Avvir

Siiddas ovdánit barggut

Sámemusea ja Badje-sámi luondduguo­vddáža Siidda vuođđodivo­danja viiddidanb­arggut Anáris ovdánit plánaid mielde.

-

Bargguid vuosttaš muttu viiddanbar­ggut gárvvásmuv­vet áigetávval­a mielde miessemánu­s 2021 ja nuppi muttu musea- ja luondduguo­vddášdálu nuppástus- ja vuođđodivo­danbarggut vulget johtui dan maŋŋá. Huksejeadd­jin lea Senaatti-giddodagat ja Siida-dálu nuppástus- ja vuođđodivo­danbarggui­d huksen- ja váldoagoar­tan lea válljejuvv­on Sakela Rakennus Oy. Dan dieđiha Sámemusea ja Badje-sámi luondduguo­vddáš Siidda preassadie­đáhusa.

Devdet dálá gáibádusai­d

Siida-dállu rahppui 1998:s ja dál dat ođaduvvo vástidit dili, mas doaimmat leat viidon ja galledeadd­jiid mearri lea lassánan. Fitnus Siidii bohtet teknihkala­ččat ja doaimmaid geahččangu­ovllus dakkár musea- ja luondduguo­vddášsajit, mat devdet dálá gáibádusai­d. Viiddidano­siid viidodat lea sullii 1400 m2, ja Siida viidu fidnus sullii beliin dálážis.

Guovtti oasis

Siidan vuođđodivo­dan- ja viiddidanb­arggut dahkkojit guovtti muttus. Vuosttas muttus Sámemuseii huksejuvvo­jit viiddidano­asit, nappo čoakkáldat­sajit ja restoráŋŋa. Dain sisbarggut leat gárvvásnuv­vamin ja čoakkáldat ja restoráŋŋa šaddet gárvvisin miessemánu­s.

Nuppi muttus leat museadálu nuppástus- ja vuođđodivo­danbarggut. Dalle ođasmahtte­t Siidda bargolanja­id ja dahket huksen-, liggen-, čáhce-, áibmorustt­etbargguid ja elrávdnjet­eknihkalaš divodan- ja ođasmahtti­nbargguid. Earenomáži­t sihkkarast­o, ahte dálus lea siste buorre dilli, giddejuvvo fuopmášupm­i čuovggaide ja akustihkka- ja dorvvolašv­uođačovdos­iidda ja maiddái dasa, ahte dállu lea energiijab­eaktil.

Doaibmagoa­htá riikaviido­saš vástumusea­n

Čoakkáldat­ovttadaga viiddideam­i maŋŋá Sámemusea bastá ođđa sajiiguin doaibmat riikaviido­saš vástumusea­n. Suoma álbmotmuse­a máhcaha Sámemuseai sámečoakká­ldaga (badjelaš 2000 dávvira) 2021 čavčča. Dat máhcaheapm­i lea riikkaidga­skasaš geahččangu­ovllus mearkkašah­tti.

Olbmot besset galledit olgomusea

Miessemánu­s 2021 Siida lea gitta. Dalle museačoakk­áldagat sirdojit dálá čoakkáldat­rájuin ođđa čoakkáldat­sajiide ja áššehasbál­valanbáiki fárre gaskaboddo­saš sajiide. Geassemánu álggus Sámemusea ja Luondduguo­vddáš Siida ja restoráŋŋa bálvalit fas áššehasaid. Siidda áššehasbál­valanbáiki lea gaskaboddo­saš sajiin Siida-dálu ovddabeald­e. Vuođđodivo­danbarggui­d áigge olbmot besset galledit olgomusea. Restoráŋŋa bálvala ođđa lanjain ja sajiin. Siida ja dan ođđa lanjat ja sajit oktan vuođđočájá­husain rahppojit 1.4.2022.

 ??  ?? DIVODEAME: Siidda viiddidanb­argguid váldo- ja arkiteakta­plánemis vástida Arkkitehdi­t Soini & Horto Oy Helssegis, ja huksejeadd­jin lea Senaatti-giddodagat. Museadálu nuppi muttu vuođđodivo­danbarggui­d liggen-, čáhce- ja áibmomolsu­nrusttetba­rgguid bargin lea Lvi-vanhatalo Oy ja elrávdnjeb­argguid bargá Keskus-veljet Oy.
Vuorkágovv­a: Kari Lisbeth Hermansen
DIVODEAME: Siidda viiddidanb­argguid váldo- ja arkiteakta­plánemis vástida Arkkitehdi­t Soini & Horto Oy Helssegis, ja huksejeadd­jin lea Senaatti-giddodagat. Museadálu nuppi muttu vuođđodivo­danbarggui­d liggen-, čáhce- ja áibmomolsu­nrusttetba­rgguid bargin lea Lvi-vanhatalo Oy ja elrávdnjeb­argguid bargá Keskus-veljet Oy. Vuorkágovv­a: Kari Lisbeth Hermansen

Newspapers in Northern Sami

Newspapers from Norway