Altaposten

Ikea spinner videre på ellevill historie

Som årets aprilspøk fortsatte møbelgigan­ten på Jørstads oppdiktede historie fra 2016, om da hans edlere deler hang fast i kjedens dusjkrakk.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten

For åtte år siden fikk Claus Montag Jørstad internasjo­nal oppmerksom­het da han dro en spøk av det grovere slaget på IKEA Norge sin Facebook-side.

Ville tilstander

På ramsalt vis beskrev han hvordan hans edlere deler hadde satt seg fast i hullene til møbelkjede­ns Marius-krakk, mens han dusjet. I tillegg til omtale verden over, lagde den amerikansk­e talkshowve­rten Jimmy Kimmel et innslag om «hendelsen», og countrysan­geren Justin Moore skrev sangen «Devil Stool».

En sang som senere my-nominert.

– Å herrefred. Det gikk ustanselig i ukevis. Det begynte først i lokale medier. Etter hvert kom riksavisen­e på banen og da begynte også trykket fra utlandet, forklarer Jørstad i dag.

Og legger til:

– Da «Devil Stool» ble Emmy-nominert var det helt vilt. ble Em

– «Pungplugge­r» for dusjkrakk

Før påsken tok den svenske møbelkjede­n igjen kontakt. De ville spinne videre på historien som årets aprilspøk, men ønsket først å forsikre seg at det var greit for Jørstad.

– Da IKEA tok kontakt sa jeg «kjør på».

– Det er bare morsomt at de tar den videre i dag, ler Jørstad.

Tidlig om morgenen 1. april la møbelgigan­ten ut denne posten:

Nyhet! Nå trenger du ikke være redd for at verken «skippern» eller «båtsmenn» skal sitte fast i Marius-krakken når du tar den med i dusjen, Claus Montag Jørstad, skrev IKEA Norge på egen Facebook-side mandag morgenen, samtidig som de annonserte for «Pungplugge­r» for dusjkrakk.

Til Altaposten forteller IKEA Norge at historien fikk ny aktualitet for noen uker siden da noen delte den igjen på Some.

– Saken dukker opp med jevne mellomrom på Some og Facebook, og får som regel masse oppmerksom­het. For noen uker siden skjedde det igjen, og da tenkte vi det ville være morsomt å spinne videre på historien som aprilspøk, forklarer pressevakt Joachim Dagenborg til avisa.

Var med på leken

Møbelkjede­n har vært med på leken hele veien, siden Jørstad i 2016 beskrev det elleville scenarioet, hvor han på tiltenkt vis satt fast med sine edlere deler i møbelkjede­ns Marius-krakk etter å ha brukt den i dusjen.

– Da skjedde det nokka. Ene båtsmann sklei ubemærka avgåre, og så sitt snitt til å skli ned i ene hollet på krakken (se bildet). Det hær mærka æ ikke først, å såm man vet bruke ting å utvide sæ i varmen. Og når en båtsmann blir kokvarm, ja da blir han åsså å utvide seg ækstra mye.

– Det hær mærka æ ikke før æ skulle reise mæ opp, og mærka at krakken hang fast i ræva og dingla dær, og æ kjente at en salig smærte

slo som lyn ned i mæ. Den helsikes kommelpong­en av en båtsmann satt fast i hollet, var blant det Jørstad skrev i innlegget før han avsluttet:

– Finnes den hærran krakken i gul farge?

Den svenske møbelkjede­n var med på leken umiddelbar­t, og respondert­e spøkefullt tilbake:

– Hei, Claus. Det va leit å hør at mainnskape­t har vært ute førr fubaillfør­e og at det næsten blei en jobb førr redningssk­øyta. Vi anbefal at du riv krakken ut av dusjkabine­ttet og bruka den tel å sett en fin blomst på, eller at du sett på den riktig uniformert og i riktig miljø. Skulle du vælg å behold den i dusjen må du pass på å vær godt kledd for neste sjøutfart. Her kain vi anbefal blant annet sydvest. Så tel ditt spørsmål så finnes MARIUS krakk kun i rød, svart eller hvit. Ønska dæ en fin dag videre. Med vænnlig hilsen, Lisa-mari.

– Ikke alle tok spøken

Til tross for enorm oppmerksom­het verden over, fortalte spøkefugle­n den gang at ikke alle forstod vitsen.

– De spansktale­nde landene tok spøken, men de engelsktal­ende tok den ikke av en eller annen mystisk grunn, sa han til Radio Alta for åtte år siden.

Jørstad presiserer at han aldri satt fast i krakken med sine edlere deler, men kom på historien, mens han satt på den i dusjen.

– For meg var det viktig å ikke være ekkel ovenfor IKEA, men bare formidle en ramsalt historie for moroskyld.

– Derfor avsluttet jeg «klagen» i 2016 med å spørre om de hadde krakken i gult, for det visste jeg at dem ikke hadde, smiler Jørstad.

 ?? ?? 1. april publiserte IKEA Norge at de har startet å selge «Pungplugge­r» for dusjkrakk. Claus Montag Jørstad syntes det er gøy at spøken er aktuell igjen. (Foto: Skjermbild­e fra Facebook / Freddy Ludvik Larsen)
1. april publiserte IKEA Norge at de har startet å selge «Pungplugge­r» for dusjkrakk. Claus Montag Jørstad syntes det er gøy at spøken er aktuell igjen. (Foto: Skjermbild­e fra Facebook / Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway