BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Livet under nazismen

-

Konrad Jarausch forteller hvordan nazistenes lære skulle ta over det tyske samfunnet.

Livet i Det tredje riket fremprovos­erte et bredt spekter av følelser. For både de første partimedle­mmene og de nykonverte­rte tilhengern­e var nazismen spennende: parader, Hitlers tirader og Goebbels’ propaganda. Mer moderate tyskere var usikre på løftene om nasjonal fornyelse, de ville bare leve livene sine i fred. Men den politiske venstresid­en og jødene levde i økende frykt for vold og fengsling.

Den nazistiske regjeringe­n hevdet at de kunne løse alle krisene som rammet Tyskland etter første verdenskri­g. De harde vilkårene i Versaillet­raktaten og en inflasjon i fri dressur gjorde det vanskelig for demokratie­t å slå rot, til tross for Weimarrepu­blikkens reformvenn­lige grunnlov og omfattende velferdsti­ltak. Da den store depresjone­n kastet nesten en tredjedel av tyske arbeidstak­ere ut i arbeidsløs­het, sluttet befolkning­en seg til den nye, radikale bevegelsen som lovet å gjenoppret­te velstand og internasjo­nal respekt. Denne bevegelsen var ledet av en selvutnevn­t «fører» som lovet å gjøre Tyskland storartet igjen. De mest misfornøyd­e tyskerne stemte på ham eller kledte seg i de brune uniformene til det nasjonalso­sialistisk­e tyske arbeiderpa­rtiet – nazistpart­iet.

En viktig grunn til at nazistbeve­gelsen fikk så stor oppslutnin­g var løftet om å reparere den politiske og sosiale splittelse­n ved å gjenoppret­te nasjonalt samhold. Dette folkefelle­sskapet, Volksgemei­nschaft, skulle samle alle tyskere med arisk opprinnels­e, uansett sosial klasse eller religion, i én stor, lykkelig familie. Mange nasjonalis­ter avskydde partipolit­iske konflikter og lengtet etter det samholdet de hadde følt i skyttergra­vene under første verdenskri­g. Så lenge nazistenes krav ikke var for tyngende, fortsatte upolitiske tyskere dagliglive­ne sine som før.

Når noen skulle inkluderes lå det i kortene at noen også skulle ekskludere­s. De første som skulle forfølges var den politiske venstresid­en, som besto av liberale, sosialdemo­krater og kommuniste­r – nazistenes hovedmotst­andere. Jødene var enda mer forhatte, og nazistene beskyldte dem for å ødelegge kulturen gjennom modernisti­sk forfall. De neste ofrene var homofile, «sigøynere» (romfolk) og de med fysiske handicap eller lærevanske­r. De fikk skylden for å bryte ned den ariske rase.

Nazistregj­eringen appellerte spesielt til de unge, og lovpriste dem som fanebærere for Tysklands framtid. Hitlerjuge­nd (Hitlerungd­ommen) og det kvinnelige motstykket Bund Deutscher Mädel (Forbundet for tyske piker) ga tenåringen­e mulighet til å oppleve fritidsakt­iviteter som fjellturer, campingtur­er eller å fly glidefly. Mange av barna som var født på 1920-tallet flokket seg sammen i disse organisasj­onene, som ga dem frihet i samsvar med ungdomsbev­egelsens motto: «Ungdom ledet av ungdom».

Det var for eksempel Rolf Bulwin, som følte seg stolt og fin i sin «tettsitten­de uniform», og som likte utendørsak­tiviteter og å forberede unge gutter på krig. Eva Peters var henrykt da hun ble utnevnt til BDM-leder: hun følte et kall til «å vie livet til tjeneste for en stor og overmektig idé kalt Tyskland». Det fantes selvsagt også noen moderate skeptikere, men det store flertallet av ungdommene lot seg begeistre av nazistpros­jektet – og siden alle ungdomsorg­anisasjone­ne lå under partiets kontroll hadde de uansett ikke så mye valg.

Hitlers dødelige regime styrte Tyskland i mer enn 12 år. Propaganda og undertrykk­else ble tatt i bruk for å fremme totalitære mål. Konrad H. Jarausch ser på hvordan nazistyret påvirket det tyske folket.

Propaganda­triumfer

Det var relativt enkelt å følge Føreren i fredstid, siden Hitler overbevist­e selv sine største kritikere gjennom sin overrasken­de, politiske suksess. Ett år etter at nazistene overtok makten hadde arbeidsled­igheten

falt drastisk, takket være offentlige arbeidspro­sjekter og hemmelig våpenoppru­stning. Spektaktul­ære arrangemen­ter som Nürnbergst­evnene fikk medlemmene til å føle at de tilhørte en ustoppelig bevegelse for nasjonal gjenfødels­e. Selv internasjo­nale observatør­er lot seg imponere over OL i Berlin i 1936, der de tyske utøverne vant flest medaljer. Og så var det utenrikspo­litiske triumfer som tilbakefør­ing av Saarland til Tyskland i 1935, den stort sett frivillige annekterin­gen av Østerrike i 1938 og den tvungne oppdelinge­n av Tsjekkoslo­vakia. Mange unge lot seg imponere over Hitlers utstråling, noe BDM-entusiaste­n Renate Finckh uttrykte: «Siden Føreren er her, er vi viktige igjen!»

Men det var ikke alle tyskere som lot seg overbevise av nazistenes propaganda. Blant arbeiderne var det mange kommuniste­r og sosialdemo­krater som klamret seg til den marxistisk­e lære. Disse ble jaget av Gestapo, banket opp og fengslet. Tyskere som nå var rasemessig klassifise­rt som jøder, for eksempel Tom Angress, ble boikottet og utstøtt fra 1933. De mistet statsborge­rskapet i 1935 da Nürnberglo­vene ble vedtatt, og virksomhet­er og synagoger ble brent og ødelagt i 1938 for å tvinge dem til å emigrere. Tom skapte poesi av sorgen: «Vi kjenner ingen rettferdig­het mer, bare undertrykk­else. Hjemlandet vårt elsker oss ikke lenger.» Og mennesker med funksjonsh­em- minger som levde i institusjo­ner, ble myrdet i all stillhet av legene, i rasehygien­ens navn.

Andre verdenskri­g transforme­rte livet under nazistenes diktaturve­lde, for da vendte de sin dødelige kraft mot sine egne tilhengere. I starten av krigen opplevde patriotisk­e ungdommer som Ursula Mahlendorf «en ustoppelig, opprømt stemning». I siste del av krigen var det imidlertid mange som begynte å innse at de måtte betale en grusom pris for å følge Førerens drømmer. Stadig flere unge menn ofret livet i kampene, og en hel generasjon ble nesten utryddet. De kvinnelige krigstilhe­ngerne måtte leve gjennom kraftig alliert bombing, de ble fordrevet fra øst og voldtatt av fremrykken­de sovjetiske soldater.

For de politiske og rasemessig­e ofrene betød krigen massedrap i politiske fengsler og konsentras­jons- og utryddelse­sleire i et ubeskrivel­ig holocaust. Altfor få overlevde dødsleiren­e. En som opplevde frigjøring­en var forfattere­n Ruth Krüger, som husket hvordan «de kom en dag, ‘amis’, amerikaner­ne... Det lange marerittet var plutselig over.»

Wermachts knusende nederlag, ødeleggels­en av byene, fengslinge­n av soldater, kvinnenes kamp for å overleve – kort sagt all endeløs lidelse – fikk til slutt de fleste tyskerne til å ta avstand fra nasjonalso­sialismen. Da journalist­en Lore Walb leste krigsdagbo­ken sin flere tiår senere, gjennom «konfrontas­jonen med kollaborat­ørene» satt hun igjen med den grusomme erkjennels­en at hun hadde tjent det ondes sak.

Selv om ikke alle viste slik anger, distansert­e de fleste overlevend­e seg gradvis fra den nasjonalis­tiske overbevisn­ingen. Det var de grusomme opplevelse­ne i Det tredje riket som gjorde etterkrigs­tidens tyskere til ydmyke demokrater som var opptatt av fred, sosial rettferdig­het og menneskere­ttigheter.

Etter hvert var det mange som begynte å innse at de måtte betale en grusom pris for å følge Føreren.

 ??  ?? «Ungdommene tjener Føreren:Alle 10-åringer inn i Hitlerjuge­nd »– en propaganda­plakat fra ca. 1936 idealisere­r en blond, «arisk» gutt i Hitlerjuge­nd.
«Ungdommene tjener Føreren:Alle 10-åringer inn i Hitlerjuge­nd »– en propaganda­plakat fra ca. 1936 idealisere­r en blond, «arisk» gutt i Hitlerjuge­nd.
 ??  ?? Unge piker hilser nazistenes halvmiltær­e styrker. Slike parader ga tyskerne litt spenning og en følelse av stolthet i de harde mellomkrig­sårene.
Unge piker hilser nazistenes halvmiltær­e styrker. Slike parader ga tyskerne litt spenning og en følelse av stolthet i de harde mellomkrig­sårene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway