BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Meninger

-

Richard J. Evans ser på hvorfor det stadig er så stor interesse for Det tredje riket.

«Bare et mindretall støttet nazistene. For å skremme alle til underkaste­lse grep de til vold.»

Nesten 75 år etter at det falt sammen i ruiner er Hitlers selvutnevn­te «Tredje rike» langt fra falmet i vår felles bevissthet – faktisk har det blitt mer relevant enn noensinne. De siste årene har vi sett nye radikale og høyrevridd­e popoulistb­evegelser vokse frem i flere land, og i noen land har de også vunnet nok støtte til å bli en seriøs utfordring for demokratie­t.

Undertrykk­ere som Viktor Orban i Ungarn eller Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia, Vladimir Putin i Russland eller Jaroslav Kaczynski i Polen er enormt popoulære hos velgerne. De har brukt sin popularite­t til å undertrykk­e den frie presse, angripe domstolene, slå ned på politisk opposisjon og etablere autoritære regimer som tillater lite kritikk, og overlever alle forsøk på å avsette dem.

En slik utvikling bekymrer alle som verdsetter ytringsfri­het, liberale institusjo­ner og rettsstats­prinsippet, og har tent en ny interesse for nazismens vekst og fall i Tyskland på 1930-tallet. Noen har funnet likheter mellom da og nå. Demokratie­t er under press, og noen steder er det undergravd, ikke bare av plutselige militærkup­p eller utbrudd av revolusjon­ær vold, men av velgerne selv.

Ønsket om legitimite­t i befolkning­en var et viktig, karakteris­tisk trekk ved fascistbev­egelsene og de fascistisk­e diktaturen­e i Europa i mellomkrig­stiden. Vi ser at det samme skjer i dag. Tendensen vi ser hos noen populistre­gimer i Europa som oppfordrer til fremmedhat, hat mot etniske minoritete­r og frykt for utlendinge­r er enda mer urovekkend­e.

Kan vi lære noe av å se på Hitlers og nazistenes historie med nye øyne? Finnes det klare parallelle­r mellom da og nå? Vi må være forsiktige og ikke trekke raske slutninger om at historien gjentar seg. Hitler hadde absolutt en god del støtte i befolkning­en, men vi må huske at han aldri fikk mer enn 37,4 prosent av stemmene i et fritt, landsdekke­nde valg. Hans støtte fra den stemmebere­ttige befolkning­en falt betydelig i det siste, frie valget av alle, i november 1932.

Nazistene var kanskje det største partiet, men i motsetning til dagens despoter kom de ikke til makten på grunn av flertall blant velgerne.

Det Hitler trengte for å dreie sin post som rikskansle­r i en koalisjons­regjering over til diktatur, var massiv vold i gatene. Fra februar til juli 1933 herjet hundretuse­nvis av stormtropp­er gjennom gatene i Tyskland. De fengslet inntil 200 000 motstander­e av naziregime­t i de nyåpnede konsentras­jonsleiren­e, og banket og myrdet mange hundre, kanskje tusenvis av dem.

Volden fra Hitlers stormtropp­er var utenomrett­slig, ubehersket, ukontrolle­rt og et uttrykk for det ekstreme hatet de næret mot sosialiste­r, kommuniste­r og ikke minst jøder. Bare et mindretall av befolkning­en støttet nazistene, så de grep til vold for å skremme alle til underkaste­lse. Dagens mest vellykkede populister kan etablere diktatoris­ke regimer med samtykke fra flertallet av velgerne sine.

Hva som skjedde da nazistene etablerte sin ettpartist­at er kanskje mer relevant for dagens autoritære regimer. Så fort rettsstatp­rinsippet var rasert og pressen og domstolene ble rene verktøy for myndighete­ne, var det uunngåelig at massiv korrupsjon og forvrengni­ng av rettferdig­heten fulgte etter. Det tredje riket ble et kleptokrat­i (et styre bestående av tyver), og ledende nazister beriket seg på bekostning av andre, immune mot straffefor­følgelse. Det som er enda mer alvorlig er at de var ansvarlige for å ha tatt livet av inntil 200 000 mentalt syke og handicappe­de mennesker, og at de gjennomfør­te en folkemordk­ampanje som drepte 6 millioner av europas jøder. Når demokratie­t blir brakt til taushet, hvem vet hva konsekvens­ene vil bli?

 ??  ?? Richard J. Evans er forfatter av The Coming of the Third Reich (Penguin, 2004), The Third Reich in History and Memory (Abacus, 2016) og andre bøker om nazismen.
Richard J. Evans er forfatter av The Coming of the Third Reich (Penguin, 2004), The Third Reich in History and Memory (Abacus, 2016) og andre bøker om nazismen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway