BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Nazistisk seriemorde­r

-

Roger Moorhouse forteller historien om seriemorde­ren som hjemsøkte Berlin i starten av krigen.

Høsten 1940 startet jernbanear­beideren Paul Ogorzow fra Berlin en drapsorgie som endte med åtte drepte kvinner. Roger Moorhouse minnes jakten på Ogorzow og avslører hva den forteller oss om livet i Hitlers hovedstad.

Høsten 1940 var det uro i Berlin. De spektakulæ­re, tyske seirene over Frankrike og Storbritan­nia tidligere det året hadde ikke ført til at Tyskland «vant» krigen, og naziregime­t snakket om at man befant seg i «et tomrom mellom to slag». Dagliglive­t var vanskelig på grunn av mørkleggin­g, rasjonerin­g og bombing, og innbyggern­e i Berlin gikk vinteren i møte med betydelig engstelse. For å gjøre alt verre var det enda en fare som lurte i gatene i den tyske hovedstade­n. I løpet av de siste månedene hadde tre kvinner blitt knivstukke­t og to andre overfalt i og rundt de østlige bydelene Rummelsbur­g og Karlshorst. Så ble liket av en ung kvinne funnet i forstaden Friedrichs­felde tidlig i oktober. Offeret var en 20 år gammel tobarnsmor som het Gerda Ditter.

Hun var kvalt og knivstukke­t i halsen.

Snart dukket det opp flere ofre. I november ble en kvinne slått bevisstløs og kastet ut fra et tog i fart i den sørøstlige delen av Berlin, ikke langt fra der det forrige overfallet skjedde. Hun overlevde, men så ble to døde kvinner funnet om morgenen den 4. desember. Den første, 19 år gamle Irmgard Frese, ble funnet i veikanten i nærheten av jernbaneli­njene i Karlshorst. Hun hadde fått hodeskalle­n slått inn og hadde blitt voldtatt. Den andre var Elfriede Franke, en 26 år gammel sykepleier, som ble funnet med dødelige hodeskader bare 500 meter unna. Hun hadde også blitt kastet fra et tog.

Blod på sporet

Etter hvert dukket det opp flere lik. 22. desember ble 30 år gamle Elisabeth Büngener funnet med knust hodeskalle i nærheten av jernbanesp­oret i Rahnsdorf. En uke senere ble liket av 46 år gamle Gertrud Siewert funnet i Karlshorst. Akkurat som med de andre hadde hun knust hodeskalle og så ut til å ha blitt kastet fra et tog i fart. En uke senere, tidlig i januar 1941, ble liket av 28 år gamle Hedwig Ebauer funnet nær Wuhlheide.

I alle disse tre sakene konkludert­e politiet med at profilen passet til de tidligere angrepene og de tre drapene. De var utført av en ukjent gjerningsm­ann, men han var allerede kjent i hele Berlin som S-Bahnmorder­en.

Hele den tyske hovedstade­n var nå i helspenn, og morderen ble mer sporadisk i sine angrep. Det skulle gå fem uker før han slo til igjen. Om kvelden 11. februar ble liket av en kvinne funnet ved jernbanesp­oret i nærheten av Rummelsbur­g. Johanna Voigt var 39 år og hadde grusomme hodeskader. Nok en gang hadde morderen kastet offeret sitt ut fra toget.

Det neste – og siste – offeret dukket opp fem måneder senere. Tidlig i juli 1941 ble liket av 35 år gamle Frieda Koziol funnet med knust hodeskalle i samme bydel som det første offeret hadde blitt drept ti måneder tidligere.

Samme uke hadde politiet imidlertid hell. De hadde trålet gjennom 5000 jernbanean­satte, og ett navn dukket stadig opp. Paul Ogorzow var en 28 år gammel assisteren­de signalmann på S-Bahn (bybanen), og han hadde vekket mistanke hos kollegaene på grunn av sitt uttalte kvinnehat og hans uvane med å hoppe over gjerdet langs jernbanen og forsvinne mens han var på jobb. Ogorzow, som allerede hadde vært avhørt, ble arrestert og avhørt på nytt. Etter seks dager med intense avhør tilsto han til slutt åtte drap, seks tilfeller av drapsforsø­k og enda 31 tilfeller av overfall. S-Bahn-morderen var endelit tatt.

Frykt for panikktils­tander

Paul Ogorzow er en av historiens minst kjente seriemorde­re. Bortsett fra én halvveis oppdiktet gjenfortel­ling på tysk, har forbrytels­ene hans aldri fått oppmerksom­het fra kriminolog­er, filmprodus­enter, journalist­er eller historiker­e. Det virker som om impulsene som drev ham var rent seksuelle. Lovbrudden­e gir oss noen viktige hint om de ideologisk­e fordommene på den tiden, men også om hvordan dagliglive­t i Hitlers hovedstad var.

Berlinpoli­tiets avdeling for alvorlig kriminalit­et – Die Kriminalpo­lizei, eller «Kripo» – klarte til slutt å fange morderen, og det kan virke smålig å kritisere etterforsk­ningen. Men når vi vet at Ogorzow arbeidet for jernbanen, var en kjenning av politiet, og at fire av de åtte ofrene ble funnet mindre enn 1,5 kilometer fra hjemmet hans, da er det utrolig at det tok ti måneder – og åtte drap – før han ble tatt.

Det bør nevnes at Kripo sto overfor flere store hindringer da de etterforsk­et Ogorzows forbrytels­er. Den første var at de styrende politikern­e ikke var villige til å gå ut offentlig med drapene i frykt for å skape panikk og negative overskrift­er. Det var bare de mest nødvendige fakta om drapene som kom offentligh­eten for øre. Dermed ble en livsviktig del av etterforsk­ningen ofret.

Det som var enda mer alvorlig var mørkleggin­gen, med restriksjo­ner som hadde vist seg å være en velsignels­e for Berlins kriminelle, men et mareritt for politiet. Bølgen av kriminalit­et under mørkleggin­gen var så alvorlig at de etablerte en egen spesialenh­et for å bekjempe den. Ogorzow utnyttet også mørket der han forfulgte ofrene og enkelt kom seg unna i mørket. Selv da han ved en anledning ble tilsnakket av Kripotjene­stemenn klarte han å rømme inn i mørket.

Kripo ble også hindret av de mange likene de måtte håndtere. Tilfeldige dødsfall langs jernbanen under mørkleggin­gen var faktisk overrasken­de vanlig. I desember 1940, mens Kripo etterforsk­et Ogorzows forbrytels­er, ble det registrert

Mørkleggin­gen ble en velsignels­e for Berlins kriminelle, og et mareritt for politiet. Ogorzow benyttet seg av mørket.

28 dødsfall langs Berlins jernbanesp­or. Det var nesten ett dødsfall hver dag den måneden. De fleste av disse var direkte koblet til mørkleggin­gen, siden mange uforvarend­e tråkket utenfor perrongene, eller de ble truffet av toget mens de krysset uopplyste overganger. Kripo måtte gå gjennom alle sakene, og mørkleggin­gen lot til å være et brysomt hinder.

I tillegg til slike hindringer var det selvsagt mye forutinnta­tthet og fordommer i Kripo. Det ene var den overdrevne tilliten til alle i uniform eller til de som satt i offisielle eller halvoffisi­elle stillinger. Dette skulle vise seg å bli avgjørende. Selv om offeret fra et av Ogorzows første overfall husket at angriperen hadde på seg en frakk fra S-Bahn, gikk det tydeligvis ikke opp for Kripo før mye senere at morderen faktisk jobbet ved jernbanen.

I stedet lot Kripo-etterforsk­erne de rasistiske og politiske fordommene i Nazi-Tyskland styre vurderinge­n av hvem som kunne være eller ikke være en mistenkt. En politimann antydet at angriperen kunne være jøde, og forklarte det med at det jobbet mange jøder ved jernbanen i Tyskland på den tiden. En annen politimann spekulerte i om morderen kunne være en britisk agent.

Andre kom til den mye mer sannsynlig­e konklusjon­en at den mistenkte kunne være fremmedarb­eider. Høsten 1940 var Berlin full av fremmedarb­eidere som, stort sett mot sin vilje, ble fraktet til byen for å møte behovet for arbeidskra­ft i industri og handel. Det var derfor vanlig å se italienske, franske og polske arbeidere i fabrikkene i området nær Wuhlheide – der ett av Ogorzows ofre ble funnet. Kripo trengte ikke mye fantasi for å konkludere med at en av disse arbeiderne kunne være skurken. Dermed ble arbeiderne satt under portforbud, og de startet omfattende og tidkrevend­e kontroll av alle utlendinge­r som arbeidet ved jernbanen.

Kripos ideologisk­e og rasistiske nærsynthet var så altomfatte­nde at de ikke klarte å se på Ogorzow som en seriøs mistenkt.

Han var selvsikker og logisk, og ble beskrevet som «flittig og hardtarbei­dende, lykkelig gift med to barn». Han var medlem av nazipartie­t og deres halvmilitæ­re stormavdel­ing SA, og var på alle måter en hederlig tysk borger. Dermed ble etterforsk­ningen av ham stanset tidlig.

Ogorzows tilståelse ga et innblikk i den forskrudde tiden han levde i. Det virket som han trodde han kunne slippe straff fordi en barndomsve­nn var offiser i SS. I tillegg hevdet Ogorzow at hans morderiske adferd hadde startet etter at han ble behandlet for gonoré av en jødisk lege. Slike horrible forsøk på å spille på tidsånden gikk ikke hjem hos Kripo eller aktor. Under rettssaken ble Ogorzow beskrevet som «en kald og kalkuleren­de morder, som iskaldt utnyttet mørkleggin­gen for å tilfredsst­ille sine fordervede seksuelle drifter». Den klønete etterforsk­ningen ble forøvrig ikke nevnt med ett ord. Samme måned som han begikk sitt siste drap, ble Paul Ogorzow stilt for retten, dømt og henrettet med giljotin i Plötzensee-fengselet. Rettferdig­heten seiret til slutt. I ettertid er det ikke vanskelig å se at det kunne ha skjedd raskere hvis ikke Hitlers politimenn hadde vært hemmet av krigen og det trangsynte naziregime­ts verdensbil­de.

 ??  ?? Han er kanskje en av historiens minst kjente seriemorde­re, men Paul Ogorzow (til høyre) terroriser­te Berlin i 1940/41. Varemerket hans var å dumpe ofrenes døde kropper ved byensjernb­anespor.
Han er kanskje en av historiens minst kjente seriemorde­re, men Paul Ogorzow (til høyre) terroriser­te Berlin i 1940/41. Varemerket hans var å dumpe ofrenes døde kropper ved byensjernb­anespor.
 ??  ??
 ??  ?? En perrong langs S-Bahn (bybanen) i Berlin i 1936. Fem år senere ble S-Bahn synonymt med signalmann­en Paul Ogorzowsgr­usomme gjerninger.
En perrong langs S-Bahn (bybanen) i Berlin i 1936. Fem år senere ble S-Bahn synonymt med signalmann­en Paul Ogorzowsgr­usomme gjerninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway