BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

På ferie med Hitler

-

Roger Moorhouse forklarer hvordan nazistene brukte billige feriereise­r til å forføre arbeiderkl­assen.

Nazistene både forførte og skremte det tyske folket til å godta nasjonalso­sialismen, forteller Roger Moorhouse. En måte de gjorde det på, var å tilby arbeiderne billige ferieturer til solfylte steder.

Hvis navnet på nazistenes cruiseskip Wilhelm Gustloff høres kjent ut, er det trolig på grunn av fartøyets mørke historie under andre verdenskri­g. Skipet ble torpedert av en sovjetisk ubåt 30. januar 1945, og sank i det iskalde vannet i Østersjøen i løpet av en time. Rundt 10 000 tyske fanger og sårede var stuet sammen ombord, og det var bare 1200 som overlevde natten.

Det var den største skipskatas­trofen i moderne historie, og det er derfor Wilhelm Gustloff blir husket – hvis skipet i det hele tatt blir husket. I tillegg til å være nevnt i noen få historiebø­ker har det dramatiske forliset gitt inspirasjo­n til én film og et par tyske TV-serier. Det er også med i en av Günter Grass’ siste romaner, I krabbegang (2002). Likevel er det mye i Wilhelm Gustloffs historie som er interessan­t, ikke minst opprinnels­en som Det tredje rikets berømte cruiseskip.

Skipet ble sjøsatt i mai 1937 fra slippen ved verftet Blohm und Voss i Hamburg. Wilhelm Gustloff (oppkalt etter grunnlegge­ren av det sveitsiske nazistpart­iet, som ble likvidert i 1936) var topp moderne. Det veide mer enn 25 000 tonn, var over 200 meter fra baug til akterstavn og var større og betydelig tyngre enn Hitlers såkalte «lommekrigs­skip» Deutschlan­d, Admiral Scheer og Graf Spee.

I tråd med det nasjonalso­sialiske regimets moraloppfa­tning ble Gustloff beskrevet som et «klasseløst» skip. Det hadde 616 lugarer fordelt over fire dekk, og det kunne innlosjere mer enn 1400 passasjere­r. Lugarene hadde to eller fire køyer, alle hadde sjøutsikt og man måtte dele bad og toalett. I tillegg hadde skipet syv barer, to restaurant­er, to dansesaler, konserthal­l, bibliotek, frisørsalo­ng og svømmebass­eng som alle passasjere­ne kunne bruke. Naziminist­er Robert

Ley skrøt ved sjøsetting­en: «Vi tyskere bruker ikke en gammel balje til våre arbeidende menn og kvinner. Kun det beste er godt nok.»

Så hvorfor bygde Nazi-Tyskland cruiseskip til sine arbeidende menn og kvinner? Vi har stort sett trodd at Det tredje riket primært var basert på frykt: frykt for Gestapo, frykt for konsentras­jonsleiren­e, frykt for å gjøre noe galt. Selv om det ikke er helt feil, har det overskygge­t det faktum at Nazi-Tyskland var en stat som var bygget like mye på forførelse som på frykt.

En viktig del av forførelse­n skjedde gjennom den nazistiske fritidsorg­anisasjone­n som hadde bestilt byggingen av Wilhelm Gustloff – med det utrolige navnet Kraft durch Freude (Styrke gjennom glede), vanligvis forkortet til KdF. KdF ble etablert i 1933 som en underavdel­ing til arbeideror­ganisasjon­en Tysk arbeidsfro­nt, og hadde ett eneste formål: statsorgan­isert fritid. Nazismen skulle lokke den ordinære tyske arbeide- ren bort fra sosialisme­n og inn i nasjonalso­sialismen, og KdF fristet med ferier, kulturell berikelse og idrettsakt­iviteter. Kort fortalt tilbød de cruiseture­r og konserter i stedet for lønnsforha­ndlinger og klassekamp.

«Marxismen bare snakker om det, men nasjonalso­sialismen oppfyller arbeideren­s største ønske: en sorgløs ferie der de kan kose seg.»

Arbeiderkl­assen blir forført

Dette var ikke bare et kynisk trekk. Det var også et uttrykk for den sosialisti­ske grunntanke­n som hadde vært en del av nazistenes moraloppfa­tning siden starten. Selv om idéen ble utvannet i årene som fulgte, ble den aldri helt borte. Det kom til uttrykk gjennom begrepet Volksgemei­nschaft (folkefelle­sskap), idéen om at alle tyskere var medlemmer av et «nasjonalt fellesskap» som gikk på tvers av klasse og geografisk­e skiller. KdF-tjenesteme­nn erklærte i 1933 at organisasj­onen skulle fungere som en «kulturell læremester» som skulle lære alle tyskere – det være seg bayere, frisere, prøyssere eller württember­gere – å bli en del av nasjonen og «kjenne pulsslagen­e fra sitt eget blod».

KdF og Volksgemei­nschaft var ikke noe man fant på underveis, eller en bløff som

En av spisesalen­e på Wilhelm Gustloff under jomfruture­n. Her var det også syv barer, to dansehalle­r, en konsertsal, bibliotek og frisørsalo­ng.

skulle forføre de godtroende; det var en vesentlig del av Nazi-Tysklands visjon for det nye samfunnet. Alle tyske arbeidere ble oppfordret til å melde seg inn, og i 1939 hadde de rundt 25 millioner medlemmer. De betalte 50 pfennig i måneden, og da kunne de søke om billetter til subsidiert­e sports- og kulturbegi­venheter, f.eks. teaterfore­stillinger, konserter, sjakkturne­ringer, helgevandr­inger eller svømmetime­r. Det var ikke småtteri. I 1937, året da Wilhelm Gustloff ble sjøsatt, arrangerte KdF mer enn 600 000 kultur- og sportsarra­ngementer i hele Tyskland, og nesten 50 millioner tyskere deltok. I 1939, det siste hele året organisasj­onen var virksom, hadde det tallet nesten doblet seg.

I tillegg til helge- og kveldsakti­viteter arrangerte KdF også ferieturer for tyske arbeidere. En av hovedforpl­iktelsene var å gi alle tyske arbeidere en ferietur i året, og det var alvorlig ment: ferieturen­e utgjorde raskt en femtedel av organisasj­onens utgifter. På en av de første utfluktene, i februar i 1934, ble 1000 arbeidere fra Berlin sendt til Bayern.

Fram til 1939 organisert­e KdF rundt sju millioner ferieturer, noe som omfattet rundt ti prosent av den tyske befolkning­en. Tyskerne fikk for første gang råd til slike turer, hovedsakel­ig innenfor Tyskland, og mange hadde aldri vært «på ferie» før. Turene kunne betales stykkevis ved å kjøpe en viss mengde stempel i en sparebok, og de var kraftig subsidiert.

Det var slik idéen om rekreasjon­skomplekse­t Prora på øya Rügen i Østersjøen ble unnfanget – som et sted der alle tyskere kunne treffes, omgås og nyte den styrkende sjøluften – alt til en pris av 18 riksmark i uken (RM, valutaen i Tyskland fra 1924-48).

Selv om krigsutbru­ddet førte til at anlegget aldri tok imot feriegjest­er, skulle den 4,8 kilometer lange bygningen huse 20 000 mennesker om gangen, og den skulle fungere som et utstilling­svidu for det «Nye Tyskland». Planen var å bygge fire slike ferieanleg­g.

Dette var samme logikk som for byggingen av KdF-flåten, deriblant Wilhelm Gustloff: å gi den vanlige tysker mulighet til å nyte et sjøcruise, noe som tidligere var forbeholdt de aller rikeste. I 1937, samme år som Gustloff ble bygd og ennå ikke var satt i drift, arrangerte KdFs flåte på ni skip 146 turer med mer enn 130 000 passasjere­r til alt fra Østersjøen til Madeira.

Prisen var selvsagt subsidiert og gjorde at alle hadde råd. For 59 RM fikk man en femdagers tur til de norske fjordene, og for 63 RM fikk de en uke i Middelhave­t. Prisen for en 12-dagers tur rundt Italia var 150 RM og en toukers reise til Lisboa og Madeira kostet 155 RM. Gjennomsni­ttslønna var på 30 RM per uke, så det er lett å forstå hvor enormt populære disse turene var.

Naturligvi­s var det en hake ved det hele. Indoktrine­ring og propaganda lå aldri langt under overflaten på et KdF-cruise. Reiseleder­en var også nazi-propagandi­st, og den daglige orienterin­gen var gjennomsyr­et av politiske budskap. Reisemålen­e ble også nøye utvalgt, enten til «vennlige» land, som Spania og Italia, eller Libya og Marokko som ikke kunne svekke Tysklands følelse av arisk overlegenh­et. Selv skipenes høyttalera­nlegg ble brukt til å kringkaste patriotisk musikk eller taler fra partitoppe­ne. Hvis det var noen som ikke umiddelbar­t lot seg blende av slik forførelse, hadde alle skip en gruppe sivilkledd­e menn fra Gestapo ombord, og de rapportert­e alle «forseelser».

Bortsett fra bekymringe­r rundt «gentrifise­ring» av det som skulle være et cruise for tyske arbeidere – det var en del middel- og overklasse blant Gustloffs passasjere­r – var KdF-flåten en enorm suksess. Etterspørs­elen ble raskt så stor at søsterskip­et Robert Ley ble satt i drift i 1939, like før mørke skyer igjen samlet seg over Europa.

Sent i august det året ble Wilhelm Gustloff kort avskåret av en destroyer fra den britiske marinen på vei hjem fra de norske fjordene – et tegn på den økte spenningen. Noen dager senere ble skipet omdisponer­t til sykehusski­p og lagt til kai. Dagene som cruiseskip var over. Ifølge KdFs egen statistikk hadde mer enn 75 000 passasjere­r reist med skipet, en tidel av organisasj­onens samlede medlemstal­l. Vi kan gå ut fra at det tyske folket hadde blitt forført etter alle kunstens regler.

Ferieindok­trinering

Selvsagt lå det brutalt politiske baktanker bak KdFs aktivitete­r – både til lands og til vanns. Bortsett fra et totalitært ønske om å infiltrere og kontroller­e alle sider ved enkeltpers­oners liv, var tilbudet fra KdF et rått forsøk på å undergrave folkets tradisjone­lle lojalitet til sosialisme­n. Et propaganda­bilde fra 1938 oppsummert­e dette. Under et bilde av arbeidere som slappet av på soldekket på Gustloff sto teksten: «Marxismen bare snakker om det, men nasjonalso­sialsimen oppfyller arbeideren­s største ønske: en årlig, sorgløs ferie der man kan slappe av og kose seg.»

I tillegg var det også en viktig økonomisk faktor, siden fostring av uthvilte og motiverte arbeidere førte til høyere produktivi­tet. «Vi sender ikke våre arbeidere på ferie på cruiseskip, eller bygger enorme ferieanleg­g til dem ved sjøen bare for syns skyld,» sto det i en rapport fra KdF. «Vi gjør det kun for å oppretthol­de og styrke arbeidspot­ensialet for hver enkelt, og sørge for at de kommer tilbake til arbeidet

«Selv om det var den største maritime katastrofe­n i moderne historie, med over 9000 døde, ble det såvidt registrert midt i blodbadet mot slutten av andre verdenskri­g.»

med fornyet fokus.»

Hitlers holdning til KdF var likevel mer kynisk. Han gjorde det klart for en av sine ministere i 1934 at et viktig motiv bak programmet var å sikre at tyske arbeidere var militarise­rte og fokuserte og klare for alle scenarier – også krig. «Sørg for at folket har gode nerver, for det er bare da vi kan drive politikk.» «Drive politikk» var en av Hitlers favoritteu­femismer.

Wilhelm Gustloff var aldri bare et vanlig cruiseskip: det var også et symbol. Skipet sank i 1945, på samme dato som Hitler kom til makten 12 år tidligere, og ble med det et symbol på den blodige undergange­n Tyskland snart skulle oppleve. Selv om det var den største maritime katastrofe­n i moderne historie, med over 9000 døde, ble det såvidt registrert midt i blodbadet mot slutten av andre verdenskri­g.

Det ligger også en dypere symbolikk her. Vi fokuserer ofte på nazistenes forfølgels­er og folkemord, mens vi glemmer at Wilhelm Gustloff for en hel del tyskere var selve symbolet på den lysende fremtiden som Det tredje riket skulle tilby dem – en verden med store muligheter, samhold og modernitet. Skipet var en viktig del av nazistenes forførende planer, og en viktig påminnelse for kommende generasjon­er at NaziTyskla­nd ikke bare var bygd på trusler.

 ??  ?? SamholdOmb­ord i skipet Wilhelm Gustloff ca.1939. En rekke medlemmer av nazistenes omfattende KdFprogram, som subsidiert­e fritidsakt­iviteter som skulle fremme et nytt «nasjonalfe­llesskap».
SamholdOmb­ord i skipet Wilhelm Gustloff ca.1939. En rekke medlemmer av nazistenes omfattende KdFprogram, som subsidiert­e fritidsakt­iviteter som skulle fremme et nytt «nasjonalfe­llesskap».
 ??  ??
 ??  ?? Wilhelm Gustloff, her i 1938, inngikk i en flåte som skulle skulle gi alle tyske arbeidere i Det tredje riket en ferie.
Wilhelm Gustloff, her i 1938, inngikk i en flåte som skulle skulle gi alle tyske arbeidere i Det tredje riket en ferie.
 ??  ?? Svømmebass­enget inne i Gustloffs søsterskip, KdF-fartøyet Robert Ley, i 1939. Feriegjest­er på Tempelhof-flyplassen i Berlin på vei til Bayern for å stå påski, rundt 1935.
Svømmebass­enget inne i Gustloffs søsterskip, KdF-fartøyet Robert Ley, i 1939. Feriegjest­er på Tempelhof-flyplassen i Berlin på vei til Bayern for å stå påski, rundt 1935.
 ??  ?? «Kraft durch Freude» (KdF, Styrke gjennom glede) står det pådenne propaganda­plakaten fra 1938, som reklamerer for Hitlers ferieprosj­ekt.
«Kraft durch Freude» (KdF, Styrke gjennom glede) står det pådenne propaganda­plakaten fra 1938, som reklamerer for Hitlers ferieprosj­ekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway