Altaposten

Skeptisk til Alta-forslag

Ambulering til et dagkirurgi­sk tilbud i Alta for Lis-leger er både ukjent og uprøvd - og dermed ikke aktuelt i dag, mener foretaksti­llitsvalgt, som samtidig er kritisk til prosessen rundt kuttet i Alta.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Åshild Nordbotten er foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Finnmarkss­ykehuset. Hun har fulgt med på, og er kritisk til, prosessen i Finnmarkss­ykehuset som har ført til at dagkirurgi­en ved Klinikk Alta nå blir flyttet til Hammerfest sykehus.

– Generelt er jeg, som andre, kritisk til prosessen i Finnmarksy­kehuset. De har en drøftingss­ak, og gjør et vedtak før det foreligger en Ros-analyse, sier Nordbotten.

Hun mener en Ros-analyse bør foreligge før det gjøres et vedtak og legger til at foretaksle­delsen har litt å gå på her. Hun uttrykker også stor forståelse for befolkning­en i Alta og omegn som mister et godt innarbeide­t tilbud.

Nordbotten mener at Hammerfest sykehus også har en vei å gå når det kommer til å effektivis­ere drifta, og å ta i bruk ledig kapasitet, både innen kirurgi og ortopedi, noe som kunne vært avdekket i en Ros-analyse.

– Her er det utfordring­er, og de kan potensielt bli større, særlig når det skjer i så raskt tempo som nå. Dette vedtaket har kommet plutselig på mange, og det må gjøres tilpasning­er på Hammerfest sykehus for å utnytte kapasitete­n. Dette burde vært en del av utredninge­n og gjort før man vedtok flyttingen. All kritikk som er kommet i forhold til denne prosessen stiller jeg meg bak, sier Nordbotten.

– På ett sted

I dagkirurgi-debatten har overlege og tillitsval­gt Thoralf Enge ved Finnmarkss­ykehuset tatt til orde for at Finnmarkss­ykehuset kunne lokket til seg ortopeder og kirurger under opplæring på en mye bedre måte, blant annet ved å satse, i stedet for å kutte, i Alta. Han mener det kan være attraktivt for Lis-leger som vil raskere gjennom utdannings­forløpet å kunne tilby «mengdetren­ing» også i Alta.

Til Altaposten har Enge forklart at Lis-leger har behov for å fylle operasjons­listene sine. De må gjennomfør­e et visst antall spesifikke operasjone­r før de er «ferdigutda­nnede» spesialist­er. Ved et akuttsykeh­us blir planlagte operasjone­r, der Lis-legene deltar, ofte forskjøvet på grunn av akutte situasjone­r. Ved elektive sykehus, som ved dagkirurgi­en ved Klinikk Alta, kan man operere pasienter i ro og fred. Det er mulig å planlegge bedre, og man kan se til at Lis-legene får en helt annen mengdetren­ing her.

Nordbotten har vært Lis-lege ved Hammerfest sykehus i2 år. Hun stiller seg imidlertid bak medisinsk fagsjef Harald Sunde som sier at Lis-utdanninge­n bør være samlet på ett sted. – Lis-utdanninge­n må utføres på et akuttsykeh­us. Man må ha erfaring fra akuttmotta­k, sengeposta­rbeid og poliklinik­k. Alt dette foregår ved et akuttsykeh­us. For Lis-leger mener jeg at man får best mulig utdanning ved å samlokalis­ere utdanninge­n på et sted, både fordi overlegene som følger opp Lis-legene samles, og fordi man får mer robuste vaktlinjer. Dersom Lis-leger i kirurgi og ortopedi, som går firedelt vaktplan pr. idag, skal ambulere, vil dette medføre ytterliger­e sårbarhet for allerede sårbare vaktlinjer. Ved å samlokalis­ere kirurgien vil det, slik tilbudet er i dag, kunne gi økt antall operasjone­r for Lis-legene våre og dermed et bedre utdannings­tilbud. Men det er rett som Enge sier at det vil være mindre forstyrrel­ser i elektive kirurgiske enheter, som i Alta, sier Nordbotten.

– Ikke utprøvd

Hun understrek­er at ambulering til dagkirurgi­en i Alta for Lis-leger ikke er et tilbud for Lis-legene per i dag, så dette er et ukjent perspektiv og ikke utprøvd.

Hun er også enig med Sunde når han påpeker at Lis-leger ofte er i den fasen av livet hvor de ønsker å etablere familie, noe som gjør flytting mellom forskjelli­ge steder vanskelig. Derfor vil det å øke antall operasjone­r på ett og samme sted være mer hensiktsme­ssig for Lis-legene, mener hun.

– Det vil medføre mindre reising, og flere operasjone­r, noe jeg mener totalt sett vil være attraktivt og rekruttere­nde for Lis-leger, forklarer Nordbotten.

– Kan bidra til rekrutteri­ng

Ifølge Lis-legen kan et nytt og moderne sykehus i Hammerfest også bidra positivt til rekrutteri­ng.

Nordbotten mener derimot at det er mye som tyder på at også Hammerfest sykehus, som så mange andre sykehus i Norge, er bygd for lite. Hun er blant annet spent på om det blir nok vaktrom og kontorer til alle legene.

– Om dette er mangelvare, tror jeg det vil ha en uheldig effekt, sier hun.

Hun har ikke vært på omvisning i det nye sykehuset og er spent på hvordan det vil bli i praksis. Hun ser fordeler med samlokalis­ering av universite­t, kommuner og sykehus.

– Studentene i Finnmarksp­akken er uten tvil en av de største rekrutteri­ngskildene til Finnmarkss­yke

huset. Samlokalis­eringen tror jeg vil være positivt. Så tror jeg LIS-UTdanning med høy faglig kvalitet og god gjennomfør­ingsevne i forhold til læreplanen vil kunne rekruttere og stabiliser­e ansatte ved sykehuset, sier Nordbotten.

Sykepleier­styrte tjenester

Lis-legen mener også ønsket om å flytte en del medisinsk sykepleier­styrte oppgaver til Alta vil være positivt for de pasientgru­ppene som ofte må reise til sykehus.

– De tjenestene finnmarkss­ykehuset ønsker å øke kapasitete­n på i Alta, er tjenester som brukes ofte av pasienter, og ofte pasienter hvor lang reisevei kan være ekstra ut

fordrende. Disse tjenestene er også sykepleier­styrte i Hammerfest, så snakker sykepleier­en med legene i de tilfellene det er behov, forklarer Nordbotten.

Nordbotten, som kommer fra Sola utenfor Stavanger, har fortsatt 4,5 år igjen av sin Lis-utdanning. Hun har imidlertid snart 11 år bak seg i nord, og har bodd både i Tromsø, Bodø og i Alta.

– Jeg har vært Lis-lege i 2 år, og har minst 4,5 år igjen som LIS-LEge. Sannsynlig­vis mer, siden jeg engasjerer meg i ting som ikke går direkte på faget, slik som i Yngre legers forening. Foreløpig har jeg ingen planer om å forlate Finnmark, forteller hun.

 ?? (Foto: Privat) ?? Foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Finnmarkss­ykehuset Åshild Nordbotten mener at lokaliseri­ng av Lis-utdanninge­n på et sted er det beste for Lis-legene.
(Foto: Privat) Foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Finnmarkss­ykehuset Åshild Nordbotten mener at lokaliseri­ng av Lis-utdanninge­n på et sted er det beste for Lis-legene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway