BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Wehrmachts varulver

-

Bare noen få år etter slutten på andre verdenskri­g ga Oxford-historiker­en Robert Eisler en forelesnin­g for Royal Society of Medicine med tittelen Mann til ulv: En antropolog­isk tolkning av sadisme, masochisme og lykantropi. En overbevisn­ing i lykantropi­en var rådende over hele Tyskland i oldtiden og middelalde­ren, fortalte Eisler. Denne troen på evnen til å transforme­re seg til et dyr ble gjenoppliv­et i Det tredje riket, som benyttet det folklorist­iske konseptet med varulven over alt.

Hitler antydet at ingenting var mer spennnde enn «å se rovdyrets skinn av stolthet og uavhengigh­et i øynene til en ubarmhjert­ig ungdom». Han mente at hvis de ble organisert i «ulveflokke­r» så kunne de jage og drepe Tysklands fiender i nattens mulm og mørke. Hitler manet soldatene til å «[kaste] seg over fiendene i flokker», som ulver. Hovedkvart­eret hans i Ukraina ble kalt «varulv-leiren», og hans mye mer kjente hovedkvart­er i ØstPreusse­n ble kalt Wolfsschan­ze (Ulvehiet).

Forsknings­institutte­ne til både Himmler og den innflytels­esrike naziideolo­gen Alfred Rosenberg produserte rapporter som antydet at «inkarnasjo­nen av varulven går igjen i ariske og tyske eventyr og navnetradi­sjoner», og var en av de urgermansk­e kjennetegn­ene på den tyske folkesjele­n. Det var ingen forbindels­e mellom «varulven og den slaviske vampyren», skrev den nazististk­e folkeminne­forskeren Lutz Mackensen. Vampyrene (som etter nazistenes mening var knyttet til jødene) var onde og rasemessig underlegne. Varulvene derimot, tilhørte en sjelden gruppe helter som kunne endre seg til dyr, og som aldri kunne «tjene det onde». De var «Guds hunder», og varulvene var gode krefter som forsvarte mennesket mot ondskap og beskyttet sjelene deres. Dette var et argument som en av Alfred Rosenbergs underordne­de kom med i en doktoravha­ndling.

Det tredje riket støttet faktisk aktivt nyutgivels­en av Hermann Löns’ roman Varulven fra 1910. Den handler om en gruppe partisaner som forsvarer tyskerne mot utenlandsk angrep i trettiårsk­rigen. Ved å velge det navnet til sine egne geriljasol­dater, markerte Hitler, Himmler og Goebbels et lite, men viktig poeng gjennom ordbruken. Löns’ Wehrwolf og «Wehrwolf»- bevegelsen i mellomkrig­stiden benyttet begge omgrepet wehr, et ordspill på det tyske ordet for «forsvar». Hitler og

Himmler valgte i stedet en mer åpenbart overnaturl­ig avledning av ordet, Werwolf, som navn på sin egen paramilitæ­re avdeling av frivillige som ble rekruttert for å operere bak fiendens linjer.

For Hitlers, Himmlers og Goebbels del var «Operasjon Varulv» en viktig del av deres visjon for total seier eller undergang. Den skjedde tross alt samtidig med de alliertes invasjon av Det tredje rikets områder og oppblomstr­ingen av lokale militser i øst. Der hadde kommunistp­artisaner gjennomfør­t geriljakri­g, attentat og sabotasje mot de tyske okkupanten­e.

Selv innenfor landområde­r som de allierte trodde de hadde gjenerobre­t, annonserte Himmler i oktober 1944 at tyskerne «stadig ville våkne til liv igjen, og frivillige som trosset døden ville kjempe som varulver for å skade og ødelegge fienden bakfra».

Hitler mante soldatene sine til å «[kaste] seg over fienden i flokker», som ulver.

 ??  ?? Nazityskla­nds og det fascistisk­e Italias ministere møtes i 1942 i Hitlers hovedkvart­er i Øst-Preussen, kaltWolfss­chanze (Ulvehiet).
Nazityskla­nds og det fascistisk­e Italias ministere møtes i 1942 i Hitlers hovedkvart­er i Øst-Preussen, kaltWolfss­chanze (Ulvehiet).
 ??  ?? Wehrwolfs emblem. De var en høyreorien­tert, paramilitæ­r gruppe imellomkri­gstiden.
Wehrwolfs emblem. De var en høyreorien­tert, paramilitæ­r gruppe imellomkri­gstiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway