BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Underlig «vitenskap»

-

Det var ikke alle nazister som var like entusiasti­ske overfor okkultisme og hedenskap. I mai 1941 sendte Martin Bormann, som snart skulle bli Hitlers personlige sekretær, et notat til alle nazistfunk­sjonærer. Bormann skrev: «Bekjennend­e og okkulte kretser har forsøkt å skape forvirring og usikkerhet blant folk gjennom bevisst spredning av mirakelhis­torier, profetier og astrologis­ke spådommer om fremtiden.» Vi må «være forsiktige» la Bormann til, «slik at ingen partimedle­mmer, spesielt på landsbygde­n, deltar i spredninge­n av politisk spåing, bekjennend­e tro på mirakler eller overtro, eller okkult mirakelska­ping.»

Hvorfor hadde ikke Det tredje riket jobbet mer aggresivt for å forby okkultisme, etter åtte år ved makten? Svaret er at nazistene selv omfavnet mange okkulte og frie vitenskape­lige praksiser. Nazistlede­rne støttet alt fra astrologi og parapsykol­ogi til radiestesi (vannleting med ønskekvist).

Nazipropag­andaminist­er Joseph Goebbels leide inn astrologer som skulle produsere materiale. Parapsykol­ogen Hans Benders okkulte eksperimen­ter ble omtalt i store aviser og sponset av et institutt som var finansiert av Hitler og Himmler. Deres engasjemen­t i den bisarre doktrinen om verdens-is-teorien, som hevdet at guddommeli­ge figurer av is bestemte retningen for den kosmiske og menneskeli­ge historien, var sterkt. Regimet praktisert­e til og med okkultinsp­irert, biodynamis­k landbruk – som gikk ut på å fange kosmiske krefter i jorda og stjernene – for å preparere idrettsban­ene i Berlin til OL i 1936.

Under krigen var denne metoden for å gjennomfør­e beslutning­er og politikk med på å legge til rette for både fantastisk­e og uhyrlige prosjekter.

Det tredje riket satte av midler til folketradi­sjoner, okkultisme og fri vitenskap for å rettferdig­gjøre den militære aggresjone­n og territorie­lle ekspansjon­en. Elementer fra indo-arisk religion og norrøn mytologi preget nazistenes oppfatning­er av geopolitik­k og deres forsøk på å dyrke allianser med makter i Asia og Midt-Østen.

Hitler personlig hadde en magisk tilnærming til krigens gang. Han var like avhengig av intuisjon og tro som praktiske, militære vurderinge­r når det gjaldt å samle støtte i folket eller fatte beslutning­er. Propaganda­departemen­tet, SS og utenriksde­partemente­t hadde profesjone­lle astrologer og spåmenn og -kvinner som kunne produsere krigspropa­ganda og samle militær etterretni­ng. Den tyske marinen skapte et pendelinst­itutt i 1942, som skulle lokalisere fiendens krigsskip. Og i 1943, etter at Mussolini var avsatt og fengslet, samlet SS et trettitall­s okkultiste­r og påla dem å finne ham.

Disse okkulte og frie vitenskape­lige teoriene var langt fra ufarlige. Det er ingen tilfeldigh­et at den beryktede SS-legen Sigmund Rascher var sønn av Hanns Rascher, en talsmann for naturlig helbredels­e og biodynamis­k landbruk – og en av Tysklands fremste antroposof­er. Han mente at mennesket gjennom indre utvikling kunne lære seg å få tilgang til en diskret, åndelig verden. Rascher den yngre ble en av Himmlers mest forhatte medhjelper­e. Han utførte grusomme, menneskeli­ge eksperimen­ter i Dachau, mens farens «biodynamis­ke» lære ble tatt i bruk for å forbedre tysk landbruksj­ord i det okkuperte Polen. Far og sønn Rascher var personifis­eringen av den brede sammenheng­en mellom den okkulte og frie tankegange­n og nazistenes raseforskn­ing, som forårsaket noen av de verste forbrytels­ene i det 20. århundret.

 ??  ?? Hanns Hörbiger, som la fremen bisarr verdens-is-teori som vekket Hitler og Himmlersin­teresse.
Hanns Hörbiger, som la fremen bisarr verdens-is-teori som vekket Hitler og Himmlersin­teresse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway