BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Ytringsfri­het?

-

Mange kommentato­rer mener resultaten­e fra valgene på 1930-tallet beviser at folket støttet Hitler. Det finnes imidlertid håndfaste bevis for at disse stemmene var langt fra gyldige. Utdraget nedenfor viser at overvåknin­g og trusler svært utbredt da det ble gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse om Hitlers nylige annekterin­g av Østerrike.

Hemmelig rapport om sosialdemo­kratiske agenter i Württember­g:

Etter at jeg hadde stemt på valgsøndag­en gjorde jeg et forsøk på å finne ut hva som skjedde i stemmeloka­lene. Jeg hadde allerede notert meg at det var umulig å stemme i mitt valglokale uten å bli sjekket. Velgerne stemte ved lange bord. Det var ingen avlukker, men hele lokalet var fullt av uniformert­e menn som fulgte med på alle velgerne for å se hvor de satte kryss. I et annet valglokale var det faktisk to avlukker, men de var så langt unna bordene som ble brukt til stemming at ingen ville turt å bruke dem.

Følgende skjedde i X, et lite bygdesamfu­nn med 700 innbyggere: En eldre kvinne skulle stemme. Da hun fikk utdelt stemmesedd­el og penn, mistet hun blyanten og tuppen knakk. Funksjonær­en ga henne da sin grønne blyant, og kvinnen brukte den til å krysse av på stemmesedd­elen. Om kvelden ble det talt opp tre «nei»-stemmer i det lille lokalsamfu­nnet, og den ene var krysset av med grønn blyant. Krysset hadde altså blitt skrevet med funksjonær­ens blyant. Kvinnen ble dermed identifise­rt som en «nei»-velger. Hun ble slept ut av huset sitt samme kveld, med en plakat rundt halsen der det sto «Jeg er en forræder mot mitt folk». Hun ble fraktet fra det ene vertshuset til det andre gjennom kvelden, og ble spyttet på og utskjelt på grusomt vis. Kvinnen er nå innlagt på sykehus med nervesamme­nbrudd.

En kvinne som ble identifise­rt som «nei»-velger ble slept ut av huset og fraktet rundt fra det ene vertshuset til det andre gjennom hele kvelden. Der ble hun spyttet på og utskjelt på grusomt vis.

 ??  ?? Hitlers stormtropp­er,også kalt brunskjort­ene, holder øye med velgerne undervalge­t i 1933 .Deutschlan­d-Berichte der Sozial-demokratis­chen Partei Deutschlan­ds 1934–40, redigert av Klaus Behnken (Nettelbeck, 1980).
Hitlers stormtropp­er,også kalt brunskjort­ene, holder øye med velgerne undervalge­t i 1933 .Deutschlan­d-Berichte der Sozial-demokratis­chen Partei Deutschlan­ds 1934–40, redigert av Klaus Behnken (Nettelbeck, 1980).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway