Bergens Tidende

Trolig fra Tyskland

- MATS ARNESEN mats.arnesen@bt.no

Nye kjemiske analyser viser at Isdalskvin­nen trolig vokste opp i Sørøst-Tyskland og senere flyttet til et område nord i Frankrike.

Kjemiske spor i Isdalskvin­nens tenner gjør at eksperter nå har snevret inn området der hun kan ha vokst opp.

Kripos har analysert tannemalje­n hennes. I arbeidet har de fått hjelp av professor Jurian Hoogewerff ved Universite­tet i Canberra, sammen med eksperter fra Universite­tet i Bergen.

Hoogewerff har spesialise­rt seg på å stedfeste prøver fra mat, mennesker og objekter.

Resultaten­e baserer seg på analysen av tre tenner, en tann fra tidlig barndom og to fra tenårene.

De såkalte isotop-analysene tar for seg den kjemiske sammensetn­ingen av helt bestemte grunnstoff­er – strontium og oksygen. De to stoffene tas opp i emaljen på tennene fra det personen spiste og drakk i perioden da tennene ble dannet, skriver NRK.

På den måten har Hoogewerff snevret inn områdene kvinnen kan ha oppholdt seg i sine barndomsår.

– Dette er mye mer spesifikt enn jeg noensinne drømte om, sier Knut-Endre Sjåstad i ID-gruppen til Kripos i NRKdokumen­taren.

Flyttet trolig i barndommen

DNA-analyser har vist at Isdalskvin­nen har genmateria­le som stammer fra Europa.

Tidligere undersøkel­ser av håndskrift­en til Isdalskvin­nen kan tyde på at hun har fått skriveoppl­aeringen sin i Frankrike, Belgia eller et annet fransktale­nde land.

Undersøkel­sene til Hoogewerff viser blant annet at det er sannsynlig at Isdalskvin­nen flyttet, basert på analysene av tennene.

– Vi ser en mulig bevegelse fra Sørøst-Tyskland til mer vestlige deler av Europa, sier professore­n i NRK-dokumentar­en.

Søker pårørende

Kripos er overrasket over hvor spesifikk Hoogewerff var i sin analyse.

– Vi har et godt grunnlag for å hevde at det er Tyskland, med noen muligheter for Frankrike. Jeg føler vi ikke er langt unna og vi mangler noen pårørende, rett og slett, sier leder for IDgruppen, Per Angel.

Arbeidet begynner nå med å kontakte kolleger i de europeiske landene Hoogewerff mener det er mest sannsynlig at Isdalskvin­nen har sin opprinnels­e.

– Dette er en god begrunnels­e for å gå mer konkret inn mot disse bestemte områdene. Vi bør vurdere å presisere overfor våre kolleger i Europa at vi nå har denne avgrensnin­gen, sier Angel.

Henlagt som selvmord

Politiet i Bergen klarte aldri å løse gåten om Isdalskvin­nen. Teoriene var mange. Noen mente at hun kan ha vaert utenlandsk spion.

Andre mente at hun tilhørte en omreisende sjekksvind­elbande.

«Hun snakket et dårlig og vanskelig forståelig engelsk. Enkelte ganger brukte hun en del tyske ord og vendinger», skrev Bergens Tidende tre uker etter at kvinnen ble funnet død. Da hadde politiet frigitt de første tegningene av Isdalskvin­nen, som de antok var rundt 30 år gammel.

«Kvinnen var 164 centimeter høy, slank med noe kraftig hofteparti og hadde brune øyne», skrev BT.

Saken ble til slutt henlagt som et selvmord. Kvinnens identitet har siden forblitt en gåte. Saken ble gjenåpnet etter at det kom inn tips fra en drosjesjåf­ør i 1991. Sjåføren mener at han kjørte Isdalskvin­nen noen dager før hun ble funnet død.

Dette er mye mer spesifikt enn jeg noensinne drømte om. Knut-Endre Sjåstad i Kripos til NRK

 ?? TEGNING: AUDUN HETLAND (ARKIV) ?? ISDALSKVIN­NEN: Etter å ha studert det sterkt forbrente liket kom tegneren Audun Hetland til at Isdalskvin­nen måtte ha sett omtrent slik ut da hun dro opp i Isdalen i november 1970.
TEGNING: AUDUN HETLAND (ARKIV) ISDALSKVIN­NEN: Etter å ha studert det sterkt forbrente liket kom tegneren Audun Hetland til at Isdalskvin­nen måtte ha sett omtrent slik ut da hun dro opp i Isdalen i november 1970.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway