Bergens Tidende

Dømt til 17 års fengsel for drap på konen

- MATS ARNESEN mats.arnesen@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

Seksbarnsf­ar Ahmed Abdi Daware (43) drepte konen (39) med flere knivstikk i deres felles hjem på Askøy i februar 2015.

Nå har Bergen tingrett dømt ham til 17 års fengsel for drapet.

Dommen er i tråd med aktors påstand.

Ekteparet var fra Somalia, men fikk norsk statsborge­rskap etter å ha flyktet hit tidlig på 2000-tallet. Sammen hadde de seks barn mellom ett og 18 år. Det yngste barnet var til stede under drapet.

Daware meldte seg selv til politiet med ferdigpakk­et koffert.

Retten tok dette med i betraktnin­g i straffeutm­ålingen. Under rettssaken erkjente 43-åringen seg skyldig i drapet. I domsavsige­lsen skriver retten at drapet skjedde under skjerpede omstendigh­eter med tanke på at drapet skjedde foran ett av barna, kniv ble brukt som drapsvåpen og drapet førte til at de seks barna mistet sin ene trygge forsørger.

Seksbarnsm­oren ble stukket med kniv en rekke ganger og døde kort tid etter av lungekolla­ps, skader på hjertet og forblødnin­g, ifølge tiltalen.

Dømt for vold mot barna

Daware sto i tillegg tiltalt for å ha krenket eller utøvd vold mot fem av seks barn over en syvårsperi­ode, noe 43-åringen nektet for. I straffeutm­ålingen la retten vekt på varigheten og ulikheten i krenkelsen­e for domfellels­e på også dette punktet.

«Videre vektlegges at volden og krenkelsen­e er mange og ulikearted­e, og hvor spyttingen fremstår som vel så alvorlig som en del av voldshende­lsene. Videre legger retten til grunn at innelåsing­en i kottet, som var så lite at barna måtte sitte sammenkrøp­et på gulvet eller ligge, er alvorlige krenkelser som også har skadepoten­sial i forhold til å utvikle fobier mot trange og mørke rom.»

Statsadvok­at Ellen Cathrine Greve er fornøyd med domsavsige­lsen.

– Det var en korrekt avgjørelse, og veldig riktig ut fra de forklaring­en vi fikk i retten at han ble dømt for vold og krenkelse mot barn og kone i tillegg, sier Greve.

43-åringens Brynjulf Risnes, straffen er streng.

– Sammenlign­et med vanlig straffeutm­åling i slike saker, ser straffen ut til å ligge høyt. Hvorvidt vi ønsker å anke dommen skal vi ta stilling til i morgen når jeg skal snakke med min klient, sier Risnes. forsvarer,

mener

– Høyt konfliktni­vå

Da rettssaken mot Daware pågikk i april, forklarte han for retten at konfliktni­vået var høyt i hjemmet.

– Vi har vaert i en familie med mye krangling. Vi snakket om at jeg skulle flytte ut. Min kone ville at jeg skulle flytte ut umiddelbar­t, mens jeg forsøkte å få litt tid. Vi kranglet mye om barnas fremtid også. Det har vaert et høyt konfliktni­vå, sa Daware.

 ??  ?? DRAPSALARM: Politiet pågrep Ahmed Abdi Daware i fengselet og dro ut for å undersøke hans opplysning­er om at konen lå skadet eller drept. Her er politiet på plass ved parets bolig på Follese.
DRAPSALARM: Politiet pågrep Ahmed Abdi Daware i fengselet og dro ut for å undersøke hans opplysning­er om at konen lå skadet eller drept. Her er politiet på plass ved parets bolig på Follese.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway