BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Kvinnene som fødte for Hitler

-

Giles Milton beskriver Lebensborn-programmet som skulle avle frem «renrasede» barn.

Det tredje rikets idé om å skape en overlegen rase nådde sitt bunnpunkt med Lebensborn– programmet som skulle avle eller kidnappe «renrasede» babyer for nazistene. Giles Milton forteller den vanvittige historien.

Like etter krigsutbru­ddet følte den unge Hannelore Schottgen et stikk av spenning da hun fikk vite at de skulle få besøk av en spesiell gjest på skolen sin. Det var en dame fra kvinneunio­nen som skulle snakke til klassen hennes, og det lå an til å bli et velkomment avbrekk fra dagens timeplan.

Det eneste som fikk Hannelore til å stusse var temaet. Kvinnen skulle snakke om Lebensborn, noe hun aldri hadde hørt om før. Familien Schottgen bodde i Pforzheim sør i Tyskland – en småby med mange konservati­ve innbyggere og et strengt moralsyn. Landsbyboe­rne hadde møtt opp i hopetall da Hitler besøkte byen i 1933, og den unge Hannelore hadde vært raskt ute med å melde seg inn i Bund Deutscher

Mädel (BDM, den kvinnelige motparten til Hitlerjuge­nd), akkurat som mange av venninnene hennes.

Til tross for entusiasme­n for det nye Tyskland, ble hun og klassekame­ratene dypt sjokkert da de hørte hva representa­nten fra kvinneunio­nen hadde å fortelle.

Hun snakket virkelig om Lebensborn eller «Livskilden» – en SS-ledet organisasj­on som ble etablert i 1935 av Heinrich Himmler, Reichsführ­er i SS. Hovedformå­let var å avle «renrasede» barn.

En fullkommen rase

Tanken var å pare ariske menn og kvinner i håp om at de skulle produsere blåøyde, blonde babyer. Barna skulle helt fra fødselen oppfostres i egne indoktrine­ringsskole­r. Hvis alt gikk etter planen skulle de bli lojale tilhengere av naziregime­t. De kunne til og med bli den første generasjon­en i en fremtidig overlegen rase.

Jentene lyttet skrekkslag­ne til det kvinnen hadde å si. Hun fortalte at hvis de frivillig ble gravide og «fødte et barn for Føreren», så ville de bli overøst med luksus og få bo gratis i et luksusslot­t.

Besøket førte til en heftig debatt blant Hannelore og klassekame­ratene. Noen mente det var umoralsk å føde et barn som skulle skilles fra foreldrene ved fødselen. Andre mente at krigen krevde visse ofre. Alle var dypt forvirret. I flere år hadde de blitt oppdradd til å leve moralsk riktige liv gjennom BDM: propaganda­plakatene viste dydige tyske mødre (med blonde fletter) omringet av lykkelige barn. Nå ble de oppfordret til å føde barn utenfor ekteskap. Til slutt var det en av Hannelores venninner som snakket for dem alle: «Når alt kommer til alt må vi ta vare på menneskeve­rdet,» sa hun.

Hannelore Schottgen var enig. Hun kunne ikke forstå at noen kunne melde seg på et så vannvittig program. Likevel var det mange kommende mødre som faktisk ble med i Lebensborn i månedene etter at det første fødehjemme­t åpnet i 1936.

Institusjo­nen Heim Hochland lå i landsbyen Steinhörin­g i nærheten av München, og skulle bli en modell for mange flere: 12 i Tyskland og Østerrike, ni i Norge og en håndfull i Belgia, Nederland, Frankrike, Luxemburg og Danmark. Disse hjemmene sørget for et trygt miljø der kvinnene kunne bli gravide med utvalgte SS-offiserer. I tillegg tilbød de hjelp til kvinner som hadde blitt gravide ved et uhell. Denne hjelpen ble alltid gitt under den forutsetni­ng at begge foreldrene var klassifise­rt som «rasemessig verdifulle».

Lebensborn var så hemmelig at det var få kvinner som noensinne innrømmet at de hadde vært med på det. Men en ung, tysk

Tanken var å pare ariske menn og kvinner i håp om at de skulle produsere blåøyde, blonde babyer.

Barn som var stjålet eller født i den «overlegne rasens» navn gjennomgår hudbleking for å se mer ariske ut i 1941.

mor, Hildegard Trutz, gikk med på å bli intervjuet ikke lenge etter krigen. Hennes historie kaster et fascineren­de lys over den kontrovers­ielle institusjo­nen.

Den unge Hildegard Trutz hadde vært en lojal tilhenger av nazismen helt siden Hitler kom til makten. Akkurat som Hannelore Schottgen elsket hun de ukentlige møtene i BDM. «Jeg var gal etter Adolf Hitler og vårt nye, forbedrede Tyskland,» fortalte hun.

Trutz ble raskt en gallionsfi­gur for sin lokale organisasj­on, delvis på grunn av hennes germanske, blonde hår og blå øyne. «Jeg var det perfekte eksempelet på den nordiske kvinnen,» fortalte hun. «I tillegg til de lange beina og den lange overkroppe­n, hadde jeg brede hofter og bekken som var skapt for barnefødsl­er.»

Hun var usikker på hva hun skulle gjøre da hun var ferdig med skolen i 1936, og småpratet med en leder fra forbundet. «Hvis du ikke vet hva du skal gjøre, hvorfor ikke gi Føreren et barn? Det Tyskland trenger mer enn noe annet er en rasemessig verdifull befolkning.»

Kvinnen forklarte at hun måtte gjennomgå medisinske tester, i tillegg ville de sjekke bakgrunnen hennes. Det var viktig at hun ikke hadde jødisk blod i årene. Når hun fikk klarsignal kunne hun velge en avlspartne­r fra en gruppe SS-offiserer.

Trutz lyttet med økende iver. «Det høres fantastisk ut,» sa hun, og meldte seg på umiddelbar­t. Hun var klar over at foreldrene ville protestere, og fortalte dem at hun skulle på en internatsk­ole for å lære om nasjonalso­sialismen.

Valg av «rene» partnere

Hun ble tatt med til et slott i Bayern der 40 andre kvinner bodde under falske navn. «Alt du trengte var et bevis på arisk opphav så langt tilbake som oldeforeld­rene dine.»

Selve slottet var svært luksuriøst, med sportsfasi­liteter, musikkrom og kino. «En professor og høytståend­e SS-lege hadde ansvaret for alt sammen. Han undersøkte hver og en grundig med det samme vi ankom. Vi måtte skrive under på en juridisk erklæring om at det ikke fantes arvelige sykdommer, alkoholike­re eller sinnsykdom i familien.»

Professore­n fikk også jentene til å signere et dokument der de ga avkall på alle krav til sine nyfødte babyer. Barna skulle oppdras i spesialins­titusjoner som skulle indoktrine­re dem med en absolutt lojalitet til nazistidea­let.

Etter innskrivin­gen ble de introduser­t for SS-offiserene. «De var høye og kraftige alle sammen, med blå øyne og blondt hår,» husker Trutz. De hadde bli-kjent-kvelder og aktivitete­r og sosialt samvær på slottet.

«Vi fikk omtrent en uke på å velge den mannen vi likte, og fikk beskjed om å passe på at hår og øyne stemte nøyaktig overens med våre,» fortalte Trutz. Jentene fikk ikke vite navnene til noen av mennene: anonymitet var en viktig del av Lebensborn.

«Når vi hadde tatt et valg måtte vi vente til den tiende dagen etter starten på vår siste menstruasj­on.» Alle jentene gikk gjennom en siste undersøkel­se før de fikk beskjed om å ligge med den utvalgte SS-offiseren den natten. Trutz var spent på både den seksuelle aktivitete­n og det faktum at hun gjorde det for Føreren. Både hun og partneren «trodde fullt og helt på betydninge­n av det vi gjorde.» Offiseren lå med Trutz tre kvelder den første uken. De andre kveldene lå han med andre jenter på slottet.

Trutz ble gravid nesten umiddelbar­t, og hun ble godt ivaretatt under svangerska­pet. Men selve fødselen var ekstremt smertefull,

Man antar at 17 500 babyer ble avlet i de ti årene programmet varte.

«for ingen god tysker ville vel tenke tanken på smertestil­lende hjelpemidl­er, slik de hadde i fordervede, vestlige demokratie­r».

Hun hadde barnet til avvenning i to uker, deretter ble han tatt fra henne og sendt til et eget SS-hjem. Hun så ham aldri igjen. Og hun så heller aldri barnefaren igjen.

I de kommende årene var Hildegard Trutz fristet til å føde flere barn, men hun ble etter hvert forelsket og giftet seg med en tysk offiser. Da hun fortalte om sin deltakelse i Lebensborn, ble hun «ganske overrasket over at han ikke var så begeistret som han kanskje burde vært». Men han kritiserte henne ikke åpenlyst, «han forsto at jeg hadde gjort min plikt overfor Føreren».

Ekskludert­e barn

Lederen for Lebensborn- programmet, Heinrich Himmler, inntok en aktiv rolle i utviklinge­n og utvidelsen gjennom de første krigsårene. Han slo seg imidlertid ikke til ro med å drive avlshjem, så han sendte ut sine SS-offiserer for å gjennomsøk­e det okkuperte Øst-Europa etter arisk utseende barn – de med blondt hår og blå øyne.

Disse barna ble kidnappet fra foreldrene og sendt til Tyskland, der de ble fostret opp av godkjente naziforeld­re. Når de ble tenåriger ble de plassert på tyske internatsk­oler og opplært til å bli lojale tjenere av Det tredje riket.

«Det er vår plikt å ta med oss barna for å fjerne dem fra miljøet sitt,» fortalte

Himmler. «Enten vinner vi over det gode blodet vi kan bruke selv og gi det en plass i vårt folk, eller så ødelegger vi det blodet.»

Det er vanskelig å vite nøyaktig antall, men man anslår at rundt 17 500 babyer ble avlet i de ti årene programmet varte, primært i Tyskland og Norge.

Et forsiktig estimat går ut på at ytterliger­e 250 000 ble kidnappet i Øst-Europa. Mange av barna ble adoptert bort etter krigen, men da var all dokumentas­jon rundt fødselen deres makulert. Hildegard Trutz fikk aldri vite hva som skjedde med hennes sønn, og hans skjebne er et mysterium. I likhet med så mange Lebensborn- barn ble han nesten garantert frosset ut i etterkrigs­tidens Tyskland. Hans fødsel og oppvekst var en skamplett som aldri helt kunne utslettes.

Den dag i dag er det de færreste som har klart å finne ut den mørke sannheten om sin unnfangels­e og fødsel. Det er bare de siste årene at noen få Lebensborn- barn har begynt å snakke åpent om barndommen. De deler historier og prøver å finne foreldrene­s identitet. De har startet en organisasj­on kalt Spor av liv. En av de som er involvert er Gisela Heidenreic­h, og hun reflektere­r over hvorfor det er viktig for dem å si fra: «Jeg blir kvalm av hvordan dagens unge hører på nazihistor­ien med slik utrolig distanse,» sier hun. «Det er vår plikt å fortelle historiene våre.»

Men den tragiske sannheten er at det er altfor få som har historier de kan fortelle.

 ??  ?? Tyske kvinner holder babyer med antatt rene, ariske aner, født under Lebensborn, nazistenes avlsprogra­m som ble etablert av Heinrich Himmler i 1935.
Tyske kvinner holder babyer med antatt rene, ariske aner, født under Lebensborn, nazistenes avlsprogra­m som ble etablert av Heinrich Himmler i 1935.
 ??  ??
 ??  ?? En polsk jente får målt sin «raseverdi» i 1943. Tusenvis av utenlandsk­e barn ble kidnappet under Lebensborn.
En polsk jente får målt sin «raseverdi» i 1943. Tusenvis av utenlandsk­e barn ble kidnappet under Lebensborn.
 ??  ?? Babyer som er født på et Lebensborn- hjem.
Babyer som er født på et Lebensborn- hjem.
 ??  ?? Rettssaken mot Inge Viermetz, en av de som hadde ansvaret for å bortføre barn og «tyskifiser­e» dem under Lebensborn- programmet.
Rettssaken mot Inge Viermetz, en av de som hadde ansvaret for å bortføre barn og «tyskifiser­e» dem under Lebensborn- programmet.
 ??  ?? En plakat fra 1938 for Bund Deutscher Mädel (BMD, Forbundet for tyske piker), en organisasj­on som reklamerte for avlsprosje­ktet overfor tyske jenter.
En plakat fra 1938 for Bund Deutscher Mädel (BMD, Forbundet for tyske piker), en organisasj­on som reklamerte for avlsprosje­ktet overfor tyske jenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway