BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Forbrytels­e og straff i Det tredje riket

-

Lov og orden ble brutalt håndhevet under et nazistregi­me som hadde som formål å «rense» samfunnet.

Tallet på alvorlige forbrytels­er ble kraftig redusert i Det tredje rikets første år, stort sett på grunn av regimets «energiske» politimeto­der og et oppsving i Tysklands økonomi og nasjonalfø­lelse etter 1933.

Da krigen brøt ut snudde derimot denne utviklinge­n. Mørkleggin­gen og rasjonerin­gen, i tillegg til den økte spenningen, førte til et kraftig oppsving i alvorlige forbrytels­er. Ogorzows drapsorgie i 1940-41 var kanskje det mest fremtreden­de eksempelet på det.

Alle forbrytels­er ble til en viss grad «politisert», ikke bare fordi de fleste politifolk­ene så verden gjennom nazi-briller, men også fordi kriminalit­et ble sett på som et uttrykk for rasemessig og politisk fordervels­e av det tyske folket.

Politikk og kriminalit­et ble koblet tett sammen. Ifølge nazistenes verdenssyn skulle lovbrytere ikke reformeres og integreres i samfunnet igjen, men fjernes fullstendi­g.Småkrimine­lle skulle gjøre opp for lovbrudden­e sine gjennom hardt arbeid i konsentras­jonsleiren­e, mens de mer alvorlige lovbrudden­e ofte førte til dødsstraff. 16 000 av dødsdommen­e ble tildelt sivile.

I samsvar med denne brutalt holistiske tilnærming­en fokuserte mange av nazistenes lover ikke på selve forbrytels­en eller lovbruddet, men på den rasemessig­e, sosiale eller politiske bakgrunnen til lovbrytere­n. Straffene ble skreddersy­dd i samsvar med disse vurderinge­ne, og ofte benyttet de seg av Schutzhaft, eller «varetektsf­orvaring». Da kunne den mistenkte sendes til konsentras­jonsleiren på ubestemt tid, uten rettssak eller mulighet for å anke. De kunne dermed pågripe en mann for en mindre forseelse, ilegge bot og så la ham gå. Deretter kunne han bli plukket opp av Gestapo, sendt til en konsentras­jonsleir eller til og med bli henrettet – ikke for det han hadde gjort, men for den han var.

 ??  ?? Et merkesyste­m for fanger i nazistenes leire. Rødt var for politiske fanger, lilla for jehovas vitner, blå for innvandrer­e, svart for «asosiale», grønt for kriminelle og rosa for homofile.
Et merkesyste­m for fanger i nazistenes leire. Rødt var for politiske fanger, lilla for jehovas vitner, blå for innvandrer­e, svart for «asosiale», grønt for kriminelle og rosa for homofile.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway