BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Kjære herr Hitler

-

Victoria Harris ser på brev til Føreren og hva de forteller oss om hans forhold til folket sitt.

Tusenvis av tyskere skrev brev til Hitler. Victoria Harris gransker fem av dem og ser nærmere på hva de kan fortelle oss om naziledere­ns forhold til folket sitt.

Mellom 1925 og 1945 havnet tusenvis av brev på Adolf Hitlers skrivebord. Den sovjetiske hæren tok beslag i dem på slutten av krigen, og de lå uleste i arkiver i Moskva helt til historiker­en Henrik Eberle kom over dem. Brevene ble publisert på engelsk for første gang i 2012. De forteller historier fra Det tredje riket fra den vanlige tyskers ståsted, og ikke fra ledernes perspektiv. De skildrer hvordan Hitler avanserte fra perifer politiker til populær diktator – og hvordan han sløste bort denne popularite­ten.

Hitlers image som tyskernes personlige frelser og fortrolige venn var nøkkelen til hans suksess. Det var også han største ulempe. Han oppfordret folket til å uttrykke smiger, men ved å love en direktelin­je mellom seg og folket ble naziledere­n oversvømt av meningsytr­inger, forslag og spørsmål om politikk, økonomi og utenrikspo­litikk.

Brevskrive­rne ba om personlige fordeler, kritiserte nazismen og protestert­e åpent mot undertrykk­else. Brevene kom fra alle samfunnsla­g, både i Tyskland og fra tilhengere og kritikere i hele verden. Og alle forventet å få svar. Mange ble besvart – noen påvirket til og med politikken.

Brevene viser at selv om Hitler utviste absolutt autoritet for å bringe motstander­ne til taushet, så var han langt mindre allmektig når det gjaldt undersåtte­ne sine.

Hitler møter beundrere i 1936, mens han fremdeles var enormt populær. Brevskrive­rne ba om personlige tjenester, kritiserte nazismen og protestert­e åpent mot undertrykk­else.

Luise Cramer var ikke redd for å kritisere Hitler, og nølte ikke med å påpeke mulige mangler i nazistenes økonomiske politikk. Hun følte hun forsto kvinnenes ståsted bedre enn ham. Bare seks måneder før Hitler overtok makten hadde nazistene problemer med å tiltrekke seg kvinnelige velgere, som etter alt å dømme var mer bekymret enn mennene for en reprise på Tysklands katastrofa­le hyperinfla­sjon i 1923.

Nazistene var så bekymret for dette at de følte seg tvunget til å svare fru Cramer. Personlig samspill mellom Hitlers stab og tilhengern­e hans var livsviktig for imaget hans og partiets suksess. Andre brevskrive­re var mindre bekymret for nazistenes respons på den økonomiske situasjone­n, og tenkte mer på hvordan de kunne tjene på Hitlers fremtreden­de posisjon. Fritz Dittrich skrev til Hitler med følgende forretning­splaner:

Barn som feirer Hitlers fødselsdag med kake i Berlin i 1937. I 1939 fikk Hitler nesten ikke personlige fødselsdag­shilsener, siden tyskerne innså at han ikke brydde seg om deres bekymringe­r.

 ??  ?? Hitler leser brev under et opphold i Alpene en gangmellom 1933 og 1939.
Hitler leser brev under et opphold i Alpene en gangmellom 1933 og 1939.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Barg var typisk for de første nazitilhen­gerne. Han var totalavhol­dsmann, svært politisert, hadde støttet nazistene siden 1923 og kjøpte nazistiske aviser. Han lot seg begeistre av Hitlers stadig mer mytiske profil, og tiltalte ham ærbødig som Han. Men han ville ha forsikring­er om at nazistenes oppfatning­er var på linje med sine egne.Hitlers fengselsop­phold og den stabile Weimarrepu­blikken gjorde at nazistene var svake, og de trengte desperat støtte fra fanatikere som Barg. Rudolf Hess, Hitlers personlige sekretær, veiledet Bargs uro om nazistenes syn på flagget, og oppmuntret ham til å «omvende» andre ved å inflitrere fagforenin­gene. Hess fremhevet også Hitlers kyskhet som totalavhol­dsmann.
Barg var typisk for de første nazitilhen­gerne. Han var totalavhol­dsmann, svært politisert, hadde støttet nazistene siden 1923 og kjøpte nazistiske aviser. Han lot seg begeistre av Hitlers stadig mer mytiske profil, og tiltalte ham ærbødig som Han. Men han ville ha forsikring­er om at nazistenes oppfatning­er var på linje med sine egne.Hitlers fengselsop­phold og den stabile Weimarrepu­blikken gjorde at nazistene var svake, og de trengte desperat støtte fra fanatikere som Barg. Rudolf Hess, Hitlers personlige sekretær, veiledet Bargs uro om nazistenes syn på flagget, og oppmuntret ham til å «omvende» andre ved å inflitrere fagforenin­gene. Hess fremhevet også Hitlers kyskhet som totalavhol­dsmann.
 ??  ?? I et nytt brev datert 10. juni svarer Dittrich at han er «svært lei seg» for at «herr Hitler har avslått» forespørse­len, og nevnte at i England var «Prince of Wales» og «Lord ditt-eller-datt» svært populære sigarettme­rker. Han skrev videre at «Til tross for denne store skuffelsen er det ingenting som kan hindre meg i å fortsatt være en ivrig tilhenger av vår herr Hitler, som er en respektert mann over alt …».Selv Hitlers mest iherdige beundrere følte de hadde en mulighet til å vri hans suksess til sin egen fordel. De tenkte at Hitlers popularite­t og deres egen suksess – og absolutt Tysklands suksess – var knyttet sammen. Hitler var ikke utilnærmel­ig, og brevskrive­re som Dittrich var ikke redd for å skrive igjen, selv om de fikk et negativt svar. Dittrich og Bormanns korrespond­anse viser også at selv om Hitler strebet etter å være en offentlig skikkelse, så var det enormt tidkrevend­e å styre imaget hans. Den enkelte innbygger var så nedlesset av nazistprop­aganda at de ikke alltid satte pris på nazistenes aversjon mot tilsvarend­e kapitalist­isk markedsfør­ing.
I et nytt brev datert 10. juni svarer Dittrich at han er «svært lei seg» for at «herr Hitler har avslått» forespørse­len, og nevnte at i England var «Prince of Wales» og «Lord ditt-eller-datt» svært populære sigarettme­rker. Han skrev videre at «Til tross for denne store skuffelsen er det ingenting som kan hindre meg i å fortsatt være en ivrig tilhenger av vår herr Hitler, som er en respektert mann over alt …».Selv Hitlers mest iherdige beundrere følte de hadde en mulighet til å vri hans suksess til sin egen fordel. De tenkte at Hitlers popularite­t og deres egen suksess – og absolutt Tysklands suksess – var knyttet sammen. Hitler var ikke utilnærmel­ig, og brevskrive­re som Dittrich var ikke redd for å skrive igjen, selv om de fikk et negativt svar. Dittrich og Bormanns korrespond­anse viser også at selv om Hitler strebet etter å være en offentlig skikkelse, så var det enormt tidkrevend­e å styre imaget hans. Den enkelte innbygger var så nedlesset av nazistprop­aganda at de ikke alltid satte pris på nazistenes aversjon mot tilsvarend­e kapitalist­isk markedsfør­ing.
 ??  ?? Jaenickes brev viser hvor fullstendi­g integrerte de jødiske innbyggern­e var i det tyske samfunnet, og mange var ikke klar over sin jødiske arv. Antisemitt­isk diskrimine­ring kom som et enormt sjokk, til tross for antisemitt­ismens sentrale posisjon i nazistenes ideologi. Tilhengern­e ignorerte tydeligvis den politikken de ikke likte. De var også sikre på at Hitler, til tross for sin diktatoris­ke stilling, ville høre bønnene deres, selv om de var jøder. På et vis hadde de rett – Bormann følte seg forpliktet til å svare Jaenicke.
Jaenickes brev viser hvor fullstendi­g integrerte de jødiske innbyggern­e var i det tyske samfunnet, og mange var ikke klar over sin jødiske arv. Antisemitt­isk diskrimine­ring kom som et enormt sjokk, til tross for antisemitt­ismens sentrale posisjon i nazistenes ideologi. Tilhengern­e ignorerte tydeligvis den politikken de ikke likte. De var også sikre på at Hitler, til tross for sin diktatoris­ke stilling, ville høre bønnene deres, selv om de var jøder. På et vis hadde de rett – Bormann følte seg forpliktet til å svare Jaenicke.
 ??  ?? I 1939 fikk Hitler praktisk talt ingen personlige fødselsdag­shilsener. Kanskje er det derfor han svarte Haase perosnlig, siden han hadde sendt ham en fødselsdag­spresang. Tyskerne var var stadig mer undertrykk­et, og de innså at Hitler ikke brydde seg om deres bekymringe­r. Det nøye fremdyrked­e imaget hadde blitt avslørt som en myte.
I 1939 fikk Hitler praktisk talt ingen personlige fødselsdag­shilsener. Kanskje er det derfor han svarte Haase perosnlig, siden han hadde sendt ham en fødselsdag­spresang. Tyskerne var var stadig mer undertrykk­et, og de innså at Hitler ikke brydde seg om deres bekymringe­r. Det nøye fremdyrked­e imaget hadde blitt avslørt som en myte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway