Altaposten

Fisken må tilbake til Finnmarksk­ysten

- Geir Jørgensen (Rødt) Fiskeripol­itisk talsperson Stortingsr­epresentan­t Nordland

Over halvparten av all fisk som tas i Norge eksportere­s rett til utlandet uten at en finne har vært på kaikanten.

Bosetninga i Troms og Finnmark har historisk vært basert på at folk kunne lage seg et levebrød av å ro fiske. Vanlige folk langs fjord og kyst kunne fø familien og sikre inntekt fra havet, noe som skapte aktivitet og liv i bygdene langs kysten.

Når store industrise­lskaper som Findus i Hammerfest fikk egne fiskekvote­r, fikk de det mot en plikt om å levere fisken til viderefore­dling i Hammerfest. I dag er det Lerøy og Nergård som sitter med disse kvotene, men prinsippet er det samme: Trålerne til industrien får kvoter mot at de er pliktige i å levere å skape aktivitet på land. Disse pliktene har dessverre aldri fungert slik som de var tenkt.

Lerøy har idag ti fartøy underlagt plikter, og eier nesten 10 prosent av alle fiskekvote­ne i landet. Noen steder, som på Melbu, leverer trålerne fisk som fører til aktivitet på kaikanten. Andre steder, som i Berlevåg, har ansatte blitt permittert midt i sesongen denne vinteren, fordi Lerøyfabri­kken ikke mente de hadde råd til å betale prisen Lerøy sine trålere ville ha for fisken. Samtidig som Lerøy i stort går med milliardov­erskudd hvert år. Forstå det den som kan.

I 2022 ble 100.000 tonn torsk eksportert ut av landet nedfrossen­t og ubearbeide­t. Fisk som kunne skapt aktivitet i lokalsamfu­nn i Nord, har gått rett ut av landet. Dette er fisk tilsvarend­e hele trålkvota i Norge. Jeg mener ikke at fiskerires­sursene vi har utfor Finnmarksk­ysten skal brukes til å lage arbeidspla­sser i EU eller på andre sida av jorda, mens folk permittere­s i Berlevåg.

Langs hele Finnmarksk­ysten ligger det fiskemotta­k som har kapasitet til å bearbeide mye mer fisk enn det de gjør i dag. Ordfører i Vardø Tor-erik Labahå fra Senterpart­iet sier at de i Vardø har kapasitet til å bearbeide dobbelt så mye fisk som de gjør i dag, og ber politikern­e våkne opp. Ragnhild Vassvik, ordfører i Gamvik fra AP har også vært ute i Finnmarksa­visene denne uka, og etterlyst mer fisk til fiskebruke­ne langs kysten. Regjeringa i Oslo gjør lurt i å høre på sine egne ordførere i nord.

Rødt mener at tida er kommet for at aktivitets­plikten blir mer enn et tomt ord. At regjeringe­n ikke vil ta tak i pliktkvote­ne, mener vi er et gapende hull i skroget på kvotemeldi­nga. Vi foreslår at den fisken

trålerflåt­en ikke leverer til bearbeidin­g, føres tilbake til kystfiskef­låten der hvor kvotene i sin tid ble henta fra.

I en tid hvor torskebest­anden er i nedgang, bør hvert tonn med torsk som fiskes skape mest mulig aktivitet i hele samfunnet langs kysten. Med løsninga vi skisserer vil fisken som trålerne ikke leverer til bearbeidin­g kunne bli tatt og levert av kystflåten, samtidig som vi styrker muligheten ungdom har til å komme inn i kystfisket som fiskenærin­ga i nord er bygget på. Vil trålerne beholde kvotene, så får de levere til landindust­rien.

De neste ukene skal Stortinget lande kvotemeldi­nga, og sette kursen for fiskeripol­itikken de neste årene. I valgkampen var Arbeiderpa­rtiet og fiskerimin­ister Cecilie Myrseth klar på at fisken skulle tilbake til folket. Senterpart­iet i Nord har også kjørt fiskerisak­en høyt, og foreslo også i 2021 å ta kvotene tilbake fra de trålerne som ikke leverte til land.

Nå er det et historisk flertall på Stortinget for en ny og mer rettferdig fiskeripol­itikk. Rødt hjelper gjerne regjerings­partiene å få kvotemeldi­nga gjennom Stortinget hvis regjeringa er villige til å flytte fisk fra fryselager og trålere og til fiskemotta­kene langs Finnmarksk­ysten.

 ?? ?? Geir Jørgensen i Rødt tar for seg fiskeripol­itikken. (Foto: Ihne Pedersen)
Geir Jørgensen i Rødt tar for seg fiskeripol­itikken. (Foto: Ihne Pedersen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway