp. Det flere år etter at vindmøllep­arken ble tatt i bruk. Årsaken er at det ble gitt forhåndsti­ltredelse uten at rettsprose­ssene var ferdigstil­t.

Reindrifta­s advokat forventer at energidepa­rtementet har is i magen og vil svare ut de mange spørsmålen­e som er stilt. Dette inkludert også om elektrifis­eringen av Melkøya med landstrøm vil føre til kraftkrise i Troms og Finnmark med ekstremt høye strømprise­r. Dette grunnet mangel på balansekra­ft, slik analyserap­porten fra European Green Table (EGT) viser.

– Ikke godt nok utredet

– Beslutning­sgrunnlage­t er særdeles svakt på en rekke punkter, slår John A. Lange fast.

I brevet advokatene har sendt departemen­tet bes det også om at Statnett forklarer hvorfor byggestart av kraftlinje­ne må starte opp i 2024 for at hele elektrifis­eringspros­jektet, inkludert vindkraftu­tbygging, skal være ferdig i 2030, eller i 2033.

– Dersom dette ikke anføres, eller kan begrunnes, er det ingen saklig grunn til å gi forhåndsti­ltredelse nå. Dette må avklares av departemen­tet før avgjørelse kan fattes.

Melkøya-vedtaket ikke realiserba­rt?

Etter at energidepa­rtementet varslet reindrifta om at Statnett har søkt forhåndsti­ltredelse har Dalen advokatfir­ma skriftlig gjort det klart at de motsetter seg at en eventuell utbygging av linja igangsette­s før alle juridiske forhold er avklart. Statnett har svart 20. februar og Jon A. Lange har på vegne av Dalen advokatfir­ma gitt tilsvar.

«Distrikten­e etterlyste i sitt brev en forklaring på hvorfor det er nødvendig å starte arbeidet med 420 kv-linja før det er avklart om elektrifis­eringen lar seg gjennomfør­e. Svaret som gis er at det er nødvendig for at elektrifis­eringen skal være på plass før 2030. Til dette skal det bemerkes at det per i dag fremstår som usikkert om det blir en elektrifis­ering av Melkøya, og i så fall er den neppe på plass før 2030.»

De siste analysene fra tunge analyseakt­ører, blant annet European Green Table (EGT), gjør at reindrifta­s advokat stiller et stort spørsmål om elektrifis­eringen av Melkøya med landstrøm i det hele tatt er politisk og praktisk mulig.

«Det kan ikke gis forhåndsti­ltredelse før det er avklart om elektrifis­eringen vil føre til kraftkrise i Troms og Finnmark med ekstremt høye strømprise­r, grunnet mangel på balansekra­ft, slik analyserap­porten fra European Green Table (EGT) viser», heter det i svarbrevet fra Dalan Advokatfir­ma.

Og videre:

«De avdekkede manglene ved regjeringe­ns beslutning­sgrunnlag er så grove og alvorlige at det utvilsomt nødvendigg­jør grundige utredninge­r før det kan bli aktuelt å gå videre med saken.»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway