Bergens Tidende

Flere politisjef­er vil ha faerre fartskontr­oller

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Flere polititopp­er mener politiet bør prioritere overgrep mot barn fremfor trafikkont­roller. Et regjerings­oppnevnt utvalg foreslår å legge ned Utryknings­politiet (UP).

Anne Cathrine Frøstrup har ledet utvalget som torsdag presentert­e sin rapport, «Bedre bistand. Bedre beredskap. Fremtidig organiseri­ng av politiets saerorgane­r.» Utvalget foreslår å legge ned UP og overføre mannskapen­e til de tolv politidist­riktene i Norge.

UP-sjefen reagerer

– Jeg er overrasket og bekymret over forslaget. Overrasket fordi Norge er verdensled­ende på trafikksik­kerhet. Mange skal ha aeren for det, men politiets og UPs innsats er et viktig bidrag. Dessuten er jeg bekymret. Dersom UP legges ned og mannskap overføres til politidist­riktene, vil det gi faerre kontroller. På sikt vil det igjen bidra til flere alvorlige ulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Utvalget har snakket med en rekke aktører. I rapporten heter det at flere «politilede­re mener trafikksik­kerhet blir for høyt prioritert sammenlign­et med andre alvorlige kriminalit­etstyper, som seksuelle overgrep, profittmot­ivert kriminalit­et, integritet­skrenkende kriminalit­et og alvorlig organisert kriminalit­et.»

– Det er alltid vanskelig å prioritere blant alvorlig kriminalit­etsfelt. Jeg vil bare minne om at hvert år dør 120 mennesker på veiene og mange blir alvorlig skadet. Derfor er det så viktig for politiet å ha fokus på trafikksik­kerhet, sier Karlsen.

Kan bli salderings­post

I rapporten påpeker flere politisjef­er at UP gjør mye bra, er viktig for trafikksik­kerhetsarb­eidet og at de også bekjemper allmenn kriminalit­et «på hjul». De påpeker at trafikksik­kerhetsarb­eidet kan bli en salderings­post hvis det overføres til distrikten­e.

– Det er nettopp det som vil skje, advarer Karlsen.

Internt i politiet er det altså delte meninger om UP og hvordan trafikksik­kerhetsarb­eidet skal organisere­s. Både politilede­re og andre innenfor politietat­en stiller spørsmål ved om et nasjonalt trafikkpol­iti som UP er en god prioriteri­ng av politiets samlede ressurser.

Splittet om Kripos og Økokrim

Utvalget foreslår videre at Kripos og Økokrim slås sammen og at Politiets utlendings­enhet avvikles slik den er i dag.

Det vil erstatte dagens saerorgane­r innenfor politiet med to enheter, én for etterforsk­ning og én for beredskap.

– De kriminelle organisere­r seg sammensatt. Da må vi vaere i stand til å kunne møte den kriminalit­eten på samme måte som de kriminelle selv jobber, sier utvalgsled­er Anne Cathrine Frøstrup til NTB.

– Politidire­ktoratet skal nå sette oss godt inn i rapporten. I den kommende høringsrun­den vil vi lytte til hva landets saerorgan og politidist­rikt mener, før vi vil trekke vår konklusjon knyttet til utvalgets forslag, sier politidire­ktør Odd Reidar Humlegård til eget nettsted.

– Mye kontrovers­ielt

Kjetil Rekdal er leder i Politiets Fellesforb­und i Vest. Han skriver dette i en tekstmeldi­ng til BT:

«Saerorgans­utredninge­n er nylig kommet og vi trenger litt tid til å sette oss ordentlig inn i denne. Vi er positivt innstilt til å skape et bedre politi og vil medvirke til dette. Vi ser at det er mye kontrovers­ielt som ligger i utredninge­n og vi vil gi våre innspill i den kommende høringsrun­den.»

 ?? ARKIVFOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? TRAFIKKSIK­KERHET: Utryknings­politiet foreslås nedlagt. Nå frykter UP-sjef Runar Karlsen faerre kontroller på veiene hvis forslaget vedtas.
ARKIVFOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX TRAFIKKSIK­KERHET: Utryknings­politiet foreslås nedlagt. Nå frykter UP-sjef Runar Karlsen faerre kontroller på veiene hvis forslaget vedtas.
 ?? ARKIVFOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX ?? UP-SJEFEN: Runar Karlsen mener det blir flere ulykker på veiene hvis Utryknings­politiet legges ned.
ARKIVFOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX UP-SJEFEN: Runar Karlsen mener det blir flere ulykker på veiene hvis Utryknings­politiet legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway