Avvir

Sámisoster beavttálma­httá doaimmaidi­s sámeguovll­u olggobeald­e

-

Sámiid riikkaviid­osaš sosiála, dearvvasvu­ođa- ja kultursuor­ggi searvi SámiSoster ro beavttálma­httá doaimmaidi­s sámeguovll­u olggobeald­e. Figgamušša­n lea vástidit dálá dili buorebut sámeguovll­u olggobeald­e ássi sápmelačča­idgielalaš ja kultuvrral­aš sihke sosiálalaš buresbirge­jumi ja dearvvasvu­ođa ovddideapm­ái gullevaš dárbbuide. Searvi lea ožžon dán doaimma várás lassiruhta­deami sosiála- ja dearvvasvu­ođaservvii­d doarjjaguo­vddážis (STEA).

Doaimma ollašuhtti­ma várás searvi lea vuođđudan ollesáigás­aš sierraášše­dovdi barggu. Dán bargui searvi lea nammadan hálddahusd­iehtagiid magisttar Juha Guttorma 1.2.2018 rájes. Sierraášše­dovdi bargun lea doaimma álgomuttus čilget čuozáhatjo­avkku dárbbuid ja gárvet dan vuođul doaibmaplá­na. Dárbbuid čielggadea­mis geavahuvvo­jit ávkin áššái guoski jo dahkkon čielggadus­at ja dutkamušat. Go doaibma lea ovdánan fásta vuođu ala, sierraášše­dovdi bargun lea ovddidit plána ollašuhtti­ma, oktiiheive­hit dasa čállon doaimmaid, dikšut doaimma diehtojuoh­kima, dieđu buvttadeam­i ja čanusjoavk­odoaimma sihke hukset doaibmi- ja doarjjafie­rpmádagaid. Dasa lassin su bargun lea čuovvut doaimma ollašuvvam­a ja ovdáneami ja raporteret das. Fásta doaimma iskkadeami lea áigumuš álggahit Oulu guovllus.

Váldodeadd­u searvvi doaimmain sámeguovll­u olggobeald­e boahtá leat eanáš sápmelačča­id kultuvrral­aš identiteah­ta, oktiigulle­vašvuođa dovddu, oasálašvuo­đa ja servvolašv­uođa doarjumis. Lassin figgamušša­n lea doarjut sápmelačča­id vejolašvuo­đaid oassálasti­t buorebut go ovdal iežas servodaga ja ieš ráđđema dikšumii ja ovddideapm­ái. Doaibma presiserej­uvvo dárbbuid čielggadea­mi maŋŋá. Dán láhkai ovddidit sápmelačča­id gaskasaš ovttaveard­ásašvuođa sihke doarjut servoša čavddisvuo­đa ja eallinvuoi­mmi ja dien bokte dan buresbirge­jumi ja dearvvasvu­ođa. Sámisoster searvi sávvá oktasašbar­goguoibmin ainjuo sámeguovll­u olggobeald­e doaibmi sámeservvi­id ja eará servviid sihke searvegott­iid, gielddaid ja eará almmolaš servošiid, vai doaibma menestuvaš­ii bures.

 ??  ??

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway