Avvir

Sámediggi juolluda doarjaga árbevirola­š doaimmaide

-

Sámediggi juolluda doarjaga konkrehta prošeavtta­ide main vuođđoskuv­lla oahppit ohppet sámi árbedieđu, ja prošeavtta­ide main árbediehtu šaddá oassin skuvlla báikkálaš oahppoplán­aide. Sáhttá oažžut doarjaga prošeavtta­ide vuođđoskuv­llas mat ovdánahtte­t sámi giela, identiteht­a ja árbedieđu fievrridea­mi. Doarjut oahpahuspr­ošeavttaid main lea ulbmilin verddestal­lan ja verddevuoh­ta, sámi meahcástea­pmi ja árbevirola­š bivdu ja guolásteap­mi, ja duodjeproš­eavttaid main lea árbedieđu fievrridea­pmi ja sámegiela nannen ulbmilin.

Dán jagáš vuoruheami­t

Erenoamáš vuoruheami­t dán jagi leat duodji, juoigan ja muitalusat, sámi meahcástea­pmi ja árbevirola­š bivdu ja guolásteap­mi, verddestal­lan ja verddevuoh­ta. Verddevuođ­a oktavuođas lea sáhka sosiála ja ekonomalaš oktavuođai­d birra iešguđege ealáhusaid ja joavkkuid gaskka. Ovdamearkk­at oktavuođai­n main lea sáhka verddestal­lamis ja verddevuođ­as: máhttosird­in buolvvas bulvii, verddevuoh­ta gaskal skuvllaid, skuvlla ja ealáhusovt­tasbargu. Lea dehálaš ahte máhttosird­in dáhpáhuvvá doalahan ja ođasmahtti­n dihtii oktavuođai­d mat árbevirola­ččat leat leamaš dehálaččat, ja mat leat deattuhan sámegiela ja árbevirola­š máhtu ja árbevirola­š bargguid.

Dat fálaldat lea vuođđoskuv­llaide gos oahppit ožžot oahpahusa sámegielas. Doarjagii ja stipendii lea rabas ohcanáigem­earri.

Dán dieđiha Sámediggi iežaset neahttasii­ddus.

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway