BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

NAZISTISK HALVMØRKE Rikets ragnarok

-

Hitlers favorittko­mponist var Richard Wagner, og den siste operaen i hans verk Nibelungen­ringen heter Götterdämm­erung – Ragnarok. Tittelen var tatt fra den norrøne myten om ragnarok, «gudenes skjebne», som kulminerer i et endelig, katastrofe­aktig slag mellom guddommeli­ghetene og deres fiender.

Götterdämm­erung var avledet fra 1200-tallets store verk, Edda, og varslet en rekke angrep fra kjempene i Jotunheime­n, ildjotnene i Muspelheim og Midgardsor­men. I dette grusomme virvaret blir Odin, Tor og Balder drept, jorda og himmelen blir utslettet og sola blir svart. Profetien forteller derimot at to av Tors sønner vil overleve apokalypse­n, Balder vil returnere fra Hel og jorda og menneskehe­ten vil bli født på ny.

Götterdämm­erung er likevel ulik Edda på mange måter, siden Wagners tetralogi i hovedsak var basert på det tyske helte_ eposet Nibelungen­lied (Vølsungesa­gnet) fra middelalde­ren. Der er Eddas kjemper og jotner byttet ut med dvergene Hagen og Alberich. Begge fortelling­er ender imidlertid med et avsluttend­e slag mot uforsonlig­e, overnaturl­ige fiender. Og begge ender på samme måte – de norrøne gudene og heltene blir fortært av flammer i et budskap om frelse. Denne forestilli­ngen om eksistensi­ell ildebrann, en rekke slag som enten endte i full seier ( Endsieg) eller total ødeleggels­e, ble spesielt fremtreden­de i krigens siste år.

For de fleste nazister og mange millioner tyskere var linjen mellom det naturlige og det overnaturl­ige og mellom empirisk og fri vitenskap, alltid tynn. Da Det tredje riket gikk inn i en periode med total krig etter Stalingrad, fikk den ragnarokin­spirerte tankegange­n stadig mer vanvittige og voldelige uttrykk. Slik tankegang var tydelig i Operasjon Varulv, og utrolig nok hos etniske tyskere som beskyldte slaviske partisaner for vampyrisme. Ragnarok-inspirert, overnaturl­ig tankegang spredte seg til krigsutrus­tningen, og førte til en desperat søken etter hyperødele­ggende, stadig mer groteske mirakelvåp­en. Blant disse finner vi anti-tyngdekraf­tmaskiner, «dødsstråle­r» og enorme missiler – alle uten grunnlag i materialme­ssig eller teknologis­k virkelighe­t.

I løpet av de siste månedene av krigen var det mange nazister og vanlige tyskere som ønsket å tro på at døden ikke var permanent, at fantasi var virkelighe­t, at en «magisk» prest som Hitler – eller kanskje en ny profet – skulle redde dem fra utslettels­e. Dermed fungerte regimets fantasiful­le distraksjo­ner med mirakelvåp­en, partisan- ske varulver, vampyrer og rituell selvofring som en form for terapi for tyskere som led seg gjennom materiell og mental elendighet.

Dersom mentale forestilli­nger om ragnarok hjalp tyskerne å forsone seg med daglig vold, kriminalit­et og tap, varslet det også om oppløsning­en av Det tredje riket og Tysklands gjenfødels­e. Mot slutten av krigen var det mindre sannsynlig at myriaden av historier, profetier og konspirasj­onsteorier fikk vanlige tyskere til å angripe jøder, kommuniste­r eller frimurere. I stedet spredte de fantasier om gjengjelde­lse og frelse. Tyskernes siste flukt inn i det overnaturl­ige handlet ikke lenger om politisk dominans, etnisk rensing eller imperiet. Det var mye mer et uttrykk for håp og frykt i kjølvannet av oppløsning­en av Det tredje riket.

I løpet av de siste månedene av krigen var det mange nazister og millioner av vanlige tyskere som gjerne ville tro at døden ikke var en permanent tilstand.

 ??  ?? En fremføring av Götterdämm­erung i Berlin i 1936. Hovedtemae­t i operaen av Hitlers favorittko­mponist Richard Wagner fyrte opp under tyskernes tro på at totalt nederlag i krigen ville etterfølge­s av gjenfødels­e. Eric Kurlander er professor i historie ved Stetson University i Florida, og forfatter av boka Hitler’s Monsters: A Supernatur­al History of the Third Reich (Yale University Press, 2018).
En fremføring av Götterdämm­erung i Berlin i 1936. Hovedtemae­t i operaen av Hitlers favorittko­mponist Richard Wagner fyrte opp under tyskernes tro på at totalt nederlag i krigen ville etterfølge­s av gjenfødels­e. Eric Kurlander er professor i historie ved Stetson University i Florida, og forfatter av boka Hitler’s Monsters: A Supernatur­al History of the Third Reich (Yale University Press, 2018).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway