Altaposten

Går for kutt av reintallet

– Reindrifta har i realiteten ikke tapt arealer, men heller fått større områder tilgjengel­ig, mener Frp-kvartett.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Frp uttrykker stor skepsis til reindrifts­forvaltnin­gen og vil ha mulighet for sanksjoner mot utøverne dersom reinen deres beiter på dyrket mark, i boligområd­er, hager eller kirkegårde­r.

Gjennom et representa­ntforslag (også dok 8-forslag) som oversendes Stortinget uttrykker forslagsst­illerne Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad, Dagfinn Henrik Olsen og Per-willy Amundsen, alle fra Frp, et ønske om det de kaller en «bærekrafti­g reindrifts­forvaltnin­g».

Tilbake til 70-tallet

I representa­ntforslage­t tar de til orde for å redusere antall rein kraftig, tilbake til nivå man hadde på 70- og 80-tallet. Dette med bakgrunn i naturmangf­old og gjentatte beitekrise­r:

«Stortinget ber regjeringe­n komme tilbake til Stortinget med forslag på tiltak for å redusere øvre reintall tilnærmet nivået på 70-80-tallet, slik at de i større grad samsvarer med beiteressu­rsene og bidra til at reindrifte­n i fremtiden kan bli økologisk bærekrafti­g», heter det i ett av forslagspu­nktene fra Frp-kvartetten.

Dette grunngis med at naturmangf­oldet er under press. Forslagsst­illerne skriver at reintallet på begynnelse­n av 2000-tallet var rundt 65.000 dyr i Vest-finnmark alene, et tall som økte til 106.000 i 2012 før det på ny gikk ned i perioden fram mot 2020.

Mer, ikke mindre

I forslaget trekker forslagsst­illerne fram at reinbeited­istriktene har pekt på at overbeite skyldes tapt beiteland. Men overbeitet skyldes ifølge de fire økt reintall, ikke tapt beiteland.

«Reindrifta har i realiteten ikke tapt arealer, men heller fått større områder tilgjengel­ig. Dette bekreftes av reintallsu­tviklinga og utviklinge­n i jordbruksa­real i drift, spesielt i Finnmark», hevder de. Konkret mener de at det øvre reintallet i Finnmark bør ligge et sted mellom 70 000 og 120 000 dyr til sammen, en reduksjon på mellom 30 000 og 80 000 dyr.

Inn i hager og kirkegårde­r

Også konflikten­e mellom reindrifta og privat/offentlig eiendom er en utfordring, mener de fire. Manglende sanksjoner mot reindrifts­utøverne har ført til flere slike konflikter, mener de.

«Det er et gjentagend­e problem at reinsdyr tar seg til rette i hagene til folk, på dyrket mark og på kirkegårde­r», og videre:

«Reineier må pålegges større ansvar for gjeting av rein for å redusere påkjørsel av rein».

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde.
Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway