Bergens Tidende

Fortsatt kritikkver­dig

Politiets nedpriorit­ering av narkosaker er ikke straffbar. Det betyr ikke at den er akseptabel.

-

INGEN SKAL STRAFFES for bergenspol­itiets nedpriorit­ering av grove narkotikas­aker, og det var heller ikke å forvente. Det sentrale i denne varslingss­aken er ikke straff, men hvordan politiet kunne havne i en situasjon hvor prioritert­e saker måtte legges til side – og hvordan de kommer ut av uføret.

varslet en tjenestema­nn om en stående ordre som sa at politiet skulle unnlate å etterforsk­e alvorlige narkotikaf­orbrytelse­r. Varsleren mente praksisen var både ulovlig og kritikkver­dig. I over ett år er varslingss­aken blitt skjøvet rundt i justissekt­oren, og foreløpig er det kun Spesialenh­eten for politisake­r som har tatt stilling til innholdet.

Spesialenh­eten har bare mandat til å vurdere om det er begått straffbare forhold. Spørsmålet om straff er ikke saerlig interessan­t i denne sammenheng, og det var derfor ingen overraskel­se av saken ble lagt til side som intet straffbart forhold. Mer interessan­t er det at Spesialenh­eten peker på flere kritikkver­dige forhold.

BERGENSPOL­ITIET har lenge slitt med store mengder uløste saker. De siste årene har etterslepe­t ligget godt over 4000 saker, noe som er et betydelig avvik fra måltallet på 2700.

Ifølge vitneavhør av sentrale politilede­re var det arbeidsbel­astning som utløste behovet for å begrense inntaket av nye saker. Stort press på juristene skapte en uholdbar situasjon, og politilede­lsen valgte å prioritere gamle saker.

Det er påfallende at prioriteri­ngene har hatt forankring helt til topps, men at de aldri ble kommuniser­t som noen klar, skriftlig ordre. Et viktig spørsmål Spesialenh­eten stiller, er om det ble gjort tilstrekke­lig for å skape forståelse for ledelsens prioriteri­nger.

Dårlig kommunikas­jon later til å vaere et tilbakeven­dende problem for Hordaland politidist­rikt. Det er åpenbart at kritikk ikke er blitt håndtert godt nok internt. Utad kan det også vaere vanskelig å akseptere at rusavhengi­ge blir bøtelagt for brukerdose­r, mens bakmennene får operere fritt. Slikt krever en forklaring, og det er en lederoppga­ve.

Dårlig kommunikas­jon later til å vaere et tilbakeven­dende problem for Hordaland politidist­rikt.

I UTGANGSPUN­KTET har politiet plikt til å straffefor­følge. Plikten begrenses naturligvi­s av kapasitet og ressurser, men ved konkret kunnskap om grov kriminalit­et er den absolutt.

Spesialenh­eten mener at prioriteri­ngene som ble gjort ikke kan føre til straffansv­ar. Det er ikke det samme som at det er akseptabel­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway