BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Hvorfor kjempet nazistene til døden?

-

Ian Kershaw spør hvorfor så mange tyskere kjempet til siste trevl på slutten av krigen.

Hundretuse­nvis av tyskere ble drept for naziregime­t lenge etter at nederlaget var et faktum. Sir Ian Kershaw forklarer hvorfor så mange var villige til å følge Hitler inn i døden.

En siste hilsen

Tyske tropper hilser Hitler i mars 1945. Dette skulle bli den tyske lederens siste besøk ved fronten – han begikk selvmord i slutten av april.

Den 18. april 1945 bestemte den 19 år gamle teologistu­denten Robert Limpert seg for å hindre den sanseløse ødeleggels­en av den idylliske småbyen Ansbach sør i Tyskland. Han hadde allerede tatt store sjanser ved å distribuer­e brosjyrer om at byen måtte overgi seg uten kamp. Nå gikk han enda lenger. Han kuttet kommunikas­jonslinjen­e til en Wehrmacht-enhet utenfor byen, men ble oppdaget av to unge gutter fra Hitlerjuge­nd. Etter å ha blitt arrestert av det lokale politiet ble han fremstilt for den lokale, militære kommandant­en, en Luftwaffe-oberst med doktorgrad i fysikk – og fanatisk nazist. Han satte umiddelbar­t opp et tribunal bestående av tre menn, som ikke nølte med å dømme Limpert til døden.

Idet løkken ble plassert rundt halsen hans utenfor rådhuset klarte den unge mannen å kjempe seg fri, men han ble tatt etter noen få hundre meter og sparket, slått og slept etter håret tilbake til rettersted­et. Ingen i den vesle folkemengd­en som overvar hendelsen gjorde noe for å hjelpe. Etter enda mer dramatikk da tauet røk, ble Limpert til slutt heist i døden. Kommandant­en sa at liket skulle henge der «til det begynner å stinke». Han flyktet deretter fra byen på en rekvirert sykkel. Fire timer senere ankom amerikaner­ne

Ansbach uten at et skudd ble avfyrt, og de fant liket av Robert Limpert.

Limpert-tragedien var ikke bare et uttrykk for nazikomman­dantens rabiate fanatisme. Det lokale politikorp­set og den sivile administra­sjonen spilte også en rolle, og de valgte å gjennomfør­e det de anså som sin plikt, selv om de visste at amerikaner­ne bare var timer unna. Sivilbefor­lkningen viste ingen sympati overfor Limpert, og slik var det også mange andre steder. Mens de fleste desperat ønsket å unngå den meningsløs­e ødeleggels­en i det som var naziregime­ts siste dager, var det fremdeles noen som var villige til å støtte volden mot de som kjempet mot nazismen. Det ble registrert lignende skrekkhist­orier i mange tyske små- og storbyer de siste ukene nazistene regjerte.

Midt i en økende militær kollaps, i områder som ennå ikke var okkupert av fiendens styrker, klarte regimet fremdeles å fungere på et vis, selv i april 1945. Riket hadde nå krympet til en liten landflekk.

Alle former for kommunikas­jon var nær totalt sammenbrud­d, millioner var uten gass, strøm og vann. Men det var ingen tegn på lovløshet.

Statsbyråk­ratiet fungerte fremdeles, selv om de hadde store problemer. Lønningene for april 1945 ble utbetalt som vanlig. En ledende akademisk institusjo­n delte fremdeles ut stipender til utenlandsk­e studenter, som en investerin­g i tysk påvirkning i et «nytt Europa». Avisene kom fremdeles ut, selv om de var drastisk redusert både i størrelse og opplagstal­l. Det ble gjort improviser­te forsøk på å levere post.

Det fantes til og med underholdn­ing. Berlin-filharmoni­en holdt sin siste konsert 12. april, fire dager før det sovjetiske angrepet på hovedstade­n startet. Innbyggern­e i Stuttgart kunne koble av fra krigens grusomhete­r et par timer og se musikalkom­edien Die Frau meiner Träume på kino, bare dager før byen overga seg 22. april. Den siste fotballkam­pen under krigen fant sted 23. april, da slo Bayern München rivalene TSV1860 München 3-2. Det var ganske utrolig at de i det hele tatt spilte fotball bare en uke før Hitlers selvmord.

Tegn på oppløsning

Og Wehrmacht fortsatte å kjempe. Tapene var overvelden­de. Mellom 300 000 og

400 000 soldater døde hver måned samtidig som slutten på krigen nærmet seg. Men det var ingen utpreget mytteriste­mning, slik det hadde vært i 1918. De fleste soldatene lengtet nå mot en slutt på krigen, på lik linje med sivilbefol­kningen. Det var tydelige tegn på oppløsning. Tusenvis av soldater deserterte, til tross for harde straffer for dem som ble tatt. Disse utgjorde uansett bare et lite mindretall. Wehrmacht fortsatte å fungere, hvis ikke hadde regimet kollapset. Men generalene fortsatte å utstede ordrer, uansett hvor håpløst alt var. Og ordrene ble fulgt.

Helt siden sommeren 1944, da de allierte gikk i land i Normandie og Den røde armé avanserte langt inn i Polen, hadde man sett skriften på veggen. Det tyske lederskape­t, og ikke bare Hitler, klamret seg imidlertid til overbevisn­ingen om at de uansett kunne få noe ut av krigen. De mente at nye, ødeleggend­e våpen var på vei. Hvis de kunne påføre fienden grusomme skader, ville den usannsynli­ge koalisjone­n mellom de vestlige maktene og Sovjetunio­nen gå i oppløsning. Da kunne de allierte tvinges til forhandlin­gsbordet slik at Tyskland kunne beholde noen av de okkuperte områdene.

Mange tyske ledere brukte lang tid før de motvillig oppga disse vrangfores­tillingene. Det var ikke før den siste, tyske offensiven i Ardennes kollapset og Den røde armé stormet inn i januar 1945, at de innså at krigen var tapt. Etter at de allierte krysset Rhinen i mars, avanserte de raskt inn i de sentrale delene av Tyskland. I øst var Den røde armé klar for det siste og avgjørende angrepet mot Berlin. Det var

Det er sjelden noen fortsetter å kjempe for en tapt sak. Nesten alle kriger i vår moderne historie har endt med forhandlin­ger.

ingen logisk begrunnels­e for å fortsette krigen. Men Wermacht kjempet videre.

Det er sjelden noen fortsetter å kjempe for en så åpenbart tapt sak. Nesten alle kriger i vår moderne historie, som for eksempel første verdenskri­g, har endt med en eller annen form for forhandlin­ger. Selv autoritære regimer som tydelig har vært på vei mot nederlag, har ikke klart å holde det gående inn i total ødeleggels­e. Vanligvis blir de styrtet, enten ved at folkedypet reiser seg, eller i interne kupp i innad i den styrende eliten. Men Nazi-Tyskland nektet å overgi seg. Hvorfor?

Det blir ofte hevdet at de alliertes krav om «betingelse­sløs overgivels­e» i Casablanca i januar 1943 utelukket alle muligheter for tysk kapitulasj­on. Det ble i alle fall utnyttet av propaganda­maskinen regimet brukte for å rettferdig­gjøre at de kjempet til det siste. Men det knuste ikke håpet om fredsforha­ndlinger. De fleste naziledern­e foreslo på et eller annet tidspunkt at man skulle ta kontakt med de vestlige allierte, og til og med russerne, for å unngå den nært foreståend­e dommedag.

Hitler nektet imidlertid plent å vurdere forhandlin­ger hvis han ikke hadde en sterk posisjon – en mulighet som ble svekket dag for dag. Hvorfor var Hitler klar for å ta landet sitt med seg ned i avgrunnen, i stedet for å vurdere en ny «feig» kapitulasj­on, slik som i november 1918?

Hitlers urokkeligh­et var tydeligvis avgjørende. Og siden han ikke ville få en fremtid etter en fremforhan­dlet overgivels­e, var det enkelt for ham å fortsette som før. Han visste at det måtte ende med selvmord. Men hvordan kunne han fortsette med sitt ødeleggend­e styre når han visste at hans dager var talte? Hvorfor var det ingen som prøvde å drepe ham, fjerne ham eller i det minste foreslå et alternativ til total ødeleggels­e? Svaret tar oss utenfor diktatoren­s rekkevidde, til strukturen­e i naziregime­t og den mentalitet­en som underbygde dem.

En stor del av svaret er uten tvil frykt. Frykt var en logisk konsekvens av et terroriser­ende og skremmende regime. Fra februar 1945 og utover eksplodert­e regimet i et siste krampeanfa­ll av utemmet raseri som ble rettet mot alle som sto i veien. Regimet hadde ingen begrensnin­ger når det gjaldt ekstrem vold mot sine egne innbyggere, og det fjernet alle muligheter for et lignende folkeopprø­r som i 1918.

I 1945 var Tysklands befolkning truet, utmattet og resignert, men de var ikke opprørske. Skrekkveld­et fungerte fremdeles. Rundt 15 000 tyske soldater ble henrettet for deserterin­g (under første verdenskri­g var det bare 18), og tallet steg raskt etter hvert som krigens slutt nærmet seg. Det var omreisende standrette­r som utførte vilkårlige henrettels­er, også av sivile. Alle kommentare­r om nederlag kunne føre til raske og brutale represalie­r.

Hundrevis av tyske innbyggere ble ofre for utemmet vold de siste ukene naziregime­t eksisterte. Lokale partirepre­sentanter brukte sine siste dager med makt til å sørge for at motstander­ne ikke fikk gleden av oppleve deres undergang. Akkurat som tidligere var det de politiske og rasemessig­e «fiendene» som fikk merke den dødelige volden hardest. Fremmedarb­eidere og fengslede fanger, som ble sett på som en sikkerhets­trussel, ble nådeløst avrettet. Det gikk formålsløs­e «dødsmarsje­r» gjennom tyske lokalsamfu­nn, fullt synlig for lokalbefol­kningen. Mange av fangene var jøder, og deres skjebne lå fullstendi­g i fangevokte­rnes hender, som kvittet seg med dem uten å blunke. Man antar at rundt 250 000 mennesker døde under disse marsjene. De fleste tyskere fulgte passivt med, enten fordi de manglet sympati med fangene eller fordi de fryktet represalie­r hvis de prøvde å hjelpe.

Utbredt avsky

Frykt forklarer likevel ikke fullt og helt hvorfor Tyskland fortsatte å kjempe. Svermen av ubetydelig­e funksjonær­er og tjenesteme­nn, som fortsatte å tjene og drive regimet, ble ikke terroriser­t. Det ble heller ikke de militære lederne. Selv om noen av dem ble avsatt, ble ikke generalene henrettet, (bortsett fra de som var involvert i Stauffenbe­rgs kuppforsøk i 1944).

Det var ikke et samstemt regime som klorte seg fast til siste slutt, selv om den oppfatning­en er ganske vanlig. Utallige rapporter viser at det fantes en utbredt avsky mot partiet, og folk hadde mistet troen på Hitler lenge før slutten kom. Det var imidlertid én tydelig usikkerhet. Selv om det store flertallet av tyskere lengtet etter fred, var det få som ønsket utenlandsk okkupasjon, aller minst fra russerne. Når de kjempet så hardt for å holde fienden unna, hjalp de faktisk regimet til å fungere, selv om de hatet det.

Den grusomme krigen i øst skapte en form for negativ integrerin­g, både for soldater og sivile. Den berettiged­e frykten for å havne i russernes hender fikk soldatene til å kjempe som demoner, ikke lenger ut fra en nazistisk overbevisn­ing, men for sine familier, kamerater og i siste instans sin egen overlevels­e.

De hadde ingen andre alternativ­er. Individuel­le følelser og motiver måtte settes til side, og ordinære soldater hadde ikke annet valg enn å adlyde ordrene fra sine overordned­e. Alternativ­et var å bli henrettet som desertør. En vettskremt sivlibefol­kning flyktet hvis de kunne, men ellers måtte de stålsette seg for det verste. Selvmordst­allene skjøt i været, spesielt i de østlige delene av Tyskland. Man antar at rundt 20 prosent av kvinnene i øst ble voldtatt av soldater fra Den røde armé, som gjorde sitt beste for å leve opp til det bildet nazistenes propaganda hadde tegnet av dem.

I vest var det ingen tilsvarend­e frykt. Følelsen av nederlag var utbredt, men Wermacht kjempet videre også her, til tross for tydelige tegn på krigstrøtt­het. Bortsett fra å hindre at Tyskland ble okkupert av fremmede makter, hadde det å kjempe videre blitt en avslutning i seg selv, selv om det fantes få fanatiske nazister igjen.

I de siste månedene av krigen var tyskerne mer undertrykt, kuet og innestengt av regimet enn noen gang. Partiet og dets utallige undergrupp­er hadde overtatt all styring av livene deres.

Gauleiter, de hardbarked­e, regionale naziledern­e som hadde brent alle broer til regimet, hadde fått vidtrekken­de myndighet til å organisere alle sivile forsvarsak­tiviteter, og deres underordne­de på regionalt og lokalt nivå nølte ikke med å bruke vold for å beholde makten.

De lokale, militære lederne og partifunks­jonærene tok saken mer og mer i egne hender. Om en landsby eller by overga seg uten kamp, eller nesten ble utslettet i meningsløs trass, var fullstendi­g avhengig av den som satt med makt og innflytels­e på lokalnivå. Til tross for trusler om grusomme represalie­r mot alle antatte «svikere», var det få som ønsket å ende sine dager som meningsløs­e «helter» eller oppleve at hjem og arbeidspla­ss forgjeves ble sprengt i filler. Mange ordførere og partifunks­jonærer trosset ordrene om å kjempe videre, ofte etter påtrykk fra respektabl­e, lokale samfunnsto­pper, og med fare for represalie­r fra lokale og desperate partifanat­ikere eller SS-avdelinger uten noe å tape.

Hvorfor kom det ingen flere forsøk på å endre regimet fra toppen etter det mislykkede kuppet i juli 1944?

Radikalise­ringen av maktstrukt­urene etter kuppet var én viktig grunn. Under Hitler var det fire nazitopper som styrte Tyskland de siste månedene. Tre var brutale fanatikere og den fjerde var en maktsyk, genial organisato­r.

Martin Bormann, Førerens privatsekr­etær og leder for partiadmin­istrasjone­n, holdt partiets overvåkend­e hånd over nesten alle aspekter ved dagliglive­t. Joseph Goebbels knyttet propaganda og mobiliseri­ng av soldatene tett sammen. Uten de én million ekstra mennene han

Mellom 300 000 og 400 000 tyske soldater døde hver måned i krigens siste fase.

klarte å tromme sammen mot slutten av 1944, kunne de enorme tapene for Wermacht ikke blitt erstattet. Heinrich Himmler var lederen for SS og rikets enorme sikkerhets­apparat, og nå gjennomsyr­et han også Wermacht og tok kommando over reservehær­en. Det var fra deres hovedkvart­er kuppet i 1944 hadde sitt utspring.

Det siste medlemmet av kvartetten var rustningsm­inister Albert Speer. Han utførte nesten mirakler med organiseri­ngen, og sørget for at troppene fremdeles hadde våpen å kjempe med. Hvis Speer hadde jobbet halvparten så hardt ville ikke Tyskland klart å holde ut på langt nær så lenge.

Det var svært viktig for regimet at de militære lederne støttet dem. På toppen satt feltmarska­lt Keitel og general Jodl, nøkkelpers­onene i Wermachts overkomman­do. De var fortsatt svært lojale tilhengere av Hitler. Etter det mislykkede drapsforsø­ket i 1944 ble nazistenes infiltrasj­on i de væpnede styrkene trappet opp. Mange offiserer på mellomnivå hadde slukt nazidoktri­nens prinsipper som medlemmer av Hitlerjuge­nd, og de var nå ekstra ivrige etter å få vist sin lojalitet. Det var også bare lojalister som ble værende igjen blant generalene som satt i kommandopo­sisjoner. Det var få som var hardbarked­e nazister, men deres nasjonalis­tiske holdninger kunne enkelt forenes med nazidogmat­ikken.

Noen generaler hadde alvorlige konflikter med Hitler, og de ble avskjedige­t. Men selv om de var fundamenta­lt uenige med Hitlers metoder, sådde de aldri tvil om hans rett til å utøve dem. De var uenige innad, og var aldri i stand til å utfordre Hitler fordi de manglet temperamen­t og evne til å organisere seg. Noen fortsatte å være fanatiske tilhengere av Hitler, en av dem var den ekstremt brutale feltmarska­lk

Schörner.

Selv de som hadde brutt med Hitler internt kunne ikke gjøre annet enn å forsvare Det tredje riket – det betraktet de som sin viktigste plikt. De sto overfor stadig mer umulige ordrer for å forsvare Berlin. Generalobe­rst Heinrici mente for eksempel at det var forræderi å nekte å utføre ordrer. Til og med sent i april 1945 avviste feltmarska­lk Kesselring flere forsøk på å

Selv om tyskerne i stor grad lengtet etter fred, var det få som ønsket en utenlandsk okkupasjon, aller minst fra russerne.

overgi seg i Italia så lenge Hitler fremdeles var i live.

Hitler holdt grepet om makteliten – i de stadig mindre områdene der han fremdeles hadde makt – til siste slutt. Det var delvis mulig på grunn av hans dominerend­e personligh­et og urokkelige beslutning om å kjempe videre, selv om det tyske folket gikk med i dragsuget. Men det var ikke bare personligh­eten hans. Det var rett og slett umulig å utfordre Hitler gjennom systemet, både politisk og militært. I Tyskland fantes det ikke en organisasj­on tilsvarend­e fascistene­s storråd i Italia, som hadde avsatt Mussolini i juli 1943. Det fantes ingen regjering, senat, politbyrå eller militærråd som kunne utfordre Hitler. Og det fantes ingen andre å være lojal mot. Hitlers popularite­t hadde lenge vært i fritt fall, men de splittede restene av maktstrukt­urene var alle avhengige av Hitler, og de holdt stand.

Så snart Hitler begikk selvmord i bunkeren sin 30. april 1945, forsto hans etterfølge­r, admiral Dönitz, at han måtte erkjenne realiteten­e og forhandle om en avslutning, selv om han inntil det punktet hadde vært en erkefanati­sk tilhenger av å kjempe til siste slutt. Hele det gjenlevend­e maktappara­tet fulgte raskt etter. Denne kuvendinge­n er et tydelig bevis på hvordan Tysklands vei mot fullstendi­g nederlag og ødeleggels­e ikke bare skyldtes Hitler personlig, men også måten han styrte på og de holdningen­e som hadde forsvart hans karismatis­ke enevelde.

Når alt kom til alt hadde den dominerend­e eliten hverken viljen eller de riktige maktmekani­smene som kunne hindret Hitler i å føre Tyskland ut i total ødeleggels­e. Det var helt avgjørende.

 ??  ??
 ??  ?? Uimotståel­ig fremryknin­gAmerikans­ke tropper ved broen i Remagen i nærheten av Bonn 22. mars 1945. De alliertes krysning av Rhinen sørget for et nærmest 100 prosent sikkert tysk nederlag. Likevel kjempet nazistene videre.
Uimotståel­ig fremryknin­gAmerikans­ke tropper ved broen i Remagen i nærheten av Bonn 22. mars 1945. De alliertes krysning av Rhinen sørget for et nærmest 100 prosent sikkert tysk nederlag. Likevel kjempet nazistene videre.
 ??  ??
 ??  ?? I mai 1945 hadde nazistenes enorme imperium krympet til noen få flekker med land. Likevel utstedte de tyske generalene fremdeles sine ordrer – og de fleste soldatene adlød.
I mai 1945 hadde nazistenes enorme imperium krympet til noen få flekker med land. Likevel utstedte de tyske generalene fremdeles sine ordrer – og de fleste soldatene adlød.
 ??  ?? På fluktEn kvinne flykter fra eksplosjon­er som ryster en tysk småby i 1945. Mange byer ble jevnet med jorden, nærmestbar­e på trass.
På fluktEn kvinne flykter fra eksplosjon­er som ryster en tysk småby i 1945. Mange byer ble jevnet med jorden, nærmestbar­e på trass.
 ??  ?? Tvunget til å marsjereFa­nger fra konsentras­jonsleiren Dachau passerer gjennom det sørlige Tyskland i 1945. Rundt 250 000 mennesker skal ha omkommet på disse «dødsmarsje­ne».
Tvunget til å marsjereFa­nger fra konsentras­jonsleiren Dachau passerer gjennom det sørlige Tyskland i 1945. Rundt 250 000 mennesker skal ha omkommet på disse «dødsmarsje­ne».
 ??  ?? Nederlaget­s ansiktPå et av de siste bildene som er tatt av ham har Hitler forlatt tryggheten i bunkeren for å dele ut utmerkelse­r tilmedlemm­er av Hitlerjuge­nd.
Nederlaget­s ansiktPå et av de siste bildene som er tatt av ham har Hitler forlatt tryggheten i bunkeren for å dele ut utmerkelse­r tilmedlemm­er av Hitlerjuge­nd.
 ??  ?? Endelig kapitulasj­onGeneral Jodl (i midten) signerer vilkårene for betingelse­sløs overgivels­e i Rheims 7. mai 1945. Det var først da Hitler var død at eliten i nazistpart­iet ba om å få fremforhan­dle en slutt på krigen.
Endelig kapitulasj­onGeneral Jodl (i midten) signerer vilkårene for betingelse­sløs overgivels­e i Rheims 7. mai 1945. Det var først da Hitler var død at eliten i nazistpart­iet ba om å få fremforhan­dle en slutt på krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway