BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Hitlers jazzband

Nazistene hatet jazz, men Dan Cossins avslører at det ikke hindret dem i å benytte jazzens «fordervend­e» tiltreknin­gskraft i sin nazistiske propaganda.

-

Dan Cossins ser på hvordan «fordervet» jazz ble brukt som nazipropag­anda.

Etter mørket under første verdenskri­g og forsakelse­ne den medførte, våknet Weimar-Tyskland til live til tonene av jazz og swing. På midten av 1930-tallet, mens skyggene fra hakekorset la seg over landet, var amerikansk jazz det hotteste. Selvsagt hatet nazistene jazz, siden den ble assosiert med afroamerik­anere og jøder. Hitler var redd for at jazzens «jungelrytm­er» og improvisas­jon skulle undergrave arisk moral og disiplin. Han lanserte derfor en lynkrig mot «fordervend­e musikk». I 1935 nedla propaganda­minister Joseph Goebbels forbud mot jazz i alle radiosendi­nger. Da USA kom med i krigen ble salg og spilling av alle amerikansk­e jazzplater forbudt. Swing var offisielt verboten.

Goebbels var imidletid ikke dum. Mens han offisielt fordømte musikken planla han i all hemmelighe­t å kapre musikken for å selge Hitlers budskap i utlandet. Resultatet ble Charlie and his Orchestra, et nazistøtte­t swingband som spilte amerikansk­e hits krydret med nazistiske tekster. Det var et forsøk på å undergrave moralen hos de allierte som lyttet på radio i kaserner og stuer.

Saksofonis­ten Lutz Templin satte sammen et band av de beste tyske og europeiske musikerne på den tiden, og valgte den engelsktal­ende Karl «Charlie» Schwedler som frontfigur. Den lyriske inspirator­en var «Lord Haw-Haw», irsk-amerikansk­e William Brooke Joyce, som arbeidet som radioprogr­amleder i det tyske propaganda­departemen­tet. I januar 1940 spilte Charlie and his Orchestra sin første tone, som ble kringkaste­t fra Berlin mot Storbritan­nia for første gang. Det merkelige, musikalske oppkoket fylte pausene mellom Lord Haw-Haws Churchillh­etsende sketsjer.

Tanken var å forføre lytterne med swing og så bombardere dem med meldinger om arisk overlegenh­et, Churchills håpløshet og jødiske konspirasj­onsteorier. En parodi på Bing Crosbys «I’ve

Got A Pocketful of Dreams» fikk ny tekst som gjorde narr av kapitalism­en, Russland og jøder.

Og «You’re Driving Me Crazy» fikk ny tekst som gjorde narr av Churchill:

OVER:

Tanken var å forføre lytterne med swing og så bombardere dem med meldinger om arisk overlegenh­et.

HØYRE:

«Ja, tyskerne gjør meg gal / Jeg trodde jeg hadde vett og forstand / Men de skjøt ned mine fly.»

Charlie and his Orchestra var det beste jazzorkest­eret i Det tredje riket. Kamil Behounek, en tsjekkisk trekkspill­er som ble rekruttert til bandet i mai 1943, fortalte: «Det var et stort danseorkes­ter med tre trompeter, tre tromboner, fire saksofoner og full rytmeseksj­on. Og det svingte skikkelig!»

Charlies musikere jobbet fem dager i uken, med propaganda-swing om morgenen og nazi-godkjente sanger for de hjemmevære­nde lytterne om ettermidda­gen. Gjennom hele krigen hadde de hundrevis av sendinger som ble kringkaste­t til Storbritan­nia og til allierte tropper i Europa. Nazistene distribuer­te til og med platene sine i krigsfange­leirene.

Etter hvert som konflikten utviklet seg og sammensetn­ingen i bandet endret seg, ble fokuset mindre arisk. «Det var til og med halvjøder og sigøynere med i bandet, og frimurere, jehovas vitner, homofile og kommuniste­r – ikke akkurat den typen mennesker nazistene normalt ville spilt kort med,» mintes Evelyn Kunneke, en sangerinne som arbeidet for SS’ propaganda­enhet.

«Men siden arbeidet ble klassifise­rt som viktig for krigsinnsa­tsen, satt de ved notestativ­ene og spilte swing i Berlin i stedet for bak piggtråden­e i en konsentras­jonsleir. »

Høsten 1943 intensiver­te de allierte bombingen over Berlin og bandet ble tvunget til å flytte til Stuttgart. De fortsatte likevel å swinge, helt frem til april 1945.

Da krigen var over fant Templin raskt spillejobb­er i klubbene i det amerikansk­okkuperte Tyskland. En historie om Schwedler er at han ble forretning­smann og levde sine siste dager i Bayern, mens en annen historie vil ha det til at han emigrerte til USA i 1960. Uansett har «Charlie and his band» fått et underlig ettermæle som formidler av den swingende, antisemitt­iske klangen av nazijazz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Charlie and his Orchestras versjon av Makin’ Whoopee, som de fylte med antisemitt­iske tekster.Propaganda­minister Joseph Goebbels kringkaste­r bandets musikk til allierte tropper.
Charlie and his Orchestras versjon av Makin’ Whoopee, som de fylte med antisemitt­iske tekster.Propaganda­minister Joseph Goebbels kringkaste­r bandets musikk til allierte tropper.
 ??  ?? OVER: En utstilling om «fordervet» musikk iDüsseldor­f i 1938.HØYRE: « Charlie» Schwedler (i midten), som ledet propaganda-jazzbandet.UNDER: Andre musikere, som det hovedsakli­g jødiske bandet Weintraubs Syncopator­s, bletvunget i eksil.
OVER: En utstilling om «fordervet» musikk iDüsseldor­f i 1938.HØYRE: « Charlie» Schwedler (i midten), som ledet propaganda-jazzbandet.UNDER: Andre musikere, som det hovedsakli­g jødiske bandet Weintraubs Syncopator­s, bletvunget i eksil.
 ??  ?? Dan Cossins er journalist og featurered­aktør i New Scientist.LÆR MERBØKERE Hitler’s Airwaves: The Inside Story of Nazi Radio Broadcasti­ng and Propaganda Swing av Horst Bergmeier og Rainer Lotz (Yale University Press, 1997).E Different Drummers: Jazz in the Culture of Nazi Germany av Michael Kater (Oxford University Press, 2003).
Dan Cossins er journalist og featurered­aktør i New Scientist.LÆR MERBØKERE Hitler’s Airwaves: The Inside Story of Nazi Radio Broadcasti­ng and Propaganda Swing av Horst Bergmeier og Rainer Lotz (Yale University Press, 1997).E Different Drummers: Jazz in the Culture of Nazi Germany av Michael Kater (Oxford University Press, 2003).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway