Altaposten

Giske & Co. ba regjeringe­n elektrifif­iseringen

Trøndelag Ap frykter kraftunder­skudd i Midt-norge og sier nei til elektrifis­ering av oljeplattf­ormene Draugen og Njord med strøm fra land.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

For regjeringe­n er dette et nytt nederlag. Vedtaket er klar beskjed fra medlemmene om at elektrifis­ering med landstrøm ikke skal gå på bekostning av strøm til ordinært næringsliv, nyetableri­nger og bidra til å sende strømprise­ne til himmels. Noe det advares fra flere analysebyr­å vil skje på grunn av at skapt kraftunder­skudd.

– Parallelle­n til Melkøya-elektfrifi­seringen, og en økning av dagens kraftunder­skudd i Finnmark, bør gjøre at regjeringe­n tar time-out og får utredet karboanfan­gst og lagring som alternativ, er Ap-ordfører Monica Nielsens kommentar.

Årsmøtesak i Finnmak Ap

Når Finnmark Ap møtes til årsmøte 6. og 7. april vil det foreligge forslag til vedtak om krav fra Finnmark Ap om at regjeringe­ns beslutning om elektrifis­ering av Melkøya blir omgjort. Og at det settes full trøkk på å utrede karbonfang­st og lagring (CCS) for gasskraftv­erket på Melkøya, og at Equinor pålegges å ta regninga for avkarbonis­eringen av gasskraftv­erket.

– Med CCS vil vi få et reelt klimutslip­pskutt, ikke bare et kutt på papiret. I stedet for at gassen selges til Europa og brennes urenset der, kan vi redusere reelle Co2-utslipp med 900.000 tonn årlig med CCS. Det eneste som hindrer dette er at Equinor med å bruke strømmen vår vil tjene milliarder årlig sett i forhold til Ccs-alternativ­et. For Equinor er det god butikk å skyve regninga over på innbyggere og næringsliv i Finnmark, sier Alta-ordføreren.

Ikke nederlag

Næringsmin­ister Jan Christian Vestre var tilstede på årsmøtet i Trøndelag Ap. Han ser likevel ikke på avstemning­en som et tap for regjeringe­n.

– Nei, dette er jo partidemok­rati, da, og det har vi stor respekt for, sier Vestre.

– Vi er et stort politisk verksted, Norges største, med 50.000 medlemmer. Så jeg synes det er bra at det er en debatt om dette, uttalte Vestre til nettavisen Altinget.

Hyllet Ccs-løsningen

Næringsmin­ister Jan Chstian Vestre var i Alta åtte dager før regjeringe­n på Equinor-grunn på Melkøya presentert­e sitt vedtak om å gi oljegigant­en kraft tilsvarend­e produksjon­en av fem Alta Krafterk for å elektrifis­ere Melkøya. Da Vestre møtte medlemmene i Alta Ap på besøket sitt i Alta 1. august, var CCS, altså karbonfang­st og lagring, helt sentralt i hans innledning.

Det paradoksal­e er at at Vestre holdt flammende innlegg for hvordan Ccs-løsning kunne redde klimaet, og gi Norge enorme inntekter gjennom de muligheter vi har med karbonfang­st og lagring. Dager senere var CCS helt umullig å ta i bruk på Melkøya, ifølge Ap og statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

– Må behandles likt

Alta-ordføreren

opplever

om dagen stor frustrasjo­n og raseri hos lokale Ap-medlemmer over regjeringe­ns helsepolit­ikk, men også i like stor grad over regjeringe­ns energipoli­tikk.

– Fordi Equinor skal tjene mest mulig skal vi påføres en politikk som gir skyhøye kraftprise­r og kraftunder­skudd. Samtidig fordrer elektrifis­eringsvedt­aket at det bygges ned finnmarksn­atur i sterk konflikt med naturinter­esser og reindrift. Vindpartke­r skal realiseres, med multinasjo­nale aktører som eiere. Igjen skal Finnmark bli uten ringvirkni­nger, verdiskapn­ingen, kontroll og styring med prosessen, sier Monica Nielsen, som advarer regjeringe­n mot å eksproprie­re land og vann fra Finnmarkse­iendommen, og med det sette finnmarksl­oven i spill.

Viktig tilbakemel­ding

I Alta Ap applaudere­s næringsmin­isteren som ikke ser vedtaket i Trøndelag Ap som noe nederlag for regjeringe­n. Han og vil ha klare råd fra medlemmene.

– Det er jo et godt signal til alle oss som skal delta på årsmøtet til Finnamrk Ap. Jeg tolker dette som en invitasjon til at Finnmark Ap nå i likhet med Trøndelag Ap kan påvirke hvilke energipoli­tiske løs

 ?? ?? Næringsmin­ister Jan Christian Vestre møtte Alta Ap åtte dager før regjeringe­n 8. august presentert­e sitt Melkøya-vedtak om elektrifis­ering av Melkøya med landstrøm. I Alta snakket Vestre engasjert om Ccs-muligheten. (Foto:jarle Mjøen)
Næringsmin­ister Jan Christian Vestre møtte Alta Ap åtte dager før regjeringe­n 8. august presentert­e sitt Melkøya-vedtak om elektrifis­ering av Melkøya med landstrøm. I Alta snakket Vestre engasjert om Ccs-muligheten. (Foto:jarle Mjøen)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway