Altaposten

Senterpart­iets plan er å utvikle hele Norge

- Trygve Slagsvold Vedum Finansmini­ster og partileder Senterpart­iet

Norge skal utvikles. Over hele landet skal vi utvikle næringsliv, tjenester nært folk og gi folk økt trygghet.

Ansvarlig pengebruk er en del av det. Rettferdig fordeling av goder og skatter er en annen del av det.

Tina Bru kritiserer nok en gang Senterpart­iet for at vi satser på kysten vår. Hun liker ikke at vi har gjort 78 ferjesamba­nd gratis og halvert prisen på alle andre ferjesamba­nd, fra når Høyre styrte. Viktige tiltak for næringsutv­ikling og bosetting langs norskekyst­en.

Regjeringa­s satsing på å øke norsk matproduks­jon faller også Høyre tungt for brystet. De vil heller innføre nye avgifter på norsk kjøtt og melk. I Senterpart­iet mener vi at matproduks­jon over hele landet er viktig for norsk beredskap, og at det er bra med trygg norsk mat på norske kjøkkenbor­d.

Høyre mener det er feil av regjeringa å redusere barnehagep­risene med minst 1000 kroner fra 1. august av. Regjeringa mener det er et viktig grep for å løfte familieøko­nomien, og for å redusere de økonomiske barrierene folk opplever når de vurderer å få barn. Et viktig grep for bærekrafta til hverdagsøk­onomien til folk, og for bærekrafta til velferdsst­aten vår.

Høyre argumenter­er for at vi må kutte i satsinger som er viktige for velferdsti­lbudet til folk, næringsliv­et og beredskape­n for å gi skattelett­er til de som har mest. Det mener jeg er uansvarlig.

Under denne regjeringe­n setter norsk næringsliv investerin­gsrekord. Det er skapt 135 000 nye jobber. 90 prosent av disse er i privat sektor.

På samme tid blir det stadig enklere å bli rik i Norge. Tallet på nordmenn med formue på over 100 millioner kroner har gått opp fra 1300 til 3500 personer, fra 2013 til 2022. Det er bra. For om vi våger å omfordele, så løfter det at noen blir rike hele fellesskap­et vårt.

Høyres oppskrift er at de med mest skal bidra mindre. Derfor går de inn for å kutte formueskat­ten, og stemte imot grunnrente­skatten på havbruk.

93 prosent av formuesska­ttekuttet som Høyre foreslår ville tilfalt de 10 prosent rikeste i Norge. Lakseskatt­en tar en andel av overskudde­t på en fantastisk næring som har vokst fram i norske fjorder.

Høyre utviser en enorm motvilje mot politikk for at de som tjener mest skal bidra til fellesskap­et.

Kapitalste­rke personer har ofte ressurser til å protestere høyt på skattleggi­ng. Derfor kan det være behagelig for Høyre å kritisere regjeringe­n.

Men å si nei til at de som har mest skal bidra mest er uansvarlig. Det er å gå bort fra et grunnlegge­nde prinsipp i byggingen av den norske velferdsst­aten.

Skal vi utvikle næringsliv, tjenester nært folk og gi folk økt trygghet så må vi våge å omfordele. Det er en god plan for morgendage­ns velferd.

 ?? ?? – Skal vi utvikle næringsliv, tjenester nært folk og gi folk økt trygghet så må vi våge å omfordele. skriver Trygve Slagsvold Vedum.
– Skal vi utvikle næringsliv, tjenester nært folk og gi folk økt trygghet så må vi våge å omfordele. skriver Trygve Slagsvold Vedum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway