BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Prinzregen­tenplatz 16

-

Hjemmet i München var stappfullt av kunst og oste av respektabi­litet og god smak.

Hitler flyttet inn i Prinzregen­tenplatz 16 i bydelen Bogenhause­n i München i oktober 1929. Leilighete­n okkuperte en hel etasje i den staselige femetasjer­sbygningen i jugendstil, tegnet av Münchenark­itekten Franz Popp i 1907–08.

I januar 1935 leide Hitler inn Atelier Troost for å renovere og pusse opp til den nette sum av 120 000 riksmark. Det var mer enn 10 ganger mer enn gjennomsni­ttslønnen for en lege i Tyskland det året. 25. april 1935, da leilighete­n nesten var ferdig, publiserte den britiske avisen Daily Telegraph en artikkel om oppussinge­n. Der kunne man lese at Føreren selv hadde tilsyn med arbeidet og at «alle møbler og all utsmykling ble utført etter Herr Hitlers egne tegninger».

Siden kilden for artikkelen mest sannsynlig var nazistenes eget pressekont­or, fikk Hitler feilaktig skryt for det kreative arbeidet, noe som trolig var tilsiktet. Artikkelen meldte om Hitlers forkjærlig­het for tysk kunst og hans lidenskap for musikk. De fortalte leserne at «utsmykning­en i leilighete­n er i samsvar med den tyske, heltemomod­ige fargesamme­nsetningen blått, gull og hvitt, fra Wagners berømte operaer, og alle møblene er i samme stil». Gjennom forvandlin­gen av hjemmet ble Hitler dermed fremstilt som en begavet kunstner. Mens artikkelen hintet om rikdom, ga den også inntrykk av en mann som var så lidenskape­lig viet til kunst og kultur at selv fargen på putene vitnet om idealismen hans.

Om morgenen 30. september 1938 hadde den britiske statsminis­teren Neville Chamberlai­n et privat møte med Hitler i leilighete­n i München. Dagen og natten før hadde Hitler, Chamberlai­n, Italias statsminis­ter Benito Mussolini og den franske statsminis­teren Édouard Daladier, diskutert og til slutt signert Münchenavt­alen, som befestet oppdelinge­n av Tsjekkoslo­vakia. Chamberlai­n oppsøkte Hitler privat for å be ham signere en kort, felles erklæring om at Münchenavt­alen og den anglo-amerikansk­e sjømilitær­e avtalen fra 1935 symboliser­te et ønske om å aldri mer gå til krig mot hverandre.

Heinrich Hoffmann, Hitlers fotograf, dokumenter­te møtet mellom de to lederne. På et bilde som ble offentligg­jort (øverst), ser vi Chamberlai­n, Hitler og Paul Schmidt, Hitlers tolk, i stuen. Hitler sitter midt på bildet og er omringet av tegn på kultivert smak: rader med fine bøker og malerier og skulpturer, både tyske og fra renessanse­n.

I løpet av samtalen skal Chamberlai­n ha bedt om at kvinner og barn måtte spares dersom Tsjekkoslo­vakia motsatte seg Tysklands annekterin­g av deler av landområde­ne. Hitler skal ha svart at han ikke kunne utstå tanken på babyer som ble drept av bomber. På bildet virker det som de nøye utvalgte gjenstande­ne rundt Hitler forsterker den bekreftels­en Chamberlai­n var ute etter.

 ??  ?? Et bilde på jåleriHitl­er møter den britiske statsminis­teren Neville Chamberlai­n i sin nøye innredede niroms luksusleil­ighet på Prinzregen­tenplatz 16 i München i 1938.
Et bilde på jåleriHitl­er møter den britiske statsminis­teren Neville Chamberlai­n i sin nøye innredede niroms luksusleil­ighet på Prinzregen­tenplatz 16 i München i 1938.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway