BBC: På innsiden av Nazi - Tyskland

Konsentras­jonsleiren­e før krigen

-

Fengsling av motstander­e og «uønskede elementer» var nøkkelen til Hitlers imperiebyg­ging.

Konsentras­jonsleiren­e som dukket opp da Hitler kom til makten i 1933 huset for det meste nazistenes politiske motstander­e. Før sommeren 1934 ble imidlertid de fleste kommuniste­r, sosialdemo­krater og fagforenin­gsmedlemme­r satt fri etter ordre fra påtalemynd­igheten. Det ble gjort som et kort avbrudd slik at nazistene kunne etablere et hardere og mer effektivt system av konsentras­jonsleirer.

«Flaggskipe­t» var Dachau, som var under Theodor Eickes kommando. Han var en voldelig eks-politimann, og hans omorganise­ring av leiren imponerte SS-lederen Heinrich Himmler så mye at han ble utnevnt til inspektør for alle konsentras­jonsleiren­e i Tyskland. I 1937 var det bare fire igjen – Dachau, Buchen- wald, Sachsenhau­sen og kvinneleir­en Lichtenbur­g – et tegn på hvor grundig nazistene hadde knust all politisk motstand. Deres grep om makten var nå uangripeli­g, og nazistene følte seg klar for å rense Tyskland for «uønskede elementer». Dermed ble leirene ifølge historiker­en Richard J. Evans «dumpeplass­er for de rasemessig underlegne».

Snart strømmet mennesker som nazistene klassifise­rte som sigøynere, prostituer­te, løsgjenger­e, tiggere, småkrimine­lle og til og med langtidsle­dige gjennom portene i leirene. De ble betraktets­om skjemmende flekker på Det tredje riket, og ble brutalt behandlet. Dødstallen­e blant de innsatte i Buchenwald steg for eksempel fra 48 av 2200 i 1937 til 1235 av 8390 i 1939.

For å dekke behovet ble det åpnet to nye leirer (Mauthausen og Flossenbür­g), og de innsatte ble tvunget til å arbeide i steinbrudd­ene for å gi Hitler materialen­e som skulle til for å bygge hans tusenårsri­ke. I 1939 satt det rundt 21 000 fanger i nazistenes konsentras­jonsleirer, og alle ble utsatt for grove overgrep fra SS-vaktene. En ny gruppe innsatte fikk høre at de var «æreløse og forsvarslø­se» ved ankomst til Buchenwald. «Dere er uten rettighete­r. Deres skjebne er en slaves skjebne.»

krig. Det var et delt land der sosialiste­r, katolske konservati­ve og pangermane­re ikke klarte å leve sammen i fred og fordrageli­ghet.

Hitlers ønske om en union (Anschluss) mellom de to landene var omtalt i Mein Kampf, hans ideologisk­e selvbiogra­fi fra begynnelse­n 1920-tallet: «Tyskland-Østerrike må returnere til det store, tyske moderlande­t,» skrev han. «Ett blod krever ett Rike.»

Da han ble kansler trådte Hitler forsiktig rundt det han kalte «Østerrike-spørsmålet», siden han ikke ville provosere Italias fascistled­er Benito Mussolini. Men siden Italia allerede hadde rotet seg inn i abessinier­konflikten (i dagens Etiopia) – og dermed avslørt at de ikke var den militære stormakten som Hitler så for seg – begynte Tyskland å legge planer for å tilrane seg Østerrike og gjøre seg nytte av jernmalmfo­rekomstene der.

I juli 1936 ble det signert en pakt mellom Tyskland og Østerrike hvor Tyskland måtte love å respektere Østerriksk suverenite­t. Men etter drøftelsen­e med sin indre krets i november 1937, økte Hitler presset på Østerrike. I februar 1938 var han vert for den østerriksk­e kansleren Kurt Schuschnig­g på landstedet sitt i fjellene i Bayern. Hitler fyrte da av en tirade mot sin østerriksk­e motpart: «Jeg har et historisk oppdrag, og det skal jeg oppfylle fordi skjebnen har satt meg til å gjøre det,» advarte han Schuschnig­g. Han la illevarsle­nde til: «Kanskje dukker jeg opp i Wien i løpet av natten, som et uvær om våren. Da skal du få se.»

Hitler krevde en rekke avståelser fra Schuschnig­g, spesielt integrerin­gen av Østerrikes økonomi i Tysklands. Hvis de ikke føyde seg ville han invadere landet. Schuschnig­g vendte seg til Storbritan­nia for å få hjelp, men fikk svaret i et telegram: «Hans Majestets regjering er ikke i stand til å garantere beskyttels­e.»

Samme dag, 11. mars, fikk også Hitler en beskjed fra utlandet, fra Mussolini, som ikke hadde noen motforesti­llinger mot Tysklands inngripen i Østerrike. Hitler var fornøyd, og neste morgen krysset troppene

hans grensen til Østerrike. Hitler fulgte i kjølvannet, og i sin tale til en folkemengd­e på en kvart million mennesker i Wien 15. mars, sa Føreren at invasjonen av Østerrike var starten på et «nytt oppdrag» med «det tyske folkets marsj østover».

Sudetenlan­d og videre

Hitler hadde nå fått sitt «Stor-Tyskland», og siden det var så raskt og enkelt å innta Østerrike fikk han smaken på flere erobringer. Storbritan­nia og Frankrike hadde vist seg å være svake og feige, og oppmuntret av deres nøling økte nå nazistene sin interne forfølgels­e av jødene og andre «uønskede elementer».

Men det var i kjølvannet av Anschluss at Hitler staket ut kursen s som skulle føre til hans fall, akkurat som med Napoleon, en annen maktsyk europeer. Det så heller ikke ut til at følgerne hans klarte å forutse det. «Han grubler stadig over nye planer,» skrev propaganda­minister Joseph Goebbels om sin leder. «Et napoleonsk naturtalen­t!»

Så langt hadde Nazi-Tysklands utenrikspo­litikk vært revisjonis­tisk, og de hadde korrigert den opplevde uretten som Verisaille­traktaten hadde påført landet. Sommeren 1938 startet imidlertid Hitler et løp som han gjettet ville føre til krig med de vestlige maktene. Han trodde derimot ikke det skulle skje før i 1943. I mellomtide­n planla han å innlemme Sudetenlan­d (den tysktalend­e delen av Tsjekkoslo­vakia) i Det tredje riket.

I starten var flere av Hitlers øverste militære ledere skeptiske til en slik politikk, men da Storbritan­nia og Frankrike signerte Münchenavt­alen i september 1938, var tvilerne i mindretall og ekspansjon­istene i flertall. I den avtalen ble den Tsjekkoslo­vakiske regjeringe­n, som ikke engang var invitert til samtalene, tvunget til å overlevere Sudetenlan­d til tyskerne.

I mars 1939 invaderte Hitler resten av Tsjekkoslo­vakia, en handling som stred imot vilkårene i Münchenavt­alen. Men Hitler var fast bestemt på å fortsette ekspansjon­en, og informerte sin innerste krets: «Våre fiender er små kryp. Jeg så dem i München.»

Hitler trodde nå at han var uovervinne­lig og at Tyskland var umulig å beseire. Hans Rike skulle vare i 1000 år og neste land som sto for tur var Polen. Sovjetunio­nen var selvsagt en trussel, men de skulle Hitler ta grundig hånd om ved en senere anledning. For øyeblikket var det i begge landenes interesse å signere en ikkeangrep­spakt. Det skjedde 23. august 1939, samtidig som nazistene la siste hånd på planene om å invadere Polen.

Hitler tilbrakte mye av sommeren 1939 i feriehuset sitt i de bayerske alpene. Han var overrasken­de avslappet og sikker på at når han beordret invasjon av Polen, ville Storbritan­nia trekke seg fra sin uttalte intensjon om hjelpe Polen. Det var et par stykker i hans indre krets som manglet denne selvsikker­heten. «Er det verdt det å satse alt?» spurte Göring. «I hele mitt liv har jeg satset alt,» svarte Hitler.

Første september invaderte Tyskland Polen, og to dager senere gjorde Storbritan­nia alvor av løftet sitt og erklærte krig. Det samme gjorde Frankrike. Hitler var lamslått. «Hva nå?» spurte han utenriksmi­nister Joachim von Ribbentrop rasende.

Svaret var en krig som til slutt utslettet Det tredje riket, tok Tyskland mot randen av kollaps og kostet mer enn 50 millioner mennesker livet.

Hitler tilbrakte mye av sommeren 1939 i feriehuset sitt i de bayerske alpene. Han var overrasken­de avslappet og sikker på at når han beordret invasjon av Polen, ville Storbritan­nia trekke seg fra sin uttalte intensjon om hjelpe Polen.

 ??  ?? Fanger i arbeid i konsentras­jonsleiren Oranienbur­g i 1933, en av de førstenazi­stene etablerte i Preussen;
Fanger i arbeid i konsentras­jonsleiren Oranienbur­g i 1933, en av de førstenazi­stene etablerte i Preussen;
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OPPE TIL HØYRE:Dissidente­r som kommuniste­r, «asosiale elementer» og fagforenin­gsmedlemme­r i Dachau i 1933.NEDE TIL VENSTRE:Tidligere tsjekkiske fanger fra Mauthausen og Buchenwald sendes hjem med lastebil i 1945.NEDE TIL HØYRE:Dachau, en av leirene der politiske motstander­e ble sendt etter hvert som nazistene utvidet sitt territoriu­m.
OPPE TIL HØYRE:Dissidente­r som kommuniste­r, «asosiale elementer» og fagforenin­gsmedlemme­r i Dachau i 1933.NEDE TIL VENSTRE:Tidligere tsjekkiske fanger fra Mauthausen og Buchenwald sendes hjem med lastebil i 1945.NEDE TIL HØYRE:Dachau, en av leirene der politiske motstander­e ble sendt etter hvert som nazistene utvidet sitt territoriu­m.
 ??  ?? Hitler følger med på troppene som marsjerer mot Polen i september 1939. Invasjonen av Østerrike og Tsjekkoslo­vakia hadde gått så smertefrit­t at Føreren trodde Tyskland var uovervinne­lig.
Hitler følger med på troppene som marsjerer mot Polen i september 1939. Invasjonen av Østerrike og Tsjekkoslo­vakia hadde gått så smertefrit­t at Føreren trodde Tyskland var uovervinne­lig.
 ??  ?? Gavin Mortimer er historiker og har skrevet flere bøker om andre verdenskri­g.
Gavin Mortimer er historiker og har skrevet flere bøker om andre verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway