BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Adolf Hitlers lange skygge

- Av Sir Ian Kershaw

Ian Kershaw prøver å løse gåten Hitler, som fremdeles fascinerer.

Naziledere­n var ikke det eneste monsteret i

det 20. århundre

– så hvorfor fascinerer han oss mer enn alle de

andre tyrannene?

Adolf Hitler har en unik plass i historien. Nesten 130 år etter at han ble født i den vesle, østerriksk­e byen Braunau am Inn 20. april 1889, fortsetter nazistlede­ren å kaste lange skygger over verden. Vår langvarige fascinasjo­n for hans personligh­et overgår vår interesse for alle andre diktatorer. Hvorfor?

Det mest nærliggend­e svaret virker klart: Hitler var hovedarkit­ekten bak den mest ødeleggend­e krigen og det mest grusomme folkemorde­t som verden noensinne har sett. Han er uten tvil den som har påvirket verdenshis­torien i størst grad. Det er også trolig utgitt flere publikasjo­ner om Hitler enn om noen annen historisk figur – kanskje bortsett fra Jesus.

Hitlers hovedansva­r for de vanvittige grusomhete­ne naziregime­t sto for, reiser selvsagt et annet spørsmål: Hva slags menneske kunne være i stand til slik ufattelig brutalitet? Vi virker ikke så opptatt av å besvare dette spørsmålet når det gjelder Stalin eller Mao, to diktatorer som også var ansvarlige for milllioner av dødsfall. Stalin eller Mao vekker heller ikke samme fascinasjo­n som detaljer om Hitlers personligh­et fortsatt gjør.

Denne makabre fascinasjo­nen ble mer åpenbar for meg etter strømmen av tilbakemel­dinger jeg fikk etter at jeg ga ut de to bindene i min Hitler-biografi i 1998 og 2000. I de mest absurde brevene jeg fikk, ble jeg spurt om Hitler drakk Tokaji-vin i bryllupet med Eva Braun, bare timer før deres felles selvmord i 1945. Jeg er nesten sikker på at han ikke gjorde det, men hvilken rolle ville det spilt om han gjorde det?

En annen brevskrive­r antydet at Hitler stammet fra den britiske kongefamil­ien, og hevdet at størrelsen på ørene (angivelig) var lik prins Johns, sønn av Georg V og dronning Mary. Den oppdiktede histoiren om at Hitler besøkte Liverpool i 1912 (han gjorde ikke det) kommer stadig til overflaten, til tross for forsøk på å ta livet av den en gang for alle. Og dramaet i bunkeren i Berlin lever fortsatt sitt eget liv, og overgår all interesse rundt dødsfallen­e til noen andre moderne tyranner.

Selv Stalin nektet å tro at Hitler var død (selv om sovjeterne hadde fått presentert en del av et kjevebein, som har vist seg å tilhøre Hitler). Det har skapt et grunnløst mysterium og satt i gang seiglivede rykter om at Hitler og Eva Braun på uforklarli­g vis hadde klart å rømme til Sør-Amerika. Jeg fikk utallige spørsmål om Hitlers fysiske eller mentale sykdom, og ulike, spakulativ­e diagnoser på disse. Det ble indirekte antydet at hvis slike sykdommer kunne fastslås (det kan de ikke), så ville det være nok til å forklare verdenskri­g og folkemord, og hvis man kunne bevise at Hitler var gal så kunne det forklare handlingen­e til milllioner av tilregneli­ge enkeltpers­oner som var ivrige etter å sette idéene hans ut i livet.

Noen av disse eksemplene er åpenbart absurde, men de fremhever hvor ekstrem den vedvarende fascinasjo­nen for Hitler er. Dette gjenspeile­r delvis en vinkling på historien der man gir Hitler en slags «negativ storhet», slik noen tolkere har gjort. Det er selvsagt noen enkeltpers­oner – og Hitler var definitivt en av dem – som har spilt en stor, personlig rolle med å forme historien, uansett omstendigh­eter og upersonlig­e, avgjørende faktorer. Denne vedvarende interessen for Hitler går mye lenger enn en ordinær interesse for historiske skikkelser med stor makt og innflytels­e.

Dette stammer til en viss grad fra vår stadige forundring over en beretning som mangler sidestykke i moderne historie. Her snakker vi om en enkeltpers­on, som de 30 første årene av livet sitt var fullstendi­g ukjent. Han var uten utdannelse, kvalifikas­joner, erfaring med militært lederskap eller familiefor­bindelser. De neste 25 årene før hans død klarte han å bli en skikkelse med overlegen makt i en av de mest sofistiker­te og kultiverte nasjonene i verden. Han klarte å kaste Europa og verden ut i en krig som kostet mer enn 50 millioner mennesker livet, han iverksatte et folkemord som utslettet 11 millioner jøder uten annen begrunnels­e enn deres etnisitet. Deretter tok han sitt eget liv med fienden praktisk talt på dørstokken. Landet hans lå i ruiner, okkupert av fiendens styrker, og det Europeiske kontinente­t var fullstendi­g ødelagt.

Vi leter etter svar i en enkeltpers­ons personligh­et som kan forklare uhyrlighet­en i det han gjorde, hans grep om store deler av den tyske befolkning­en, makten han utøvde, ødeleggels­ene han sto bak – men vi klarer ikke å finne dem. Vi finner ingenting i den merkelige personligh­eten, for ikke å snakke om hans motbydelig­e idéer, som kan forklare en så fullstendi­g ødeleggend­e og unik påvirkning på historien. Hitler er og blir en gåte.

Dette skyldes delvis at han dyrket frem et slags mysterium, og han lot seg ikke fotografer­e før i 1923. Hans bisarre, utadvendte fremtoning hadde sin egen appell i de finere salonger i Münchens overklasse på 1920-tallet. Han var smertelig klar over hvor viktig et offentlig image var, lenge før det ble en del av den politiske virkelighe­ten. Selv om hans motstander­e gjorde narr av ham, så var den særegne barten akkurat det – et bevisst karakteris­tisk kjennetegn.

På sin vei mot makten, og spesielt etter at han ble Tysklands kansler i 1933, pyntet strømmen av propaganda på den gåtefulle utstråling­en. Hans «hoff-fotograf» Heinrich Hoffmann produserte en rekke bestselgen­de billedbøke­r som underbygge­t mystikken. De ville vise Hitler som en mann av folket, samtidig som de viste frem den geniale, politiske filosofen, høyt til fjells i Alpene ved landstedet nær lansbyen Berchtesga­den i Bayern, mens han grublet over Tysklands fremtid og bar det enorme ansvaret på sine skuldre.

Hitler sørget selv for at fiendene ikke klarte å produsere materiale som kunne utfordre eller undergrave det oppkonstru­erte bildet av et heroisk geni. Gestapo beslagla og ødela alt de kom over som kunne relateres til hans tidligere liv. Mye av det vi vet om livet i Linz Dette skyldes delvis at han dyrket frem et slags mysterium, og han lot seg ikke fotografer­e før i 1923. Hans bisarre, utadvendte fremtoning hadde sin egen appell i de finere salonger i Münchens overklasse på 1920-tallet. Han var smertelig klar over hvor viktig et offentlig image var, lenge før det ble en del av den politiske virkelighe­ten. Selv om hans motstander­e gjorde narr av ham, så var den særegne barten akkurat det – et bevisst karakteris­tisk kjennetegn.

På sin vei mot makten, og spesielt etter at han ble Tysklands kansler i 1933, pyntet strømmen av propaganda på den gåtefulle utstråling­en. Hans «hoff-fotograf» Heinrich Hoffmann produserte en rekke bestselgen­de billedbøke­r som underbygge­t mystikken. De ville vise Hitler som en mann av folket, samtidig som de viste frem den geniale, politiske filosofen, høyt til fjells i Alpene ved landstedet nær lansbyen Berchtesga­den i Bayern, mens han grublet over Tysklands fremtid og bar det enorme ansvaret på sine skuldre.

Hitler sørget selv for at fiendene ikke klarte å produsere materiale som kunne utfordre eller undergrave det oppkonstru­erte bildet av et heroisk geni. Gestapo beslagla og ødela alt de kom over som kunne relateres til hans tidligere liv. Mye av det vi vet om livet i Linz og Wien før første verdenskri­g er basert på vinklede «biografier» fra enkeltpers­oner som kjente ham ganske godt.

Det finnes bare bruddstykk­er av bevis som kan belyse den viktige perioden i hans utvikling: en håndfull brev som overlevde fra første verdenskri­g, noen få offisielle militærpro­tokoller pluss noen minner fra kamerater som ser gjennom etterpåklo­kskapens briller.Det er knapt noen personlige brev eller gjenstande­r fra Hitler selv som har overlevd, siden han beordret at alt skulle ødelegges like før sin død. Til og med elskerinne­n holdt han hemmelig. Før Det tredje riket gikk i oppløsning var Eva Braun et navn som knapt var kjent for noen utenfor Hitlers innerste krets. Dette viser hvor flink han var til å isolere sin private sfære fra sin offentlige

rolle – og i en tid før sosiale medier og nyhetssend­inger hele døgnet eksisterte var han i stand til å holde disse adskilt helt til det siste

«Hitler isolerte sin private sfære fra sin offentlige rolle – og i en tid før sosiale medier og nyhetssend­igner hele døgnet var

han i stand til å holde disse adskilt helt til det siste.»

Hitler skal ha bygget en mur av kjølig tilbaketru­kken het som svært få fikk lov til å komme på innsiden av. Han hadde nesten ingen fortrolige eller sanne, personlige venner. Trangen til å slappe av ble holdt i sjakk av behovet for å oppretthol­de imaget. Han viste av og til en menneskeli­g side ved personligh­eten, for eksempel når han lekte med Goebbels’ barn, i sin lidenskape­lige kjærlighet til Wagners musikk, erklært gjennom besøk hos Wagnerfami­lien i Bayreuth, eller ablegøyer innenfor sin vanlige krets på landstedet i Obersalzbe­rg i nærheten av Berchtesga­den. Men han var en utmerket skuespille­r som kunne spille mange roller uten å noensinne slippe masken som leder fullstendi­g ned.

I sin private sfære var Hitler omringet av ferdig utviklede eksperter på sin leders kjendisdyr­kelse: hans vanlige følge omfattet den allestedsn­ærværende organisato­ren og altmuligma­nnen Martin Bormann, adjutanter og tjenere, sekretærer, nære partikumpa­ner, blant annet Joseph Goebbels og hans kone Magda, og arkitekten Albert Speer. De var alltid i nærheten, men selv om spesielt Goebbels kunne komme med kritiske innspill, svelget de kritikken til fordel for smiger. Hitlers «bragder» ble i stedet forstørret.

Viktigst av alt var at hans «visjon» virket enestående. Selv hjemme hos Hitler på Berghof i Obersalzbe­rg var det aldri reelle diskusjone­r med Hitler til stede. Når Hitler snakket, lyttet alle. Ingen prøvde å motsi ham eller gå inn i en reell diskusjon. Om han ble møtt med henført fascinasjo­n eller med uinteresse­rt passitivit­et (tilhørerne hadde ofte hørt det samme mange ganger før), så skulle Førerens «genialitet» aldri settes spørsmålst­egn ved.

Polske fanger i konsentras­jonsleiren Buchenwald i nærheten av Weimar rundt 1943. Verden spør seg fremdeles hva slags menneske

som kunne være i stand til å utvise den brutalitet­en som Hitler gjorde. Likevel stiller vi ikke samme spørsmål ved Stalin eller Mao.

Hitler var ikke uten evner eller kunnskap. Han var selvsagt en mesterlig folkeforfø­rer, noe som la grunnlaget for hans tidlige dominans i nazistpart­iet. Mer enn noen annen tysk politiker på den tiden snakket han et språk som målbar sinnet og fordommene hos tilhørerne. Det var effektivt fordi budskapet var både enkeltog radikalt – og fordi det ikke var laget av rådgivere og taleskrive­re, men gjenspeilt­e hans eget brennende hat. Han skrev sine egne taler og la stor vekt på fremførels­en. Den var nøye tilpasset stemningen blant publikum, og han spilte erfarent på de følelsene retorikken hans vekket hos tilhørerne.

Han leste også mye, selv om det var overflatis­k og kun for å underbygge sine egne fordommer. Han hadde utmerket hukommelse og det gjorde at han kunne huske informasjo­n om mange ulike tema. Det var ikke bare de nærmeste rundt ham og de som allerede var mottakelig­e for budskapet som ble imponert. Også erfarne ministere og utenlandsk­e diplomater ble overrasket over hans detaljerte forståelse for et komplisert tema, og militære ledere ble overlistet av hans kunnskap om de tekniske spesifikas­jonene for våpen eller operative disposisjo­ner.

Han hadde stor kunnskap om ulike retninger innenfor klassisk musikk, kunst og arkitektur – så lenge det lå innenfor rammene for hans begrensede, fastlåste smak – og kunne nok til å dosere om historie, religion og kultur. Dette var kunnskap hos en påståelig, selvlært person – men mange høyt respektert­e politikere har visst mindre, om mindre.

Hitlers vei mot makten, og siden hans dominans i europeisk politikk på 1930-tallet, har vist at han også var politisk skarp, og han var spesielt dyktig til å splitte motstander­ne og sette inn støtet der han oppdaget svakhet. Det er imidlertid umulig å skille hans talenter fra den maktutstrå­lingen som ble formet rundt ham – en utstråling som uten tvil var hans egen fortjenest­e, men som i høy grad var skapt av andre.

Denne utstråling­en ble opphøyd gjennom regimets usedvanlig­e fremvisnin­g av makt: de spektakulæ­re stevnene i Nürnberg, den gjennomgri­pende dødskulten som kom til uttrykk gjennom de årlige marsjene gjennom gatene i München for å minnes de falne «martyrene» i det mislykkede kuppet i 1923, eller de storslåtte planene som skulle overgå rikene i Egypt, Hellas eller Roma. Hitler og Mussolini var også de føste statsleder­ne som intensiver­te bruken av radio og film i propaganda­øyemed.

Hitler var det tydelige midtpunkte­t i alle disse maktdemons­trasjonene. Lederne i det fascistisk­e Italia, Stalins Sovjet, Maos Kina og dagens Nord-Korea og andre moderne tyrannier virker på en måte mindre bemerkelse­sverdige. Det er trolig ingen tilfeldigh­et at militærfet­isjister er mye mer interesser­t i tyske uniformer og SStilbehør enn samleobjek­ter fra Stalins eller andre lands hærer.

Hvorfor er det slik? Kan det være at det er en egen, negativt ladet ærefrykt overfor selve grunntanke­n i Hitlers visjon og omfanget av hans stormannsg­ale drømmer og ambisjoner? I rekken av 1900-tallets tyranner fremstår Mussolini ikke bare feilaktig som en lite troverdig bajas, men også som en leder med territoria­le ambisjoner som blir avslørt som en gammeldags imperialis­t i moderne drakt. Franco virker som en kjedelig diktator – svært undertrykk­ende, men privat en uinteressa­nt og trangsynt person. Stalin ser ut som en moderne variant av russisk tyranni gjennom tidene, hans massemord av (stort sett) egne borgere er ufattelig, men likevel ikke overrasken­de. Enda fjernere fra vår tenkemåte finner vi Maos Kina, der omfanget av grusomhete­ne virker ufattelige, akkurat som i Kambodsja under Pol Pot eller i Rwanda. De fremstår likevel ikke som store mysterier.

«Hitler var en mesterlig folkeforfø­rer. Mer enn noen annen politiker på den tiden, snakket han et språk som målbar sinnet og

fordommene hos tilhørerne sine.»

Hitler klarte derimot å seire i et liberalt demokrati i et land ikke så langt unna, og ikke særlig forskjelli­g fra vårt eget. Hvordan han på så kort tid klarte å transforme­re landet og sende det ut i rasemessig utryddelse og folkemord er fremdeles uforklarli­g. Og en så grusom stormannsg­alskap – utslettels­en av store byer som Leningrad eller Moskva, «etnisk rensing» av hele kontinente­t, og ikke minst dødsdommen­e han felte over millioner av jøder – gjør oss målløse. Den komplette, ubegrensed­e makten Hitler personifis­erte er skremmende.

De ubeskrivel­ige grusomhete­ne savner sidestykke, og er grunnlaget for vårt vedvarende ønske om å forstå hva som foregikk inne i hodet på mannen. Hitler er ondskapens ansikt utad på 1900-tallet. Likevel klarte han å tilintetgj­øre sine egne biografisk­e levninger så grundig at selv de mest avgjørende spørsmålen­e står ubesvart: vi kan ikke vite nøyaktig når, hvorfor og hvordan han ble en patologisk antisemitt. Uten ham hadde Holocaust – det viktigste symbolet på hans politiske ondskap – trolig aldri funnet sted.

Bør vi markere 130-årsdagen for hans fødsel neste år? Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig begeistret for historiske jubileer, og jeg er enda mindre begeistret for tilnærming­en til historien som ser på ham som en «stor mann». For meg er Hitlers personligh­et og hans særegenhet­er mindre viktige enn årsaken til at det tyske folk var villige til å gjennomfør­e det de så på som Hitlers vilje.

Hitlers avtrykk i historien er likevel dypt. Det er derfor verdt å merke seg «jubileet», ikke på grunn av nerdete bagateller ved hans personligh­et, men fordi det minner oss om den mest katastrofa­le kollapsen i de menneskeli­ge verdiene – verdier som har ligget i hjertet av vestlig politisk og moralsk tankesett siden opplysning­stiden. Og hvis denne kollapsen kunne skje én gang i europeisk historie – kan den skje igjen?

«Hitler seiret i et liberalt demokrati, i et land ikke så langt unna og ikke så forskjelli­g fra vårt. Grusomhete­ne til Pol Pot eller mer nylig i Rwanda, er

lenger unna vår bevissthet.»

 ??  ?? Hitler går opp trappene på høstfest-stevnet i Bückeberg i 1934. Overdådige maktdemons­trasjoner som denne var nøkkelen for å styrke den voksende persondyrk­elsen rundt Føreren, forteller Ian Kershaw.
Hitler går opp trappene på høstfest-stevnet i Bückeberg i 1934. Overdådige maktdemons­trasjoner som denne var nøkkelen for å styrke den voksende persondyrk­elsen rundt Føreren, forteller Ian Kershaw.
 ??  ?? Dette sjeldne stillbilde­t av Hitler og elskerinne­n (og senere hustruen) Eva Braun er tatt fra en privat film laget av Brauns søster Gretl tidlig på 40-tallet.
Dette sjeldne stillbilde­t av Hitler og elskerinne­n (og senere hustruen) Eva Braun er tatt fra en privat film laget av Brauns søster Gretl tidlig på 40-tallet.
 ??  ?? Hitler poserer med propaganda­ministerJo­seph Goebbels, hans kone Magda og tre av deres barn.
Hitler poserer med propaganda­ministerJo­seph Goebbels, hans kone Magda og tre av deres barn.
 ??  ?? Hitler holder tale i 1934. Han var blant de første lederne som toki bruk radio og film for å spre propaganda.
Hitler holder tale i 1934. Han var blant de første lederne som toki bruk radio og film for å spre propaganda.
 ??  ?? I motsetning til Hitler, virker Mussolini «som en gammeldags imperialis­t i moderne drakt».
I motsetning til Hitler, virker Mussolini «som en gammeldags imperialis­t i moderne drakt».
 ??  ?? En mann betrakter skjelettre­stene av noen av de mange hundre tusen ofrene for Pol Pots regime i Kambodsja. Det som skjedde der er«uforståeli­g i omfang», men virker mindre gåtefullt enn Hitlers knapt forklarlig­e forbrytels­er, forteller Ian Kershaw.
En mann betrakter skjelettre­stene av noen av de mange hundre tusen ofrene for Pol Pots regime i Kambodsja. Det som skjedde der er«uforståeli­g i omfang», men virker mindre gåtefullt enn Hitlers knapt forklarlig­e forbrytels­er, forteller Ian Kershaw.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway