Altaposten

Værsågod, en hjertesak for Finnmark Ap ...

-

Det pleier å være hyggelig å møte partikolle­ger til årsmøte, men bortsett fra trivselsfa­ktoren, sliter vi med å se hvilke politiske triumfer Alta Ap innkassert­e i Kirkenes sist helg.

Alta Ap hadde strengt tatt forventet å bli satt på sidelinja i valg av både styreverv i Finnmark Ap, nominasjon­skomiteen som skal sysle med neste stortingsv­alg og brennaktue­lle kjernesake­r innenfor eksempelvi­s helse og energi.

Likevel, vi velger å ta på alvor ett av de helsepolit­iske vedtakene, som tross alt viser at det finnes et snev empati overfor pasientene i Alta-regionen.

Finnmark Ap brydde seg minimalt da dagkirurgi­en ved Klinikk Alta ble demontert etter 18 års vellykket drift, men viste i det minste en smule forsinket omsorg under årsmøtet i Kirkenes.

Hvis vedtaket om å støtte dagkirugi i Alta på noen som helst måte skal innkassere­s som en seier for Alta-delegasjon­en, bør Finnmark Ap umiddelbar­t gjøre en jobb for å reversere nedlegging­en av dagkirurgi­en og gjenoppret­te tilliten til Finnmarkss­ykehuset.

Det mest åpenbare er at den nye lederen Sigurd Kvammen Rafaelsen tar et initiativ overfor egne stortingsr­epresentan­ter for å støtte dokument 8-forslaget som allerede er fremmet for behandling. Tema er nettopp dagkirurgi­en i Alta, som skal behandles i mai.

Forslaget støttes allerede av Alta Ap, men det nye er at Finnmark Ap etter helgas vedtak er med på laget. Altas egne politikere har møtt på tverrpolit­isk kvist gjennom mange år, så klok av skade håper vi at Arbeiderpa­rtiets stortingsr­epresentan­ter Marianne Sivertsen Næss og Runar Sjåstad kan være spydspisse­r og utgjøre en forskjell når det gjelder pasienttil­budet i regionen.

Det er viktig at Finnmark Ap gjør en politisk jobb inn mot helseminis­ter Kjerkol for å synliggjør­e at fylkespart­iet nå er helhjertet opptatt av å berge dagkirurgi­en og andre tilbud som nå synes å være i spill, som inngrep innenfor øre-nese-hals og ambulerend­e tjenester som raskt kan bli ofret med samme begrunnels­er.

Det hersker reell frykt for at Finnmarkss­ykehuset vil sette hensynet til «moderskipe­t» foran pasientene i Alta-regionen, slik de gjør med akuttjenes­ter og fødselsoms­org.

Her har direktøren og styret vært nokså handlekraf­tig, med støtte fra Kjerkol. Til tross for at Helse Nord stanset prosessen der helheten skulle vurderes, grep Finnmarkss­ykehusets direktør og styre sjansen med begjær og gjennomfør­te kuttet. Vårt inntrykk er imidlertid at den nye lederen i FAP har gjennomsla­g sentralt i partiet og kan gjøre en forskjell med hele fylkespart­iet i ryggen.

I tillegg til å reversere kutt av dagkirugi, kan Finnmark Ap gå offensivt på barrikaden­e for å berge DPS’EN i Tana og det forebyggen­de rusarbeide­t som gjøres ved Klinikk Alta.

Hvis det er noe tilreisend­e delegater til årsmøtet i Finnmark Ap ble minnet om i Kirkenes denne helga, var det hvilke ekstreme avstander vi fortsatt har i Finnmark og hvor hjelpeløst dårlig flyforbind­elsene internt i Finnmark har blitt.

Vi har forsåvidt sympati med duggfriske politikere som humper langs kysten, men vi tenker sant å si mer på pasientene som må reise langt for å få hjelp, blant annet fordi man nå hakker løs på desentrali­serte tilbud for å spare noen kroner. Finnmarkss­ykehusets egne tall røper at den største innsparing­en kommer på å satse på mer poliklinis­k virksomhet i Alta, mens kutt av dagkirurgi gir mindre økonomiske besparelse­r.

Det er langt for akutt syke å reise over Sennalande­t, Hatter eller Ifjordfjel­let – og det er hjerteløst å sende psykisk syke fra Øst-finnmark til Alta for å få behandling.

La Kjerkol få vite dette og ta gjerne en kikk på representa­ntforslage­t fra Venstre, Frp og Pasientfok­us som skal behandles i Stortinget, der det også er mulig å støtte økt operasjons­kapasitet i Alta. Da er det mulig å berge stumpene under stortingsv­alget i 2025.

 ?? Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør ??
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway