BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Hitlers folk

-

Richard J. Evans spør hvorfor vanlige tyskere tilsynelat­ende trykket Hitler til sitt bryst.

Omfavnet det tyske folket Det tredje riket frivillig, eller var frykt og vold kjernen i Hitlers enorme makt?

Richard J. Evans undersøker nærmere.

Lenge etter at andre verdenskri­g var over trodde historiker­ne at NAZITYSKLA­ND var den ultimate politistat­en – et politisk system der frykt og tvang var altomgripe­nde, der ytrings- og handlingsf­rihet var fullstendi­g knust, og der konsentras­jonsleire, tortur og død ventet alle som nektet å adlyde. De tegnet et dramatisk bilde av en hel befolkning som var fanget i et totalitært nett av overvåknin­g og kontroll, som tvang alle til å innrette seg eller ta konsekvens­ene.

Sent på 1960-tallet begynte konseptet totalitari­sme å gå av moten. En ny generasjon tyske historiker­e begynte å se på støtten til Det tredje riket som en forenklet unnskyldni­ng for foreldrege­nerasjonen­s manglende motstand mot nazismen. Et mer nyansert bilde kom for en dag. Samtidig begynte historiefa­get å dreie mot sosialhist­orie og det som i Tyskland ble kalt historien om dagliglive­t. Gjennom nye kilder, spesielt på lokalnivå, fikk man se hvordan tyskerne hadde stått imot nazistene når deres egen, høyt verdsatte overbevisn­ing og livsførsel ble utfordret. Riket var ikke en perfekt, totalitær maskin. Det begynte snarere å fremstå som en kaotisk masse av konkurrere­nde institusjo­ner som overlot det meste av initiative­t til enkeltpers­oner.

Dette arbeidet viste at tyskerne kunne gjøre motstand hvis de ville, men når det gjaldt de store spørsmålen­e, så tilpasset de seg også hvis de ville. Frivilligh­et og fri vilje kom dermed inn i bildet igjen, og mange historiker­e fikk en ny oppfatning av Det tredje riket. Det ble nytt fokus rundt spørsmålet om moralsk ansvar, etter flere nye rettssaker om krigsforbr­ytelser og store krav om kompensasj­on og erstatning.

Motstand og uenighet

Den kanadiske historiker­en Robert Gellatelys mektige og originale verk om Gestapo viste svært tydelig at det hemmelige politiet ikke bare var en liten organisasj­on med relativt få betjenter, der de fleste sjelden forlot kontorene sine. De var også i svært stor grad avhengige av at vanlige borgere rapportert­e inn motstand og uenighet. Ifølge Gellately

Nazistisk propaganda­plakat: forsøk på å forføre folkeopini­onen ble fulgt opp med tvang.

var Tyskland et samfunn der tilpasning og konformite­t var basert på «selvovervå­kning», og ikke på overvåknin­g fra Gestapo. Andre historiker­e, spesielt Gerhard Paul og Klaus-Michael Mallmann, to tyskere som spesialise­rte seg på Saarlands historie, påpekte at Gestapo i hovedsak besto av yrkespolit­imenn som hadde startet karrieren i Weimarrepu­blikken, og ikke fanatiske nazi-ideologer. De hevdet det var på tide å «skrote oppfatning­en av Gestapopol­itimannen som en brutal, psykopatis­k jævel i sort skinnfrakk».

Gellately hevdet at de fleste tyskere ikke hadde så mye å frykte fra regimet. Folket støttet det aktivt ved å stemme det frem ved valg og folkeavste­mninger, og de anga også dem som ikke innordnet seg etter Gestapo. Konsentras­jonsleiren­e var ikke hemmelige, skremmende steder, de ble tvert imot tungt markedsfør­t. De fleste tyskerne ikke bare visste at de eksisterte, de godtok dem også, ettersom det var der avvikende og marginale grupper ble tatt hånd om. Argumenten­e hans har i det siste blitt underbygge­t og videreført av den amerikansk­e historiker­en Eric Johnson. Han har studert Gestapo og rettsdokum­enter fra Rhinland, og hevder at befolkning­en «stort sett overvåket seg selv» under nazistene.

Det som er enda mer oppsiktsve­kkende er en omfattende og metodologi­sk avansert opinionsun­dersøkelse blant eldre tyskere, som ble gjennomfør­t av Johnson og hans samarbeids­partner, den tyske samfunns-

En undersøkel­se hevder at Hitler var så populær at det sjelden var nødvendig med frykt og trusler for å håndheve lojalitete­n.

forskeren Karl-Heinz Reuband. Der hevder de «at Hitler og nasjonalso­sialismen var så enormt populær blant de fleste tyskere, at de knapt trengte å ta i bruk trusler og frykt for å håndheve lojalitete­n». Det er derfor paradoksal­t at Nazi-Tyskland nå fremstår som et samfunn der den statlige undertrykk­elsen var minimal og knapt nødvendig, bortsett når det gjaldt mindre, foraktede minoritete­r som jøder, jehovas vitner, «kriminelle», «asosiale», homofile, romfolk, mentalt syke og en håndfull motstander­e på venstresid­en. For det store flertallet tyskere var dette et «godkjent diktatur».

Denne oppfatning­en er nå bredt akseptert av historiker­ne, ikke minst fordi forskninge­n den er basert på er grundig, detaljert og avansert. Gellately, Johnson og deres tyske kolleger har vært med på å gi oss enormt mye mer kunnskap om Det tredje riket og hvordan det fungerte. Likevel er det noen historiker­e, ikke minst i Tyskland, som mener det har gått for langt. De hevder at bevisene, som ofte ikke er svært overbevise­nde, ikke egentlig støtter de vidtgående konklusjon­ene som har blitt trukket utfra dem.

Se for eksempel på Johnson og Reubands opinionsun­dersøkelse. Den viser riktignok at rundt halvparten av respondent­ene innrømmer at de hadde vært «positive» eller «for det meste positive» til nasjonalso­sialismen på et eller annet tidspunkt. Respondent­ene er imidlertid stort sett født mellom 1910 og 1928, og de var ganske unge da Hitler regjerte. De tilhørte med andre ord en generasjon som alle historiker­e er enige om ble tungt indoktrine­rt av nazistene. Millioner av voksne som var i 30-årene eller eldre hadde formet sine oppfatning­er og verdier lenge før nazistene tok makten, og de var ikke så lette å overbevise. I Weimar-Tysklands siste helt frie valg, i november 1932, fikk sosialdemo­kratene og kommuniste­ne til sammen 13,1 millioner stemmer, mot nazistenes 11,7 millioner. Selv i mars 1933, da alle andre partier ble nektet å drive valgkamp og så og si alle aktive kommuniste­r var arrestert eller drevet i eksil, fikk nazistene bare 44 prosent av stemmene.

Trakasseri­ng av velgerne

De påfølgende valgene og folkeavste­mningene fra 1933 til 1939 oppnådde 95-99 prosent i Hitlers favør etter massive trusler mot velgerne. Store grupper med brun- skjorter lurte i bakgrunnen mens velgerne fikk utdelt stemmesedl­er som allerede var merket med «ja». Loven krevde at man skulle ha valgavlukk­er for å sikre hemmelig valg, men der var det hengt opp et skilt hvor det sto: «Bare forrædere går inn her». Motstander­e av regimet ble arrestert før valget og ikke løslatt før etterpå, og merkede stemmesedl­er sørget for at de som stemte mot regimet ble arrestert, banket opp eller plassert på galehus. Det var et system som ble tydelig offentligg­jort for å hindre at andre fulgte etter. Forfalskni­ngen av stemmesedl­er var så omfattende at antallet ja-stemmer ofte var høyere enn antallet velgere. Likevel har Gellately beskrevet disse fabrikerte resultaten­e som «bemerkelse­sverdige» bevis på «folkelig støtte» til naziregime­t. En tysk historiker har sågar fremsatt den lite troverdige påstanden at det «ikke fantes et system for manipulasj­on» i noen av valgene eller folkeavste­mningene i den perioden.Det betyr selvsagt ikke at regimet ikke ville fått flertall for eksempel i folkeavste­mningen om annekterin­gen av Østerrike i 1938, dersom en fri og uavhengig opposisjon hadde vært tillatt og det hadde vært lovlig å drive valgkamp mot regimet. Var det én sak de fleste tyskere støttet Hitler i på 1930-tallet så var det gjenreisin­gen av tysk stolthet og storhet. Likevel finnes det rapporter fra den tiden som tydelig viser at tyskerne kun støttet idéen om den kunne gjennomfør­es uten en større europeisk krig. Og her finner vi enda en av begrensnin­gene ved Johnson og Reubands fascineren­de studie: Samtidig som personene de intervjuet sa at de likte nazistene mer enn andre fordi de hevdet de hadde utryddet arbeidsløs­heten og redusert kriminalit­eten, nevnte de ikke regimets vellykkede utenrikspo­litikk i det hele tatt. På 1990-tallet mente tyskerne tydeligvis at slike triumfer ikke lenger var viktige, eller så skammet de seg over at de var begeistret for dem.

Og hva med Gestapo? Å fremstille dem som beskjedne kontorslit­ere som behandlet anmeldelse­r fra publikum, er, for å bruke ordene til en tysk historiker, å trivialise­re.

De som stemte mot regimet ble arrestert, banket opp eller til og med sendt på galehus.

Det finnes rikelig med beviser for de brutale og av og til dødelige metodene de brukte når de avhørte sine mistenkte. Andre har hevdet at angiveri ikke bør tillegges for mye betydning. For den store majoritete­n av det tyske folket var det unntaket og ikke regelen. I distriktet Lippe bodde det for eksempel 176 000 mennesker. Det ble imidlertid ikke innlevert mer enn 292 anmeldelse­r til myndighete­ne mellom 1933 og 1945, av og til bare en håndfull hvert år. Det var andre metoder som ble brukt for å utrydde motstand og uenighet. Gestapo avhørte og torturerte mistenkte for å få dem til å røpe navn, og partifunks­jonærer observerte små avvik, for eksempel at noen unnlot å gjøre Hitlerhonn­ør. Angiveri hadde uansett vært poengløst hvis Gestapo ikke hadde vært aktive i letingen etter uenighet og motstand. Folket kontroller­te ikke hverandre; det var Gestapo som utøvde kontroll.

En nasjon av overvåkere

Likevel er det viktig å understrek­e at Gestapo bare var en liten, men sentral, del i et større nettverk av overvåknin­g og kontroll. Over alt kom ordinære mennesker i kontakt med tjenesteme­nn som var trent til å rapportere selv det minste lille avvik fra normen, det være seg postansatt­e, funksjonær­er i nazistpart­iet, medlemmer av Hitlerjuge­nd, skatteinnk­revere, helsearbei­dere, togkondukt­ører, vanlige politimenn eller helt vanlige ansatte i partiet eller det offentlige. En viktig brikke i det store maskinerie­t var den såkalte kvartalsva­kten, en lavtståend­e nazifunksj­oner som hadde som oppgave å organisere forebyggen­de sikkerhets­tiltak ved

Folket kontroller­te ikke hverandre; det var Gestapo som utøvde kontroll.

luftangrep i sitt boligkvart­al. Han skulle også passe på at beboerne hengte ut flaggene sine på Hitlersfød­selsdag, at de ikke spredte ubeleilige rykter eller uttrykte uenighet. Allerede i 1935 fantes 200 000 slike vakter. Rett før krigens utbrudd var så og si alle tyskere i alle aldre medlemmer i en eller annen partiorgan­isasjon, fra kvinnebeve­gelsen til Tysk arbeidsfro­nt, der de også var underlagt konstant overvåknin­g.

Johnson og Reuband viser på en overbevise­nde måte at få av respondent­ene kom i direkte eller indirekte kontakt med Gestapo eller fryktet fengsling i en konsentras­jonsleir. Men dette er et spørsmål som selvsagt gir et innprogram­mert svar, siden de ikke spurte noen om andre kontrollor­ganer eller andre straffemet­oder. Å ekstrapole­re fra dette og anta at menneskene levde fritt og uten frykt blir å foregripe bevisene. Når det gjelder konsentras­jonsleiren­e så var de kraftig markedsfør­t, men selvsagt som en trussel overfor innbyggern­e, ikke som en trøstende påminnelse om hvor usårbare de var. Og leirene var på ingen måte den viktigste strafferea­ksjonen mot politiske dissidente­r. Midt på 1930-tallet var det bare rundt 7500 fanger i leirene, og de fleste satt der for upolitiske lovbrudd. Samtidig satt det 122 000 mennesker og vansmektet i fengslene i det statlige fengselssy­stemet.

14 000 av disse satt inne for politiske aktivitete­r. I tillegg til fengsling var det mange andre straffetil­tak som ble brukt mot dem som nektet å adlyde, fra tap av arbeidsled­ighetstryg­d og andre sosiale ytelser til tvangsarbe­id, vanligvis på forsvarsve­rkene langs Tysklands grense mot vest.

Slike strafferea­ksjoner kunne fungere fordi menneskere­ttigheter og frihet var fraværende i Det tredje riket, og det var straffbart å kritisere myndighete­ne. I løpet av de første 18 månedene av Hitlers regjerings­tid hadde en storstilt og dødelig voldskampa­nje mot regimets reelle eller potensiell­e motstander­e oppnådd den ønskede effekten. Den tok ikke bare hånd om politikere på venstresid­en, men også ledende skikkelser innenfor den katolske kirke og liberal og konservati­v politikk. Fra midten av 1934 og utover ble frykt brukt mest som en trussel, og frykt og kontroll dannet et viktig baktetppe for regimets massive propaganda­kampanjer. Disse kampanjene skulle vinne folkets hjerter og hjerner gjennom de 12 årene Det tredje riket eksisterte. Hvis vi glemmer denne viktige kjensgjern­ingen, er det umulig å forstå hvor vellykkede disse kampanjene faktisk var.

I alle sammenheng­er kom vanlige borgere i kontakt med funksjonær­er som vær opplært til å rapportere selv det minste avvik. Frykt og kontroll dannet et viktig bakteppe for regimets enorme propaganda­kampanjer.

Et nazistmaga­sin rapportere­r fra konsentras­jonsleiren Dachau i desember 1936.

 ??  ?? Hitlers barnTusenv­is av jenter langs gatene for å se Hitler i 1938. Tyskere som var født mellom 1910 og 1928 var de som ble kraftigst indoktrine­rt av nazistene.
Hitlers barnTusenv­is av jenter langs gatene for å se Hitler i 1938. Tyskere som var født mellom 1910 og 1928 var de som ble kraftigst indoktrine­rt av nazistene.
 ??  ??
 ??  ?? Hilserunde­Hitler hilser på folkemengd­en i 1936. Brede smil til tross, mange ble truet til å støtte ham i valgkampen.
Hilserunde­Hitler hilser på folkemengd­en i 1936. Brede smil til tross, mange ble truet til å støtte ham i valgkampen.
 ??  ?? Richard J. Evans var regiusprof­essor i historie ved universite­tet i Cambridge fra 2008 og til han ble pensjonist i september 2014.LÆR MERBØKERE The Third Reich in Power, 1933–1939: How the Nazis Won Over the Hearts and Minds of a Nation av Richard J. Evans (Penguin, 2006).E What We Knew. Terror, Mass Murder, and Everyday Life in Nazi Germany av Eric Johnson og Karl-Heinz Reuband (John Murray, 2005).
Richard J. Evans var regiusprof­essor i historie ved universite­tet i Cambridge fra 2008 og til han ble pensjonist i september 2014.LÆR MERBØKERE The Third Reich in Power, 1933–1939: How the Nazis Won Over the Hearts and Minds of a Nation av Richard J. Evans (Penguin, 2006).E What We Knew. Terror, Mass Murder, and Everyday Life in Nazi Germany av Eric Johnson og Karl-Heinz Reuband (John Murray, 2005).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway