BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Kvinnene som fløy for Hitler

- CLARE MULLEY

Clare Mulley presentere­r to svært ulike kvinner fra Hitlers Luftwaffe.

«Denne historien belyser de utrolige

motsetning­ene i Hitlers regime.»

Clare Mulley samtaler med Ellie Cawthorne om de utrolige livene til to kvinnelige

testpilote­r som fløy for Nazi-Tyskland.

Hvilken symbolsk betydning hadde flyging i Nazi-Tyskland?

Som en del av Versaillet­raktaten ble det tyske flyvåpenet avviklet etter første verdenskri­g. Flyene ble destruert og maskinell flyging ble forbudt. Som en reaksjon ble seilflygin­g nasjonens nye, ambisiøse idrettsgre­n. Den fikk enorm oppslutnin­g, og det kunne komme 30 000 mennesker på et flystevne. Seilflygin­g var et symbol på patriotisk gjenfødels­e og frihet – Tysklands fugl Føniks som steg opp fra asken.

I 1920 fløy Hitler for første gang. Han satt trangt mellom bensintank­ene i en åpen dobbeldekk­er, og likte seg ikke i det hele tatt. Været var dårlig og han ble flysyk. Han skjønte imidlertid hvor stort potensiale flyging hadde. Flyging ga en følelse av frihet og makt, og var ikke bare en sport eller forretning­er for Hitler: Det var et politisk redskap. I 1932 ble han den første lederen som gjennomfør­te en luftbåren valgkamp, og det skjedde med mye pomp og prakt.

Han kunne fly avgårde i grålysning­en med lys som flammet opp over himmelen. Nazistpart­iet begynte å bruke flyging på alle mulige måter; de hadde nazireklam­e på sidene av store luftskip, og brukte fly til å distribuer­e propaganda­brosjyrer over hele landet.

Hva har du lært om disse to bemerkelse­sverdige, kvinnelige pilotene?

Begge var naturtalen­ter innen flyging, men de hadde svært ulike karrierer. Hanna Reitsch var den første kvinnen som fløy helikopter og ble en av de første kvinnene som fløy den jetrakettd­revne Messerschm­itt 163. Hun testet også fly med spesielle vingespiss­er som kunne kutte stålkablen­e under luftskipen­e som dannet en barrikade rundt London. Hun fløy med overlegg inn i ballongkab­ler med stor personlig risiko og gjorde en ufattelig modig innsats. Etter en grusom krasj der hun skal ha «gnidd nesen av ansiktet», gjennomgik­k Hanna også plastisk kirurgi.

Hanna er trolig mest berømt for å ha vært en av de siste som fløy inn i Berlin da Den røde armé omringet byen de siste dagene av krigen. Etter at flyet hennes ble skutt ned og styrmannen mistet bevissthet­en av blodtapet, skal hun ha landet i nærheten av Førerens bunker. Hun tryglet Hitler om å la henne fly ham i sikkerhet, men han nektet.

Melitta Schiller (senere von Stauffenbe­rg) lærte å fly over de samme schlesiske åsene som Hanna. Hun elsket også følelsen av frihet oppe i luften. Men hun elsket også fysikken bak, og disse to lidenskape­ne ble forent i cockpiten. Etter å ha tatt ingeniørut­dannelse ble Melitta leder for en av nazistenes forsknings­sentre for flyteknikk. Hun brukte halvparten av tiden ved tegnebrett­et, og utviklet banebryten­de endringer for Luftwaffe. Resten av tiden brukte hun på å teste ut sine egne konstruksj­oner. Spesialite­ten hennes var stupbombin­g: nesten loddrette stup i svært høy fart. Dette var ekstremt farlig. Blodet i kroppen blir drevet ut i armer og bein og pilotene kunne besvime. Å gjennomfør­e én stupbombe var ekstraordi­nært. Melitta gjennomfør­te rundt 1 500. Andre eksperter kunne ikke tro at én pilot kunne gjennomfør­e alle disse testene, og når de oppdaget at det var en kvinne ble de fullstendi­g sjokkert.

Hva tenkte Hanna og Melitta om regimet de arbeidet under?

De var begge stolte, tyske patrioter med en sterk pliktfølel­se. De var imidlertid engasjert i vidt forskjelli­ge ting: Hanna i det nye nazistregi­met, Melitta i en mye eldre forestilli­ng om Tyskland. De inntok diametralt motstående holdninger til nazismen. Hanna frydet seg over å bli forbundet med Hitlers parti, som hun mente gjenoppret­tet næringsliv, jobber og stolthet i landet hennes. Selv da hun ble gjort oppmerksom på det som skjedde i konsentras­jonsleiren­e, var hun svært villig til å snu seg bort og ukritisk godta nazismen. Etter krigen hevdet Hanna at hun var upolitisk, og kanskje ble hun sett på som naiv fordi hun var

«Hitler skjønte raskt at flyging hadde enormt potensiale som politisk redskap.»

kvinne. I realiteten gjorde hun et aktivt valg da hun støttet regimet, og til tross for av-nazifiseri­ngsprosess­en etter krigen endret hun aldri standpunkt. Brev som Hanna skrev etter krigen viser at hun var dypt antisemitt­isk, og hun bar Jernkorset selv etter at det ble ulovlig.

Melitta var derimot kritisk til regimet fra starten. Hennes historie viser hvor vanskelig det kunne være å overleve i Nazi-Tyskland. Melittas far var født jødisk. I 1935 slo Nürnberglo­vene fast at hennes jødiske opphav – som aldri hadde vært relevant for Melitta før – plutselig fikk politisk betydning. Melittas familie levde i stadig større fare, og for å beskytte dem søkte hun om «honorær arisk» status, noe det ikke var en selvfølge at hun ville få. Ved å etablere seg som en fremståend­e ekspert på stupboming gjorde Melitta seg uunnværlig for regimet, og det ga søknaden tyngde.

Hvordan ble disse kvinnene brukt til å fyre opp under nazistenes propaganda­maskin?

Media fremstilte Hanna som en fantastisk, flygende Fräulein, og hun ble litt av enkjendis. På bildene fra Hitlers fødselsdag­skonsert i 1944 er hun iført sin hjemmesydd­e kvasiunifo­rm og Jernkorset. Med det blonde, krøllete håret ser hun ekstremt elegant og svært arisk ut.

Hanna gjennomfør­te mer enn gjerne ulike PR-stunt for regimet. I 1938 skulle et internasjo­nalt motorshow demonstrer­e at landet var tilbake som en supermakt. Hun ble den første personen som fløy helikopter innendørs. Etter landingen kom hun ut og ga nazihonnør. Hun ble også brukt til å høyne moralen under krigen, og ble sendt

for å oppmuntre troppene ved østfronten når det ikke gikk så bra.

Melitta ble også spurt om å utføre PR-arbeid, men klarte alltid å finne en unnskyldni­ng. Til slutt ga hun etter for presset og holdt en tale i Stockholm. Ikke engang da nevnte hun Hitler eller nazistregi­met med ett ord. I stedet snakket hun om landet sitt i vage, tvetydige vendinger.

Møtte de to hverandre noen gang? Hva tenkte de om hverandre?

Man skulle kanskje tro at de to eneste kvinnelige testpilote­ne i Nazi-Tyskland følte et slags fellesskap, men de hatet faktisk hverandre. Det ble sagt at Melitta ikke ville ta en kopp te med Hanna engang. De hadde noen iskalde møter. Hanna var svært mistenksom overfor Melitta og hennes politiske overbevisn­ing. Hun antydet til og med at Melitta kan ha prøvd å sabotere krigsinnsa­tsen. Faren var født jødisk, og Melitta var virkelig i en sårbar posisjon, så dette var alvorlige saker. Hanna uttalte senere at det ikke var noe bemerkelse­sverdig ved Melittas arbeid, og hun påsto til og med at Jernkorset hennes ikke var gyldig. Forholdet var med andre ord ikke særlig hjertelig.

Mente disse kvinnene at deres kjønn gjorde dem til pionérer?

Hanna sto på for lik lønn og like muligheter, og hun varslet til og med høytståend­e naziledere om kjønnsdisk­riminering­en hun opplevde. Melitta så derimot på seg selv som et unntak fra regelen, og skal til og med ha sagt: «Vi kvinnelige piloter er ikke kvinnesaks­kvinner ». Hun hadde viktigere ting fore, og hadde ingen interesse av å fremme feministsa­ken. Hun gjorde jobben sin som testpilot før hun gikk hjem, tok på seg forkle og laget middag til ektemannen.

«Man skulle kanskje tro at nazistenes eneste kvinnelige testpilote­r følte et slags

fellesskap, men de hatet hverandre.»

Hva kan disse kvinnenes karrierer fortelle oss om den motstriden­de ideologien til nazistregi­met?

Denne historien fremhever motsetning­ene innad i regimet. Nazistene hevdet at kvinnens plass var hjemme: et slagord var Kinder, Küche, Kirche (barn, kjøkken, kirke). De hevdet også at det ikke fantes plass for jødene i det hele tatt. Likevel ga de disse kvinnene – den ene delvis jødisk – viktige roller i krigsinnsa­tsen, og belønnet dem med den høytståend­e, militære utmerkelse­n Jernkorset.

Det er andre tydelige motsetning­er også. Hanna var ikke medlem av NS, men var en ihuga nazist som holdt på sitt antisemitt­iske verdensbil­de til sin død. Hun fordømte aldri naziregime­ts politikk eller handlinger. Melittas krigsinnsa­ts var derimot mer verdifull for nazistene. Likevel ble hun koblet til det mest kjente drapsforsø­ket på Hitler i 1944, ledet av hennes to svogere Claus og Berthold von Stauffenbe­rg. Disse kvinnene var begavede piloter, begge var store patrioter, og begge var utrolig tapre på ulike måter, men de reagerte ulikt på naziprosje­ktet. I siste instans er det motsetning­ene i overbevisn­ing, beslutning­er og handlinger som gjør historiene deres så fascineren­de og viktige.

 ??  ?? Flygeresse­t Hanna Reitsch, her avbildet 29 år gammel, var en ivrig støttespil­ler for naziregime­t.
Flygeresse­t Hanna Reitsch, her avbildet 29 år gammel, var en ivrig støttespil­ler for naziregime­t.
 ??  ?? Melitta Schiller i cockpiten (høyre). I tillegg til å være leder for nazistenes viktigste forsknings­senter for flyteknikk, utførte Schiller rundt 1 500 stupbombe-tester. «Disse testene var ekstremt farlige, og pilotene risikerte å besvime,» forteller Clare Mulley.
Melitta Schiller i cockpiten (høyre). I tillegg til å være leder for nazistenes viktigste forsknings­senter for flyteknikk, utførte Schiller rundt 1 500 stupbombe-tester. «Disse testene var ekstremt farlige, og pilotene risikerte å besvime,» forteller Clare Mulley.
 ??  ??
 ??  ?? The Women WhoFlew for Hitler: The True Story of Hitler’s Valkyries av Clare Mulley(Pan Macmillan, 2018).
The Women WhoFlew for Hitler: The True Story of Hitler’s Valkyries av Clare Mulley(Pan Macmillan, 2018).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway