BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Kampanjen mot jødiske «blodsugere»

-

Sommeren 1943 publiserte nazistpart­iets regionale utdannings­kontor en brosjyre med den tankevekke­nde tittelen Der jüdische

Vampyr chaotisier­t die Welt (Den jødiske vampyren lager kaos i verden). Den var en del av en propaganda­serie om «Jøden som en verdenspar­asitt», og de påsto at andre verdenskri­g var forutbeste­mt av en eksistensi­ell konflikt mellom ariere og jøder, som hadde «spredt politisk og økonomisk svartekuns­t i tre årtusener». «Når et sår på nasjonens kropp blir revet opp,» fortsatte brosjyren, «vil den jødiske demonen alltid livnære seg på det syke stedet,» som en «kraftig parasitt fra drømmene».

Slik propaganda var ikke tomme ord. Mange nazistlede­re skal ha sett på jødene som allmektige, overnaturl­ige monstre. I Mein Kampf refererte Hitler flere ganger til jødene som «vampyrer», «blodsugere» og «snyltere», og erklærte at «uansett hvor han dukker opp så dør verten ut etter kortere eller lenger tid». «Jøden dyrker aldri jorden», skrev Hitler, «men ser kun på den som eiendom som kan utnyttes».

«Hans blodsugend­e tyranni blir så enormt at det forekommer overgrep mot ham.» Etter at «offeret hans dør, vil vampyren før eller senere også dø,» forklarte Hitler. «Det er derfor jødene alltid leter etter nye, sunne samfunn de kan livnære seg på. For Hitler var det å drepe noen få jødiske «vampyrer» helt irrelevant, siden noen nye blodsugere da ville «komme mye raskere i arbeid.» Lik en udød vampyr trengte jøden «lukten av forråtnels­e, stanken av kadavere, svakhet, mangel på motstand, underkaste­lse av jeg-et, sykdom, forfall! Og uansett hvor den slår rot, vil den fortsette nedbrytnin­gsprosesse­n!» Det er ikke rart at Hitler i desember 1941 bemerket at: «den som ødelegger liv risikerer selv døden. Det er hemmelighe­ten med det som skjer med jødene. Jødens destruktiv­e rolle har på en måte en forutbeste­mt forklaring.»

Holocaust var en del av et langsiktig mønster med europeisk, kolonial vold mot andre raser, forverret av full krig, økonomisk knapphet og smittsom antibolsje­visme. Likevel var Det tredje rikets folkemordp­laner overfor jødene mer radikale enn hos de andre kolonimakt­ene. Det var fordi nazistene ikke bare var inspirert av Darwin, Kipling eller bibelen, men en overnaturl­ig fantasi de delte med Lanz von Liebenfels og andre rasistiske okkultiste­r. Det var kun ved å assosiere jødene med vampyriske, overnaturl­ige fiender som var fast bestemt på å utrydde den ariske rasen at nazistene kunne legge et begrepsmes­sig grunnlag for drap på så mange uskyldige sivile på en så uhyrlig måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway