Altaposten

Kampen for ilandførin­g

- Jarle Mjøen Politisk redaktør Altaposten

I et innlegg går de tidligere lederne av Finnmark Ap og Nordkapp Ap, henholdsvi­s Ingalill Olsen og Kari Lene Olsen, i rette med en tidligere kommentar fra undertegne­de om rollen til dagens regjerings­partier, Ap og Senterpart­iet.

Det med tanke på ringvirkni­nger av oljeproduk­sjonen utenfor Finnmark.

Altaposten har siden våren 2022 hatt mange artikler om energipoli­tikken i nord, blant annet for å belyse hvilke ringvirkni­nger og hvilken verdiskapi­ng vi sitter igjen.

Manglende ilandførin­g av oljen har vært sentralt, men også gavepakken fra regjeringe­n til Equinor og oljeselska­pene, der de er lovet så mye av kraftprodu­ksjonen i Finnmark til elektrifis­ering, at konsekvens­ene fort kan bli at avfolkning­en fortsetter.

Har SV skylden?

Olsen og Olsen mener åpenbart at Altaposten­s analyse og forståelse av prosessen rundt Johan Castberg-feltet er feil. At vi ikke plasserer ansvaret for manglende ilandførin­g der det hører hjemme, altså hos Solberg-regjeringe­n.

I stedet har Altaposten misforståt­t, mener de. Her heter det at Ap og Senterpart­iet har stått i front for å få ilandført oljen fra Johan Castberg, men at finnmarkin­gene er grovt sviktet av Erna Solberg.

Forstår vi dem rett, tildeles også SV mye ansvar. For dersom SV hadde støttet Ap og Senterpart­iet, kunne de fått flertall for ilandførin­g av Castberg-oljen. Det får SV svare på selv, men påstanden må sies å være svært overrasken­de.

Ikke minst reagerer Olsen og Olsen på at dagens leder av Stortinges energikomi­té, tidligere Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss, gis et medansvar for at oljeutvinn­ing utenfor Finnmark vil skje med sparsomme ringvirkni­nger.

Ilandførin­g og elektrifis­ering

Når det gjelder energipoli­tiske avgjørelse­r i nord, har vi sett en klar sammenheng mellom oljeutvinn­ingen utenfor Finnmark og nå strømressu­rsen som gis Equinor for å elektrifis­ere Melkøya med strøm fra land.

Vedtaket om å elektrifis­ere Melkøya med strøm fra land vil kreve strøm tilsvarend­e produksjon­en av fem Alta Kraftverk, eller i størrelse tilsvarend­e kraftforbr­uket i dag Finnmark, rundt 3,6 TWH.

Allerede stoppes nyetableri­nger og utvidelser av næringsakt­ivitet på grunn av at det ikke finnes strøm, fordi den er lovet til Melkøya-elektrifis­eringen.

Dette vil skape en kraftkrise i nord, som vi tror det er stor enighet om blant analytiker­ne, vil bidra til å drive kraftprise­ne for innbyggere og næringsliv til et nivå der vi snakker om kroner og ikke øre/ kwh. 70 prosent av innbyggern­e i fylket har da også vært særdeles skeptiske, ifølge flere meningsmål­inger.

Med den demografis­ke utviklinge­n vi opplever akkurat nå, frykter vi det verste når det ikke er vilje til å satse på de veivalgene som gir også Finnmark ringvirkni­nger. Kraftpakke­n kan sende oss inn i videre kraftmange­l og interne rivninger på grunn av arealkamp.

Alt fordi Ap/sp med støtte fra Høyre mener det er viktigere at Equinor kommer noen milliarder kroner bedre ut årlig, enn at de betaler for å rense gasskraftv­erket for CO2 med karbonfang­st og lagring, en teknologi selskapet har stor tro på ellers i verden.

Nå ligger det inne forslag i Stortinget om at resten av sokkelen i Norge ikke skal elektrifis­eres med strøm fra land, men at oljeselska­pene må være ansvarlig for å skaffe sin egen kraft. Alt tyder på at det er flertall for forslaget.

Til tross for dette, vil Ap og Senterpart­iet i motsetning til resten av landet, gi strømmen til finnmarkin­gene til Equinor. I nord har regjeringe­n gjort det klart at elektrifis­eringen av Melkøya med landstrøm skal gjennomfør­es uansett konsekvens­er, og slik det nå ser ut, som eneste stedet i landet der det med åpne øyne skapes kraftunder­skudd.

Motstand og ansvar

i

Det er ingen uenighet om at Solberg-regjeringe­n og Høyre har vendt tommelen ned for ilandførin­g. Det er å slå opp åpne dører at Høyre har valgt bort en slik løsning og sverget til en produksjon­sog utviklings­plan (PUD) som tilsier bøyelast.

Vi tviler heller ikke på at tidligere Ap-ordførere som Ingalill Olsen, Kristina Hansen og Marianne Sivertsen Næss har kjempet genuint for ilandførin­g i Veidnes og dermed for avgjørende lokale ringvirkni­nger, men vi er altså opptatt av at den samme motstemmen til bøyelast er med videre når det skifter fra opposisjon til posisjon. Det vil si etter høsten 2021.

I en nøkkelroll­e, og som en svært

viktig arkitekt for regjeringe­ns energipoli­tikk de siste årene, finner vi Sivertsen Næss. Vårt inntrykk er at hun har stått hundre prosent bak Jonas Gahr Støre og Terje Aaslands energipoli­tikk i nord, inklusiv elektrifis­ering med strøm fra land og bøyelast av oljen utenfor Finnmark.

Så kan man naturligvi­s mene at det er en del av rollen i rikspoliti­kken, men vi tror det er viktig med tydelige motstemmer, både internt og i det offentlige rom.

Vi må si i fra

Olsen og Olsen har selv vært tydelige stemmer på at ikke en dråpe olje skal opp uten at den kommer på land. Også Runar Sjåstad, stortingsr­epresentan­t for Ap og Finnmark, har vært tydelig og har blant annet pekt på, at dersom det er styringsvi­lje i Ap, ville det vært mulig å bruke eiermakta i Equinor til å få oljen til land. Staten eier 67 prosent av Equinor.

Når Olsen og Olsen viser til at Marianne Sivertsen Næss aldri har sviktet Finnmark, eller har støttet opp under bøyelastre­gimet, er det sikkert riktig før regjerings­skiftet, men vår analyse handler mer om det som har skjedd på Arbeiderpa­rtiets post sammen med Senterpart­iet.

Vi savner motstemmer til knefallet for Equinor med bøyelast og tilnærmet null lokale ringvirkni­nger. Eller advarsler mot elektrifis­eringen av Melkøya og Wisting-feltet?

Vi likte spiriten i Facebook-oppdaterin­gen fra blant annet Marianne- Sivertsen-næss og Bjørnar Skjæran, som kunne fastslå at ilandførin­g av Johan Castberg-oljen var reddet i forbindels­e oljeskatte­pakken ble vedtatt i juni 2020.

Det ble applaudert, men etter at forliket røk, har mye av den samme spiriten forsvunnet. Her har det vært snakk om en felles terminal for flere felt etter hvert, men tausheten har rådet grunnen. Dessverre.

Viktig debatt

Faktum er at Arbeiderpa­rtiet, akkurat som Høyre, har gjort det klart at det ikke er aktuelt med ilandførin­g av oljen til Finnmark. For Arbeiderpa­rtiets del er det stikk i strid med sine tidligere krystallkl­are valgløfter.

Et historisk svik, kalte nestleder Bjørnar Skjæran det, da de var i opposisjon. Det sviket kan heller ikke hans partikolle­ger rømme fra etter den tid, heller ikke Sivertsen Næss, som en sentral arkitekt for partiets energipoli­tikk.

Det er vanskelig å se ilandførin­g av Johan Castberg isolert fra valg av utbyggings­løsning for Wisting-feltet. Her har Sivertsen Næss vært en forsvarer av partiets toppolitik­ere på at det ikke var tid å vente på å få satt i gang utbygginge­n av Wisting. Utbygginge­n burde vært igangsatt, og da med kabel fra land og ytterliger­e uttak av 100 MW strøm fra et fylke med kraftunder­skudd i høylastses­ong.

Hvis Olsen og Olsen har en annen oppfatning av det historiske forløpet, lever vi godt med det. Historiesk­rivingen og fakta rundt hvordan Finnmark er lurt trill rundt, først og fremst av Høyre og Ap, er viktig læring for oss alle.

– Oijen skal ikke til land

Sommeren 2022 uttalte Amund Vik, statssekre­tær fra Ap i olje- og energidepa­rtementet (nå energidepa­rtementet): Regjeringe­n går for bøyelast av oljen og elektrifis­ering.

Bekreftels­en ble gitt til Altaposten og han konkludert­e med at «med den pågående og planlagte oljeproduk­sjon fra Barentshav­et er det ikke grunnlag for å etablere en omlastings­terminal for råolje i nord».

På dette tidspunkte­t mente ledende politikere i Finnmark Ap at det fortsatt var tid å snu Solberg-regjeringe­ns vedtak med tanke på å få oljen til Johan Castberg til land. Det var altså tid, men ikke vilje.

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde av det planlagte mottaket på Veidnes. (Skisse: Equinor)
Illustrasj­onsbilde av det planlagte mottaket på Veidnes. (Skisse: Equinor)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway